Bor és étel – az igazság 10 pontban

Az étel-ital párosítás nagyon szubjektív és nem pontosan meghatározható folyamat. A régi szabályok, miszerint a vörös bor a vörös húsokhoz és fehér bor a fehér húsokhoz, szárnyasokhoz és halakhoz illene, nem veszi figyelembe a mai gasztronómia komplex –mondhatni – multietnikus mivoltát és az ízesítés, finomra részletekre is kiterjedő gyakorlatát. Az is változást hozott, hogy a minőségi borok kínálata sokkal nagyobb, és könnyebben hozzáférhetőek is. Mára a dogmatikus szabályok átalakultak és a bor-étel párosításban több teret kapott a kísérletező kedv és a személyes ízlés.

A szabályok arra valók, hogy megszegjük őket

A borkóstolás a legjobb módja a borok kipróbálásának és az ízek tanulmányozásának. Ezután bátran párosíthatjuk a nekünk tetsző bort ahhoz az ételhez, amelyet legjobban kedvelünk és feltehetően nem fogunk nagyot tévedni.
De azért érdemes néhány alapvető szabályt figyelembe venni, hogy alkalomadtán megszeghessük azokat. Néha éppen a szigorú szabály figyelmen kívül hagyása hozza meg a kívánt hatást, akár egészen sajátos, már-már művészi magasságokat is elérve. De a konvenciók biztos ismerete nélkül nehéz azoktól eltávolodni, tehát érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a javasolt párosítás mitől is működik, mik a jellemzői. Az étel és bor párosításkor a fő szempont, a cél, hogy létrejöjjön a kiegyensúlyozott szinergia. A bor nem uralkodhat el az ételen, de az étel sem nyomhatja el a bort.  
Ha magában isszuk a bor, más ízeket érzünk, mint ha étel kíséretében innánk, mert a bor a fűszerekhez hasonlóan működik. A savak, a tannin és a cukor kölcsönhatásba lépnek az étellel és összetett, rétegzett íz hatást érnek el. Fokozhatjuk az ételek ízét. A megfelelő párosítás kihozza az étel rejtett finomságait, fokozza az ízeket és egyedi íz kombinációkat hozhat létre, úgy a borra nézve, mint az ételre.
Emlékezetes párosítás akkor jön létre, ha vagy hasonlóságok mentén történik, vagy ha erőteljes kontrasztok jönnek létre a zamat a test, textúra, intenzitás és íz viszonylatában.

A bor-étel párosítás tíz pontjabor_kostolas_02

  1. Ha ajándékba viszünk bort egy vacsorára, nem kell aggódnunk, hogy passzol-e az ételhez, hacsak nem direkt felkérést kapunk és elégséges információt a vacsorán szereplő ételekről. Egyébként elég egy jó minőségű palack bor. Ha egy sokfogásos szofisztikált vacsora partira vagyunk hivatalosak, akkor egy jobb fajta bor dukál, mint egy hamburgeres, sült krumplis bulira.   
  2. Ha egy étkezésen többféle bort is felszolgálunk, akkor rendszerint a könnyebb borokkal kezdjük, mielőtt a testesebbeket adnánk. A száraz bor megelőzi az édeset, hacsak nem egy édeskés ízesítésű előétel indítja az étkezést. Ebben az esetben az édeskés fogáshoz illik párosítani egy hasonló édeskés bort. Érdemes arra is ügyelni, hogy alacsonyabb alkohol tartalmú boroktól haladjunk a magasabbak felé.  
  3. Fontos kiegyensúlyozni az ízeket, zamatokat. Könnyű testű borokat könnyebb ételekhez adjunk és a testesebbeket a nehezebb, tartalmasabb, ízgazdagabb, zsírosabb ételekhez.  
  4. Vegyük figyelembe az étel elkészítési módját. Lágyan ízesített ételek – posírozott, gőzölt – jobban összejönnek a könnyed borokkal. Könnyebb bort párosítani a intenzív ízvilágú ételekhez – a brezírozott, grillezett, sült, vagy szotírozott ételekhez. A kísérő szószhoz, vagyis a fogás domináns ízéhez érdemes választani a bort.  
  5. Igazítsuk össze az ízeket. Egy földközeli Pinot Noir jól illik a gombaleveshez és a citrusosabb ízvilágú Sauvignon Blanc jól illik a halakhoz, ugyanabból az okból, amiért a citrom is jól kíséri.
  6. Egyensúlyozzuk ki az édes ízeket! De legyünk óvatosak az olyan párosítással, ahol az étel édesebb, mint a bor, habár sokaknak ellenállhatatlan a csokoládé Cabernet Sauvignon-al. De az sem szokatlan, ha jó minőségű barna sörrel párosítjuk.  
  7. Figyeljünk az ellentétes párosításokra. Nagyon csípős, pikáns ételek – thai fogások, vagy curry-s, paprikás ételek – gyakran jobban működnek édes desszert borokkal. Az ellentétes ízek képesek hangsúlyosabban kihozni a másikat, „tiszta” állapotokat teremteni az ízlelő felületeken.  
  8. Földrajzi párosítások is léteznek. Azonos régióból származó ételek párosítása a régió jellemző boraival. Sokszor észrevehető, természetes affinitásuk van egymáshoz.  
  9. A bor- és a sajtpárosítás szintén nagyon fontos. Gyakori, hogy a legjobb borokat az étkezés végére a sajtokhoz tartogatják. A vörös bor megy a puha vagy az erősebb, keményebb sajtokhoz is. Az érett és intenzív ízesítésűekhez az édesebb borok illenek. A kecskesajthoz a száraz fehér borok illenek, míg a lágyabbak a gyümölcsösebb ízvilágú borokkal kedvelik egymást. A puha sajtok, mint a camember és brie, ha nem túl érettek, szinte bármilyen vörös borral összehozhatóak, beleértve a zinfandelt és a vörös burgundit is.
  10. Az ételek tudatos ízesítése elősegíti a megfelelő borpárosítást. Egy étel édessége növeli a mellé adott borban fellelhető kesernyés ízt és a benne lévő szájpadlást összehúzó erőt, szárazabb érzetet kölcsönöz neki, határozottabbá és kevésbé gyümölcsössé teszi ízleléskor.  Az ételben található magasabb savasság csökkenti a borban megtalálható savasságot, gazdagabb ízvilágot kölcsönöz neki, lágyabba teszi. Az édes bor pedig még édesebbnek tetszik.

Ha nincs pénzed, fizess sonkával!bor_etel_03

Az olasz pénzintézetek, bankok az fontolgatják, hogy kölcsöneik fedezetéül elfogadhatóvá tegyék a kiemelkedő minőségű sonkát és bort. Az olasz mezőgazdasági miniszter érthető okokból nagyon támogatja az ideát. Az ötlet gazda Gianni Zonin a Banca Popolare di Vicenza elnöke, aki egyben bortermelő is, a Zonin néven ismert bor gazdája.  Az olasz Credito Emiliano bank már régóta tárol több százezer malomkőnyi parmezán sajtot, kölcsönök fedezetéül, amelyek egyenként 300 eurót érnek és az idővel csak nő az értékük. Amióta a bank jogosult értékesíteni a sajtokat, ha az adós bedől, aránylag kedvező hitel konstrukciókat tud ajánlani ügyfeleinek. 10 kilós prosciuttókat több száz euróért lehet értékesíteni, ha ellenőrzött feltételek között érlelődnek. Ugyanez érvényes a híres Brunello di Montalcino vörös borra is, amelyeket szintén több száz euróra becsülnek palackonként. Tehát országos gyakorlattá tennék a prémium mezőgazdasági termékek banki fedezetül való befogadását. Ez az olasz válasz a válságban sínylődő mezőgazdaság talpra állításához. Vinous néven app is van, amelyik az étel-bor párosítást teszi könnyebbé. A megadott borhoz a megfelelő ételt, vagy fordítva. Ezen kívül egy hatlépcsős eligazító ahhoz, hogy miként párosítható a legsikeresebben egy adott ételhez a megfelelő bor.

 

 

Írjon véleményt