Szőlő mindenhol – de mi legyen vele?

Ha  elragadna a költői hév, azt mondanám, a szőlő az istenek gyümölcse. És lenne is ebben igazság, mert élettani hatása oly sokrétű, felhasználhatósága oly szerteágazó, története pedig oly régi, hogy csak szuperlatívuszokban érdemes róla beszélni. Igazából ez az írás lehetne egy végeláthatatlan felsorolás, amiben azt taglaljuk, mi mindenre hat pozitívan, ha szőlőt fogyasztunk. És hogy még fokozzuk a kedvet a szőlőfogyasztásra, pozitívumként azt is meg kell említeni, hogy az év folyamán egészen sokáig hozzájuthatunk, mert már a nyár közepén megérkeznek az import adagok, és novemberig kitartanak a hazai készletek, utána pedig ismét jön az import. Ha pedig arra gondolunk, hogy a szőlőből milyen finom borok készíthetők, tényleg azt kell gondoljuk, a szőlő az istenek ajándéka.

Minden ízében titok

A szőlőnek minden része fogyasztható, a termése, a levele, a magja. Magáról a bogyókról nem kell különösebb magyarázatba bonyolódni, esszük nyersen, lekvárnak, levét kipréselve gyümölcslének, és hát ott van a legnagyobb ajándék, amit a gyümölcs adhat, és az a bor.  Ha gyümölcsként fogyasztjuk, ügyeljünk rá, hogy étkezés előtt fél órával együk, de étkezés közben vagy után már ne szemezgessünk belőle. Ennek az a magyarázata, hogy magas cukortartalma miatt hamar erjedésnek indul a gyomorban, más étellel együtt fogyasztva ez kellemetlen tüneteket okozhat. A szervezet számára azonnal felhasználható cukrot szolgáltat a szőlő, cukorbetegeknek nem, vagy csak nagyon korlátozott mennyiségben ajánlják a fogyasztását. Sikerrel alkalmazható viszont vérszegénységre, fizikailag leromlott állapotokból való regenerálásra, gyulladásos megbetegedések kezelésére, székrekedésre, női problémákra, hörghurutra, szívbetegségekre. Vízhajtó tulajdonsága miatt előszeretettel használja a népi gyógyászat is. Kipréselt leve is nagyon jó hatású, magas az energiatartalma, tehát sportolóknak, legyengült állapotúaknak kifejezetten jótékony hatású. Fokozza az epeelválasztást, lúgosítja a vizeletet.

szőlő_lé

A magjából olaj, leveléből töltike

A szőlőmagból kiváló minőségű, és nagyon egészséges olajat préselnek.  Az összegyűjtött magból kipréselik a nedveket, ez az olaj, ezután megőrlik. Az őrleményt használhatjuk turmixokba, müzlibe, smoothie-ba. Mézzel keverve arcpakolás válik belőle, vízzel kevert pép formájában pedig bőrradírként használható. Magas vérnyomás, asztma, allergiák esetén használhatjuk eredménnyel.
Levelét különböző töltelékek összefogására használjuk, híres a görögök töltött szőlőlevele, a dolmades, de használja hasonlóképpen az erdélyi konyha is, ahol a darált hús mellett a sóska is szerephez jut.
Látjuk tehát, mennyi mindenre jó a szőlő, tartsunk így ősszel, a szezonjában néhány hetes tisztítókúrát vele,  szervezetünk biztosan meghálálja majd a törődést.

szőlő_levél

Írjon véleményt