A lángos a világ körül – JÁTÉK!

 

Mautner Zsófi, Budapest Bites című könyvében így ír a lángosról: “Ha engem kérdeznek, hogy mondjak egy ikonikus magyar street-food-ot, rögtön a lángos jut eszembe. Hódító útja eredményeképpen a lángos ma már minden országban megtalálható, még New Yorkban is jelen van. Magyarországon két helyen a legnépszerűbb: a piacokon, ahol a lángos már része a hétvégi vásárlás rituáléjának és nyáron a Balaton parton, ahol igazi strandkajának számít. Legtöbben fokhagymásan vagy sajtos-tejfölös feltéttel eszik, de én szeretem egy kicsit megspékelni különlegesebb, a világkonyha által inspirált feltétekkel is: a kedvencem burrata-val és za’atar-ral.”

 

 

Ha otthon is készítenél, itt egy tuti recept:

Hozzávalók (4 főre):

  • 250 ml langyos tej
  • fél teáskanál cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 500 g liszt
  • 20 g só
  • 100 ml író vagy kefír
  • 2 evőkanál olaj
  • + olaj a sütéshez 

Elkészítés:

  1. A tejet langyosítsuk meg, és keverjük el benne a cukrot, majd morzsoljunk bele élesztőt, és futtassuk fel. Erre a legjobb az 50 fokra melegített sütő, itt 10-15 perc alatt biztosan felfut.
  2. A lisztet mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá az ízlésednek megfelelő mennyiségű sót, majd a felfutott keveréket és az olajat. Kezdjük el összegyúrni, és adagoljuk hozzá folyamatosan a vizet. Ha már kellőképp lágy – könnyen formálható, laza – tésztát kaptunk, ami elengedi a tál falát, akkor ne adjunk hozzá többet.
  3. Fedjük le a masszát egy laza szövésű konyharuhával, és tegyük félre kelni körülbelül 40 percre. Ha ez letelt, formáljunk a tésztából gombócokat – 10-15 darabot, annak függvényében, hogy kisebb vagy nagyobb lángosokat szeretnénk majd ,- és újabb fél óráig hagyjuk őket kelni.
  4. Miután ez is letelt, forrósítsunk olajat – annyit, hogy bőven elférjen benne a lángos – egy nagyobb serpenyőben, és süssük ki a tésztát. 

Ha szeretnéd megnyerni Zsófi könyvét, amelyben még több szuper magyar étel receptjét találod, kattints a facebook oldalunkra!

Keresőszavak:

Írjon véleményt