4 rettentően finom recept és a Halloween

A Halloween-t a római időkig vezethetjük vissza, amikor is a rómaiak elfoglalták a brit szigetek nagy részét, melynek nyomán az integrálódott a Római Birodalomba, ünnepeivel együtt. Ezek egyike volt a samhain ünnep a kelta napisten tiszteletére. Ekkor köszöntötték az új évet, és adtak hálát a napistennek, hogy gazdag termést adott az embereknek. Azonkívül hitték, hogy az abban az évben elhunytak az új évet megelőző éjjelen – október 31-én – vándorolnak át a holtak birodalmába, és hogy megvédjék magukat attól, hogy a halottak megzavarják az élők életét, hatalmas tüzeket gyújtottak, amivel távol kívánták tartani maguktól az ártó lényeket, egyúttal élelmet és állatokat áldoztak a szellemeknek, vándorlásuk megkönnyítésére. Időközben ez az ünnep átvándorolt az amerikai kontinensre is és mostanra multikulturális ünneppé vált. Hoztunk néhány szuper receptet a bulizáshoz, de a Halloweentől függetlenül is bevethetjük bármikor bármelyiket.

Vérpiros gránátalma bólé

Hozzávalók:

2 dl Olaszrizling
2 palack pezsgő
2,5 dl gránátalma lé
3 evőkanál cukor
2 db narancs vékonyan felkarikázva
1 csésze gránátalma mag
1 csésze felkockázott ananász

Elkészítés:

A gránátalma lében oldjuk fel a cukrot, majd öntsük fel a hűtött borral és pezsgővel, majd tegyük bele a gyümölcs kockákat. Jégkockákkal szervírozzuk!

halloween_granatalma_bole

Ördögi whoopie pie

Hozzávalók:

11 dkg olvasztott vaj 
21 dkg kristálycukor 
1 tojás 
1 kávéskanál vanília kivonat 
30 dkg joghurt 
28 dkg liszt 
4,5 dkg cukrozatlan kakaó
1 kávéskanál szódabikarbóna

töltelék:

10 dkg puha vaj
10 dkg szobahőmérsékletű mascarpone
ízlés szerint porcukor
egy teáskanál citromlé
narancssárga ételfesték

Elkészítés:

A vajat a robotgép táljában habosra keverjük a tojással, hozzáadjuk a cukrot, a joghurtot, valamint a vaníliát. Egy másik edényben a liszthez hozzávegyítjük a szódabikarbónát és a kakaót, ez pedig megy a vajas, joghurtos masszába. Nyomózsákból egyforma köröket nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük a piskóta korongokat. 
A töltelékhez a vajat és a mascarponét robotgéppel elkeverjük, édesítjük cukorral, pikánssá tesszük a citromlével, majd egy-két csepp ételfestékkel töksárgára festjük. Habzsákból kinyomva minden második piskóta tallért megtöltünk, majd a töltöttre ráültetünk egy töltetlent.

halloween_whoopie_pie

Póksajt

Hozzávalók:

5 dkg vaj
2 nagy édes, fehér hagyma, vékonyra szeletelve
10 dkg krémes kecskesajt
4 dkg krémsajt
6 dkg görög feta
fekete szezámmag a díszítéshez
2 szem rózsabors a díszítéshez
8 db feketére festett gally a pók lábainak
Keksz és ropi a tálaláshoz

Elkészítés:

A vajat melegítsük fel, dinszteljük rajta nagyon puhára a hagymát. Tegyük robotgépbe, majd amikor kihűlt, küldjük utána a háromféle sajtot, dolgozzuk krémesre őket. Kaparjuk egy tálba a sajtkrémet, hűtsük 30 percig, míg formálható nem lesz. Ekkor formázzunk a krém egyharmadából egy gombócot, hempergessük meg a szezámmagban, tegyünk ugyanígy a maradék kétharmaddal is. A kapott gombócokat helyezzük egy tálra, el is készültünk a pók testével. Szemnek nyomjuk a fejbe egy-egy szem rózsaborsot, és a feketére festett gallyakat kissé megtörve formázzuk meg a pók lábait.

halloween_1

Sütőtök krémleves

Hozzávalók:

1,5 kg sütőtök
1 narancs
2 kisebb burgonya
1 salotta hagyma, vagy egy kis lilahagyma
egy evőkanál olíva olaj
2 db bio zöldségleves kocka

fehér bors
1 teáskanál garam masala
1 teáskanál curry
1/2 teáskanál római kömény
½ teáskanál őrölt gyömbér

Elkészítés:

A tököt kettévágjuk, kimagozzuk, sütőben 45-50 perc alatt megsütjük.
Közben az apróra vágott hagymát egy pici olíva olajon megfonnyasztunk – nem barnára! -, rászórjuk a garam masalát, curryt, gyömbért és római köményt, egy percig kevergetve pirítjuk, hogy az illatukat kiadják, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott krumplit, felöntjük 2 liter vízzel, beledobjuk a sót, a két leveskockát és a krumplit, puhára főzzük.
Időközben megsül a tök, aminek a húsát a fazékba tesszük, és merülő mixerrel krémesre pürésítjük a levest. Ekkor hozzáadjuk egy narancs levét, a gyümölcs lereszelt héját, ha szükséges, korrigáljuk még az ízeket.

halloween_sutotokkremleves

  1. […] sült céklákat s néhány szem burgonyát adott. A céklák húzta „véres” csíkok tényleg Halloween-es hangulatot árasztottak, és közben Tim Robbins is elszökött a cellájából. A céklák azonban, így […]

  2. […] sült céklákat s néhány szem burgonyát adott. A céklák húzta „véres” csíkok tényleg Halloween-es hangulatot árasztottak, és közben Tim Robbins is elszökött a cellájából. A céklák azonban, így […]