A nagy koktélcsata – a legmenőbb klasszikusok és a trónkövetelők

Most hogy lezajlott a koktélvilág két legizgalmasabb hete újra a bároké, az italoké és természetesen a vendégeké lehet a főszerep a bárvilágban.
A világ legjobb bárjai számos különlegességgel szolgálhatnak, ám vannak bizonyos italok, amelyek soha nem tűnnek el, még ha az itallapon nincs is feltétlenül látható nyomuk. Egyértelmű és világos, hogy a világ legjobb bárjaiban az ember nemcsak az itallapról kérhet koktélt ugyebár.
2015-ben készült egy felmérés azzal kapcsolatban, hogy melyek azok a koktéltípusok, amelyek ma a legnépszerűbbek, mégis klasszikusnak számítanak.

TOP 5 koktélkirály

  1. Dry Martini

Az ötödik helyezett a Dry Martini lett, melynek receptvariációi egyesek szerint meghaladják az ezret. Ha belegondolunk, hogy hányféle ginből vagy vodkából lehet elkészíteni, hányféle dry vermouth állhat a rendelkezésünkre és hányféle módon díszíthető, akkor ez a szám valójában nem is meglepő. Aztán lehet ugye dry, dirty vagy very dirty ha az olívalé is benne marad az italban. Népszerűsége egy-egy új James Bond epizóddal természetesen megsokszorozódik, de a hatvanas évek óta töretlenül népszerű elsősorban Ázsiában és az Usában.

Fotó: Flickr //  George M. Groutas

Fotó: Flickr // George M. Groutas

  1. Daiquiri

A negyedik helyen álló klasszikusról számos könyv és cikk jelent már meg. Karaktereit nagyban meghatározza a választott rum és a citrus-édes-erős aránya. Nem csak fehér rumból készülhet daiquiri. Sőt, a világ legdrágább koktéljai között gyakran tűnik fel ez a típus, Guiness-rekordokat döntögető árakon is simán piacra kerülhet különleges rum alappal és nem is feltétlenül kell, hogy gyémánt úszkáljon a pohár alján.

Fotó: www.ilovemixers.com

Fotó: www.ilovemixers.com

  1. Manhattan

Ez az a klasszikus, ami kifejezetten New York-i és londoni koktélbárok listáján szerepel elsősorban. Manapság a rye whisky népszerűségének növekedésével Európában is kezd visszakúszni a köztudatba, bár helyezése azért így is meglepő.

Fotó: Flickr // My Aching Head

Fotó: Flickr // My Aching Head

  1. Negroni

A Negroni az a gin alapú ital, amely ha valaki bárnak nevezi magát, hát minimum három félét készít belőle, és ez bárhol igaz, Buenos Airestől Tokióig. Az összetevők variálhatók, de az arányokon nem érdemes változtatni, mondják a Negroni legnagyobb szakértői. 30ml Campari, 30ml vermouth és 30ml gin friss jégen, megfelelő ideig keverve. Punktum.

Fotó: www.timeout.com

Fotó: www.timeout.com

  1. Old fashioned

A koktélok koronázatlan királya jelenleg. Ez az a koktéltípus, melyből a legtöbbet adnak el a világ legjobb bárjai. Hogy készül? Nos, az már mindenkinek sajátja. Alapja lehet bourbon vagy a már említett feltörekvő rye whisky, nád kockacukor, 3 öntés Angostura keserű (a kicsi sárga kupakos üveg, túlméretezett cimkével, ami minden bárban van, csak esetenként ritkán használatos), természetesen keverve, igény esetén pici szódával.

Fotó: Flickr // Jeff Wilcox

Fotó: Flickr // Jeff Wilcox

A trónkövetelők

Ez a nem annyira klasszikus, inkább újragondolt, ám mégis megkapó, úgynevezett kortárs klasszikus kategória. A kilencvenes évek második fele óta tapasztalható koktélreneszánsz számos olyan koktélt teremtett, melyek alkotóiknak is ismertséget szereztek. Születésük, történetük ebből kifolyólag könnyebben lekövethető, helyenként izgalmas, esetenként mesébe illő.

Ilyen koktél a Moscow mule alapokon nyugvó Gin Gin mule, amely a ginen és gyömbérsörön kívül friss gyömbért és mentát kíván. 2000-ben készítette Audrey Saunders a Beacon nevű bárban és azóta is töretlen népszerűségnek örvend, noha sokkal fiatalabb moszkvai társánál.
Ezt a kategóriát képviseli a White Negroni is, amely Suze likőrt, Lillet-t, és gint tartalmaz. Díszítése grapefruit héj a klasszikus naranccsal ellentétben. Alkotója Wayne Collins volt 2001-ben. Bordeaux-ban. Népszerűségének csúcsát a Pegu Clubban érte el, New Yorkban és lett aztán irigyelt-kedvelt formula a világban. Noha ritkán használatos Európában az itallistákon, létezéséről illik tudni minden bárpult mögött. A berlini Bar Conventen például a Monkey 47 gin standján lehetett White Negronit kóstolni, kiegészítve egyéb, titkos összetevőkkel.

Fotó: www.tuxedono2.com

Fotó: www.tuxedono2.com

A manapság divatos italokat nagyon nehéz beskatulyázni vagy egyáltalán rendszerbe helyezni. Új italtípusok ritkán születnek vagy avanzsálódnak „új klasszikussá”. Nem létezik átfogó, struktúráló rendszer az áttekintésükre, összességében a fancy kategória az övék. Talán ez az az irány ahol a bárok egy kicsit specifikusabbban definiálhatják magukat. Kreativitást és természetesen pénzt nem kímélve készíthetik az újabb és újabb meglepő koktélokat kihasználva az alkalmazott design és a konyhatechnológia használatából fakadó eredményeket és előnyöket. Így lehet például egy korszak, művészi munkásság vagy élettörténet vagy akár csak egy közeli farm egy-egy bár koktélmenüjének inspirálója.

Írjon véleményt