Fűszerkert – Kultúrhistóriák receptekkel fűszerezve

 

Bár szám szerint hatvan receptet is találunk benne, mégsem nevezhető klasszikus szakácskönyvnek a Fűszerkert című kötet. Első pillantásra világos, hogy erős, átgondolt koncepció mentén született meg a Fűszerkert ‒ 22 fűszer, 60 recept című kötet. Az alapot 22 fűszer ismertetése adja, ehhez illeszkednek a receptek, a receptekhez pedig a borok, így alkotva teljes gasztronómiai egységet. Mint a bevezetőben is említettük, a könyv semmiképpen sem nevezhető klasszikus értelemben vett szakácskönyvnek, de ahogy egy szakács esetében sem szokás számon kérni, ha csavar a jól bevált recepten, úgy a szerzőket is inkább dicséret illeti a szokásostól eltérő felépítésért.

Miből mit?

A kultúrtörténeti háttérrel gazdagon ellátott fűszer leírásokat Ambrus Lajos jegyzi, aki ugyanannyira kötődik a földhöz mint az irodalomhoz, eme szenvedélyei pedig a szövegekben is tetten érhetőek. Évszázadokra visszanyúlva idézi a magyar forrásokat a szerző, miközben növénytermesztési, gyógyászati tanácsokat is kapunk tőle, ahogy természetesen az adott fűszer konyhai felhasználására is kitér. A szövegeket Gyurik Gábor, a pannonhalmi Viator étterem séfjének elképesztően kifinomult receptjei kísérik, hogy ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban is többet tudhasson meg az olvasó a fűszerekről. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a receptek elkészítése adott esetben már az alapanyagok (melyek gasztronómia értékéhez természetesen nem fér kétség) beszerzésénél elvérezhet, hol anyagi, hol hozzáférhetőségi problémák okán. Hogy csupán pár tételt említsünk: gyöngytyúk, durbincs, szarvasgomba, japán étkezési hínár, szarvas bélszín.

Összhangban

Gyurik Gábor

Gyurik Gábor

Legalább ennyire fontos szempont, hogy nem gyakorlott szakácsként sem érdemes belevágni a Gyurik kínálta kalandba. Ez nem azt jelenti, hogy Gyurik receptjei követhetetlenek lennének, de aki kedves-simogatós, könnyen-gyorsan főzési megoldásokat keres, az jobban teszi, ha másik könyvet választ. És persze nincs gasztronómiai könyv fotók nélkül, amiket ebben az esetben Burger Barna jegyez, a kiadó és az olvasók legnagyobb örömére és szerencséjére. Burger képei tökéletesen adják vissza az ételek eleganciáját, különleges, elemelt hangulatát. A kötet egyik további hozzávalója a Pannonhalmi Apátság, értve az alatt Gyurik személyét, az ételek mellé párosított borokat (melyek mindegyike a bencés pincészetből került ki) és a kötetet záró, a pannonhalmi borászatot, fűszereskertet és a Viator éttermet bemutató szövegeket. Ez utóbbi azért is különösen hasznos, mert ha arra jutunk a könyv végére, hogy túl nagy kihívást jelentenek a receptek, legalább tudjuk, hol kóstolhatjuk meg őket. Tudják, csak az ízvilág megismerése és a miheztartás végett.

Ambrus Lajos-Gyurik Gábor-Burger Barna: Fűszerkert ‒ 22 fűszer, 60 recept, Magyar Konyha Magazin Kiadó, 223 oldal, 5900 Ft

Írjon véleményt