Vissza a gyökerekhez! – Együnk ősszel gyökérzöldséget

Anélkül, hogy komolyabb rendszertani okoskodásba bocsátkoznánk, a valódi gyökerek között vannak karógyökerek és gumósok is, melyeket zöldségként fogyasztunk. Nézzük a csoport tagjait, honnan jöttek, mit tudnak, miért szeretjük őket.

Zeller

Számos ételünk elengedhetetlen ízesítője a zeller, melyet sokan imádnak, mások pedig kizárólag szükséges rosszként tekintenek rá a főzés során, már a neve hallatán is elhúzzák a szájukat. Pedig amilyen egyszerű gumós zöldségnek tűnik, annyira sok hasznos tulajdonsága van, ráadásul manapság egyre többször használjuk fel a gyökéren kívül a szárát, sőt, a magját is. Remekül tárolható, akár 3-5 hónapon át is. Pincében, veremben, papírral bélelt ládákban sokáig vár a sorára. Zöldjét vágjuk le a gumóról, és vízzel telt edényben tároljuk a hűtőben. Afrodiziákumként is számon tartják.

gyokerzoldseg_zeller

Cékla

A cékla a Földközi-tenger környékéről származik, Magyarországon pedig a 17. században vált ismertté. Íze jellegzetesen földesnek mondható, de akik ezt nem kedvelik, különböző fűszerekkel ellensúlyozhatják azt, és jól passzol hozzá a citromlé, a torma és az alma is. Ősszel-télen ez is jól tárolható, hűvös helyen napokig, nedves homokban akár 3-4 hónapig is eláll. Süthetjük, főzhetjük, párolhatjuk, reszelhetjük nyersen salátába, újabban előszeretettel adják süteményekhez is.

gyokerzoldseg_cekla

Sárgarépa

Nem, nem azért kell belőle sokat ennünk, hogy megtanuljunk fütyülni. Lila, piros, fehér, sárga színű változatai is elterjedtek, főként Ázsiában. A XVII. században jelent meg a narancssárga nemesített fajta. A legfinomabbak a legfiatalabb, ceruzavékonyságú példányok. Ne tároljuk túl sokáig, mert tápértékéből hamar veszít. Mint többi társát, ezt is hűvös, száraz helyen, hűtőben tartsuk. Felhasználási módjai számosak, ne ragadjunk le a húslevesben főtt sárgarépánál! Főzhetjük, készíthetünk belőle köretet, például pürét, akár burgonyával, zellerrel társítva is, de persze desszertet is, hiszen ki ne hallott volna a híres répatortáról?

gyokerzoldseg_sargarepa

Petrezselyemgyökér, fehérrépa

A manapság termesztett petrezselyemgyökér fajtáink német származásúak. A fehérrépa jellegzetes illatú, íze édeskés, enyhén csípős, friss. A nálunk megszokott húsleveses felhasználása mellett ragukba ajánlom, ezen kívül tepsis sült zöldség készítésekor kihagyhatatlan alkotóelem, mert jellegzetes íze nem hiányozhat a többi zöldség mellől.

Folytatjuk

  1. […]  Krémlevesnek szuper, de köretnek sem utolsó. A paszternákot előszeretettel keverik össze a fehérrépával, pedig sem megjelenése, sem íze nem egyezik meg a fehérrépáéval. A paszternák íze – ha […]

  2. […] lehetőség és forma is adódik, hogyan kerülhetnek italba a zöldségek. Egyik ilyen mód az infuzionálás, amit házilag is könnyen kivitelezhetünk. Csak a megfelelő […]

Írjon véleményt