Együk magunkat tökéletesre már a húszas éveinkben!

Az átlagfickó 27 éves korában házasodik meg. És bár biztosak vagyunk abban, hogy az egyezőség pusztán a véletlen műve, de ez idő tájt jelennek meg a depresszió első jelei is. Lehetséges, hogy a kiváltó ok nem több,  mint a huszonévesek jellemző stressz faktorai: az 50 órás feszített tempójú munkahét esti bárlátogatásokkal fűszerezve.

Azok a vészterhes 20-as évek

Azonban nem csak a psziché fizeti meg a rohanás árát. A tevékeny, stresszes életet élő emberek hajlamosak kényelmi szempontok alapján összeállítani étrendjüket, ami egy vitaminokban és ásványi anyagokban szegény, de cukorral, kalóriával és zsírral jócskán felerősített diétában csúcsosodik ki. Az eredmény egy test, amely mindig önmaga árnyéka marad. Ezek azok az évek, amikor az izomépítő hormonjai – például a tesztoszteron és a növekedési hormon – a legnagyobb mennyiségben termelődnek szervezetében, vagyis aki ebben a korban kihagyja a lehetőséget, annak később jóval komolyabb erőfeszítésre lesz szüksége, ha karban akarja tartani testét. Szintén ekkor lehet utoljára megalapozni csontjaink erősségét, mert a 30-as éveink elejére csontjaink váza már kialakul. A helytelen táplálkozás nem csak az izomépítésben gátol, de növeli a betegségek kialakulásának kockázatát is, valószínűsíti súlyunk gyarapodását, és megágyaz a fokozatos mentális leépülésének. Mindezt akár már a húszas éveink végére!

Lenmaggal a depresszió ellenegeszseges_etkezes_02

A probléma: felderítetlen depresszió. Egy tábla mogyorós csoki átmenetileg jobb kedvre derít, de egyáltalán nem használ hosszútávon.
A megoldás:  együnk mindennap egy teáskanálnyi lenmagot! A lenmag tökéletes forrása az alfa-linolén savnak – köznapibb nevén az ALA-nak –, amely egyike az egészséges zsíroknak, és képes javítani az agykéreg azon területének működését, amely az érzékelés – például az örömérzet vagy a kellemes íz – feldolgozásáért felel. Minden nagyobb bevásárlóközpont polcain találunk már lenmagot, így már csak azt kell eldönteni, hogy salátára szórva, vagy gyümölcsturmix adalékaként ízlik jobban.

Zöldturmix, az életmentő

A probléma: hajlam a rákra. A testünk minden órában 6 millió sejtről készít másolatot, gyakorlatilag újraalkotva a DNS spirált. Azonban ha nem fogyasztunk elegendő folsavat, ami segítene szervezetünknek a sejtmásolásban, elképzelhető, hogy testünk szabálytalan replikákat készít, és ez akár rákos elváltozásokat is okozhat. A legjobb természetes források a csirkemáj, illetve a zöld leveles zöldségek és a gyümölcsök.
A megoldás: fogyasszunk hetente 4 alkalommal folsavban gazdag (legalább 400 mikrogrammnyit tartalmazó) gabonapelyhet! Feltétként tegyünk rá egy kevés szedret, málnát esetleg epret. A bogyós gyümölcsök nemcsak folsav tartalmukkal hálálják majd meg a bizalmat: antioxidáns tartalmuknak köszönhetően semlegesítik a sérült szabad gyököket, így akadályozva meg a rák kialakulását. Koránt sincs még vége. A gyümölcsben található fruktóz egy másik, ehhez az évtizedhez kötődő problémát is orvosol: gyorsítja az alkohol lebontását így a másnaposan kornyadozó órák száma majdnem a felére csökken.

A megoldás: slow foodegeszseges_etkezes_01

A probléma: nincs idő az egészséges táplálkozásra. Majdnem mind eszünk néhanapján egészségtelen ételt. Kár, hogy sokszor ezeket a hűtőnkből vesszük elő.
A megoldás: ha csak 15 percünk van arra, hogy a táplálék eljusson a frigóból a tálig, akkor a sovány hús és zöldség kombinációját válasszuk! Így nem fogunk 600 kalóriánál többet bevinni a szervezetbe, ráadásul minden alkalommal, amikor zöldséget fogyasztunk, távolabb kerülünk a rák kialakulásának kockázatától.
A probléma: gyorsétterem-függőség. Egy kutatás során megállapították, hogy egy átlagember minimum 1000 kalóriát fogyaszt el, amikor betér ebédelni egy gyorsétterembe. Vagyis minden alkalommal, amikor vevők vagyunk egy menüre, 500 kalóriával többet viszünk be a szervezetünkbe, mint azokon a napokon, amikor elkerüljük ezeket a helyeket.
A megoldás: húzzuk meg a határt, és ne rendeljünk többet egy szendvicsnél a gyorsétteremben! Sőt legyen ez az egyetlen étel a számlán. Cukros üdítő helyett igyunk inkább ásványvizet, a süteményeket pedig felejtsük el. Ezzel a stratégiával biztosíthatjuk, hogy nem fogunk több kalóriát bevinni szervezetünkbe, mint amennyire valójában szükség van.

A tej: élet, erő, egészségegeszseges_etkezes_03

A probléma: növekvő sérülésveszély. A csontjaira általában úgy gondol az ember, mint egy elfeledett csendestársra, aztán egy hangos reccsenés, és már róluk szól az élet.
A megoldás: igyunk meg mindennap 1 pohár zsírszegény, D-vitaminban és kalciumban gazdag tejet! Ezzel elegendő kalciumot és D-vitamint juttat a szervezetébe, hogy csontjai erősebbek legyenek, és megelőzze a csontritkulást. Ráadásul angol kutatók szerint azon férfiak, akik több, mint napi 1 pohár tejet isznak, fele akkora eséllyel kapnak öregkorban agyvérzést, mint azon társaik, akik egyáltalán nem isznak tejet.

Marhahús: kiaknázatlan erőforrás

A húszas évek a legjobb időszak arra, hogy elintézzük ügyeinket a konditeremben. Azonban a maximális teljesítmény eléréshez tökéletes nyersanyagokra is szükség lesz. A megoldás: a marhahús. Tökéletes izomépítő, hála a benne található fehérjének, cinknek és kreatinnak. Hogy minden fontos összetevőből a kellő mennyiségben fogyasszunk, próbáljuk ki ezt a receptet: Nagyjából 20 dkg sovány marhahúst pirítsunk meg közepes tűzön. Amíg pirul, szórjuk meg egy kis borssal, 2 teáskanálnyi chili porral, és öntsünk rá kevés Tabasco szószt. Ha kész, tálaljuk salátaágyon, adjunk hozzá egy kevés felkockázott paradicsomot és zsírszegény sajtot, majd öntsük le Salsa szósszal.

 

Írjon véleményt