Ferrán Adriá, a legelfoglaltabb munkanélküli séf

Ha valaki, hát Ferran Adrià igazi gasztronómiai úttörőnek számít. A molekuláris gasztronómia apostola 2011-ig éttermében, az El Bulliban kápráztatta el a vendégeket különleges ételcsodáival, de azóta sem ül a babérjain: egyik projektje követi a másikat.

Séfkabát helyett rajzpapír

Az étterem egyáltalán nem hiányzik a sztárséfnek. Azért zárta be az El Bulli-t, mert nem találta már kihívásnak a munkát, úgy érezte, önmagát ismétli azzal, amit csinál. Úgy gondolja, a szemléletmód, ami az El Bulli mögött állt, tovább él az El Bulli Foundation-ben, amit azután alapított meg, hogy étterme végleg bezárta kapuit. Egyéb kutatásaik mellett gőzerővel dolgoznak egy átfogó, digitálisan elérhető kulináris enciklopédia megszerkesztésén, amelyhez összegyűjtötték a legfontosabb gasztronómiai témájú könyveket az idők kezdetétől egészen napjainkig. Adrià szerint összesen tíz év munkájába telik majd befejezni a Bullipediát, de semmiképp nem akarják elsietni a folyamatot.
A kreativitás fogalma mindig is foglalkoztatta a sztárséfet. Ez a központi témája annak az először 2014-ben bemutatott kiállításnak is, ami Adrià rajzaiból jött létre. Több száz ilyen vázlat gyűlt össze a füzeteiben, amikben régebben az új ételeket tervezte az El Bulli-ba. „Egy étterem végtermékét meg kell ízlelni, kiállítani nem lehet, de megfigyelhetjük a folyamatot, ahogy létrejön. Aki megnézi a kiállítást, tanulmányozhatja, és jobban megértheti ezt. A gasztronómia világában ez egy újfajta koncepció.” –magyarázza.

Fotó: Palau Robert, Edsel Little / Flickr

Fotó: Palau Robert, Edsel Little / Flickr

A nyughatatlan szakács

Több projekten is dolgozott és teszi ezt folyamatosan ezidő alatt, például a Dom Pérignon-nal együttműködésben olyan hatfogásos menüket dolgozott ki, amiket New York-i éttermek számára. Közben a Cirque du Soleil-jel és egy amerikai szórakoztatóipari céggel is dolgozott: egy biztos, hogy egyáltalán nem unatkozik. Állandóan mozgásban van, folyamatosan kísérletezik, új módszereket, alapanyagokat és ízkombinációkat igyekszik felfedezni. Az a séf, aki a leginkább inspirálja, a saját testvére, Albert. „Az emberek azt hiszik, ez csak azért van, mert a testvérem, de tényleg nagyon tisztelem a munkásságát.” – mondja. De az ihlet nem csak a családon belülről érkezhet, Adrià figyelemmel kíséri a különböző „nouvelle cuisine”-t űző séfek munkáját is, és ha valami igazán jót szolgálnak fel neki, azt ő maga is megpróbálja elkészíteni később. Otthon ő szokott főzni, nem a felesége, egyszerűen azért, mert ő a gyorsabb. Gyakran grillez halat, amit a Boqueria piacon vásárol, ezzel nagyon hamar elkészül.

Fotó: CharlesHaynes / Flickr

Fotó: CharlesHaynes / Flickr

361 nap alatt a Föld körül

Sokat dolgozik, és emiatt nagyon sokat utazik is. Állítása szerint a tavalyi évben összesen négy szabadnapja volt, ilyenkor barcelonai otthonában piheni ki magát. „Annyit utazom a munka miatt, hogy nekem az a nyaralás, ha otthon lehetek. Mások számára nagyon nehezen érthető az életem, mert tulajdonképpen nincs állásom. Ez egy alapítvány. Nincs fizetésem, elhivatottságból csinálom az egészet. Azért, mert ezt akarom csinálni. Nem függök senkitől, de mindenkire számítok. De azt senki nem mondja meg nekem, hogy mit csináljak. Szabad vagyok, ez pedig egy kiváltság.”

Forrás: Travel + Leisure

Írjon véleményt