Hogyan készül a whisky, ha skót?

A nyugati világ komoly tradíciókkal rendelkező alkoholja, a brit szigetekről indult világhódító útjára és lett az egyik legjellegzetesebb észak-amerikai szeszes ital, amelyet ma már Japánban is nagyon magas szinten készítenek. A whiskykészítés egyik bölcsője azonban kétségtelenül Skócia.

BG_Whiskey_7

Árpától a hordóig

A whisky készítése a malátázással kezdődik, az árpa 2-3 napig vízben ázik, gyökeret és hajtást növeszt. Ezek után szétterítik, és 6-7 napon keresztül csíráztatják. A csírázás alatt az árpában lévő keményítőből malátacukor lesz. A folyamatban a következő lépés a kemencében való szárítás, aszalás. A malátázott árpa ezután a malomba kerül, ahol darává őrlik. Ehhez forró vizet adnak, ezt többször is átszűrik a magas hőfokú vízzel, hogy kimossák a cukrot az őrleményből. Eredményül egy forró, édes folyadékot nyernek. A cefre tárolókba kerül, ahol lehűl és az élesztő hozzáadásával elindul az erjedés. 48 óra elteltével a folyadék gyenge, alkoholos itallá alakul, amely hasonlít a sörhöz. Skócia legrégebbi lepárlóiban hagyományos, kézzel készített réz lepárló üstben forrósítják fel a folyadékot újra, aminek hatására az alkoholgőz felszáll, lecsapódik egy sűrítőbe (kondenzátorba), ahol ismét folyékonnyá válik. A második lepárlás után az alkohol csekély részéből lesz csak igazi whisky. A szesz alkoholtartalmát gyengíteni kell, ezért tiszta vizet adnak hozzá mielőtt hordókba töltik. A lezárás előtt a minőséget egy arra kifejlesztett mérőeszközzel ellenőrzik, majd elindul az a legalább három éves életszakasz, amíg a nemes ital ízét megbolondítja a tölgyfa zamata. A hordókban addig hagyják állni, amíg a kóstolás nagymesterei érdemesnek találják a blendelésre, azaz a különböző évjáratok házasítására.

BG_Whiskey_1

A hordó nemcsak tárolóeszköz

A hordók tartalmából minden évben nagyjából 2% elpárolog, ezt a helyiek az angyalok jussának” hívják. A párolgás folyamatában a whisky fejlődik és tovább érik, simábbá és lágyabbá válik, íze gazdagabb lesz. A whiskyt a fa természetesen színezi meg. A házasítás szintén kiemelkedő szakértelmet kívánó, fontos lépés: a whiskynek és a víznek elég idő kell a házasítás során, hogy a lehető legjobb ízt, szerkezetet érje el. A whisky készítés fortélyainak és a legapróbb fogásoknak pontos ismerete szükséges ahhoz, hogy évről évre ugyanazt a minőséget és ízt élvezhessük.

Ahhoz, hogy az eljárás végén skót whiskyt kapjunk, az alábbi alapismérveknek kell megfelelnie az italnak:

  1.     csak Skóciában készülhet, természetes eljárással, adalékanyagok hozzáadása nélkül
  2.     malátával kevert árpán, vízen és élesztőn kívül más alapanyagot nem tartalmazhat
  3.     minimum 3 évig kell tölgyfahordóban érlelni
  4.     minimum 40%-os alkoholtartalmúnak kell lennie

BG_Whiskey_4

Jéggel vagy tisztán?

Ahány ember, annyi féle hiedelem él azzal kapcsolatban, miként „illik” a whiskyt fogyasztani. Ezzel szemben a szakértők azt mondják, sem kőbe vésett, sem írott szabály nem létezik. Mindenki maga dönti el, hogyan szereti. Persze, ha jéggel issza valaki, akkor a nagy jéggömb lenne a legjobb választás. (Még Kirk kapitány is így issza a Star Trek modern mozis feldolgozásában, vagyis ha hihetünk a film készítőinek, néhány száz év múlva is ez lesz a módi.) Hogy miért? Mert így a jég ugyanúgy hűt, mégis csak annyi víz olvad le róla, ami segít kinyitni a whisky aromáit. Ez a lehetőség azonban csak legnívósabb bárokban áll rendelkezésre.

Abban is egyetértenek az italértők, hogy nem az számít, hogyan isszuk a whiskyt, hanem, hogy mennyi érzékszervünket tudjuk aktivizálni egy whisky kortyolgatása közben.

BG_Whiskey_3

 

Különleges kóstolási élmény a Whisky Show-n

A november 28-án és 29-én a budapesti Corinthia Hotelben zajló whisky seregszemlén érdemes lesz ellátogatni a The Famous Grouse pultjához, ahol Szombati Zsolt mixologist igyekszik minden érdeklődőt meggyőződni arról, mennyire fontos az agynak az az információ, amit egy illat ad hozzá a szájunkban érzett ízekhez. Azt eddig is tudtuk, hogy egy csepp bitter, vagy a whiskyhez kóstolt darab csoki, esetleg friss gyümölcs mennyire eltérő harmadik ízt eredményez, de most azt is bárki megtapasztalhatja, hogy még a legfüstösebb whisky íze is lekerekíthető egy kis bourbon vanília vagy cherry illat hozzáadásával. Zsolt ehhez saját maga által készített parfümöket használ!

Írjon véleményt