A barackpálinka egyik legjobb helye – Koktélmesék Kocsis Lillával

Hogy jön össze a pálinka, egy afro-amerikai louiswillie-i bartender, egy könyv, amelyhez állítólag George Bush ükapja írt előszót és egy koktél? Tom Bullock nem az a fajta, akinek a neve divatos gasztrololdalak nyitóoldalán pörög. Már csak azért sem, mert 1872-ben született és bartenderi pályafutásának csúcsa a 10-es 20-as években volt. De ki volt ő és mi köze a pálinkához?
Kocsis Lilla a frontvonalból, a világ 50 legjobb bárjába beválasztott budapesti Boutiq’ Barból hozza a legjobb történeteket.

Kulcsfigura a zavaros időkben

KL_TomBullock_LeapingFrog

A legendás Leaping frog

A Kentucky-ból származó fiatalember különböző klubokban kezdett dolgozni már egészen fiatalon, természetesen mint kisegítő. A St. Louis Country Club-ban lett belőle híres bártender, ami az ő esetében meglehetősen rendhagyó, származása folytán. A századfordulón a fehér bőrű bártenderek nem shake-eltek italt, hanem átadták a shakert fekete bőrű kollégáiknak, akik összerázták a koktélokat, majd visszaadták szervírozásra. Sokáig Bullock is ebben a helyzetben volt, bár a városi legendák szerint vele idővel kivételt tettek törzsvendégei, és nem a származását hanem a munkáját figyelték inkább. Bullock volt az első afro-amerikai bártender, aki könyvet írt a koktélokról 1917-ben, The Ideal Bartender címmel. George Herbert Walker, George W. Bush nagyapja nagy rajongója volt Bullock koktéljainak, állítólag ő írta az előszót és egy ajánlót is a könyvhöz. Az USA kongresszusa által megszavazott Alkoholtilalom 1919-ben került bevezetésre, így Bullock munkája illegálissá vált. Ezzel egyidőben azonban nagyon jól fizetővé is, hiszen törvényt szegve ugyan, de a bartenderek voltak az alkoholhoz jutás kulcsfigurái – a csempészek mellett. Bullock ez idő alatt többször költözött és más ’hivatalos’ foglalkozásokkal is próbálkozott. Emellett folyamatosan bártenderkedett a Country Clubban, ahol az emberek ugyanúgy ittak tovább, csak a pult alól.  

Pálinkában a vigasz

Bullock 1964-ig élt, de kétségtelenül a korai XX. századi koktélélet egyik legendás személyisége volt. Könyvének eredeti példányával ritkán lehet találkozni, akkor is csak speciális aukciókon. Elérhető azonban a Cocktail Kingdom által kiadott, újranyomott változata. A könyvet lapozva számos, ma is használatos recepttel találkozhatunk, például többféle Mint Juleppel és a Ramos Gin Fizz-zel is.  Köztük lapul a Leaping frog nevezetű, amely a hungarian apricot brandyt nevezi meg egyik összetevőjeként, azaz magyar barackpálinkát. Idegen nyelvű koktélirodalmak közül ez a legkorábbi, jelenleg ismert recept, amely pálinkával dolgozik. A Leaping Frog egyébként  a korszellem italaira jellemzően, nagyon egyszerű, frissítő, mérsékelten aromás ital, amely remekül hagyja érvényesülni  a választott barackpálinka aromáit.

Írjon véleményt