Önfenntartás szlovén módra

Álljunk meg egy pillanatra és olvassuk végig figyelmesen, mit is rejt egy-egy általunk jól ismertnek hitt termék csomagolása! Nem is gondolnánk, hogy mennyi felesleges adalék, összetevő és persze ablakon kidobott pénz lehet a zacskóba zárva. Szlovéniában jártunk egy, a helyi lakosok által szervezett, „önfenntartó” kurzuson: tartósítottunk, befőztünk, krémeket és olajokat készítettünk.

 

Add tovább a tudást!

Az egyhetes programon az önfenntartó életmód minden csínját-bínját ellestük. A helyi lakosok összefogásával, európai uniós pénzből életre kelt, elsősorban szlovén diákoknak szóló programon, idén először spanyol, portugál és magyar érdeklődők is részt vehettek. A horvát határhoz közeli, festői szépségű Kostanjevica na Krk szigetén pedig minden környezeti feltétel adott az önellátó gazdálkodáshoz.

A program nagyrészt előadásokból és gyakorlati órákból állt, ahol fiatal, helyi gazdák osztották meg tapasztalataikat a környezettel való együttműködésről, a természet szeretetéről, és arról, hogyan is hasznosíthatjuk a környezetünk kincseit.
A gyakorlati órák a kertben, és a helyi gazdaságokban zajlottak. Bármibe is fogtunk bele, egy nagy kirándulással indítottunk, hiszen az „alapanyagokat” útközben szereztük be. Gyakran egy tapasztalt, helybéli vezető volt segítségünkre, de előfordult, hogy csak a hónunk alatt levő könyvből tudtuk meg milyen növénnyel is van dolgunk.

TZS_Szlovenia_07_olaj3

Száríts, főzz, fermentálj!

Amikor megvolt minden hozzávaló, elkezdtük hasznosítani, tartósítani, befőzni. Megismerkedtünk a különféle tartósítási formákkal, köztük a fermentálással is. Kimcshit készítettünk, ami egy hagyományos koreai étel: ősszel érdemes nekikezdeni nagyobb mennyiségben, hogy a hideg, téli hónapokra legyen bőven. Kínai kelből, hagymából, uborkából és retekből készítik, de majdnem kétszáz féle verziót ismer a világ. Mi káposztából, répából és uborkából csináltuk a savanyúságot, abból, amit épp találtunk. A színes zöldségeket befőttesüvegekbe tettük, és az utolsó napokban már ettünk is az isteni, és rendkívül egészséges finomságból!

De nagyon egyszerű eljárással készül a szárított alma is, amit nagy forróságban a szabadban, hidegebb időben a sütőben készíthetünk el. Az almákat felszeleteljük, papírra tesszük és hagyjuk kiszáradni. Felejtsük el a boltban kapható verziót, aminek az árából egy kiló almára is szert tehetünk!

Nem csak a hasunkra gondoltunk ez alatt az egy hét alatt. Megtanultuk hogyan használjuk a virágok erejét: masszázsolajat, arckrémet kevertünk ki. A bőrnyugtató hatású növényekből pedig olyan csodaszer elkészítését tanultuk meg, ami jó a bogarak csípése ellen, és nyugtatja a leégett bőrt.

Nem kell mindenkinek egy ilyen programon részt vennie ahhoz, hogy rájöjjön, környező mezőink és erdőink tele vannak minket ápoló, védő, kényeztető növényekkel. Néhány cikk elolvasása után, már el is készíthetjük saját krémeinket, olajainkat, amikben egyáltalán nincs tartósítószer, csak természetes összetevők.

TZS_Szlovenia_05_olaj1

Írjon véleményt