Kincsek a föld alól – Együnk gyökérzöldséget 2. rész

Paszternák

A paszternák Eurázsiában őshonos. Fás, kemény gyökerű vad változata a Földközi-tenger partjaitól Szibériáig napjainkban is előfordul. Hazánkban méltatlanul mellőzött gyökérzöldség, pedig a XVI. századra már Európa-szerte ismerték és használták egyrészt az ételek édesítésére, másrészt a burgonya Európába érkezése előtt főzve és sütve is fontos élelmezési szerepe volt. Használata akkor esett vissza jelentősen, amikor megjelentek az édesebb sárgarépák, illetve a burgonya.  Krémlevesnek szuper, de köretnek sem utolsó. A paszternákot előszeretettel keverik össze a fehérrépával, pedig sem megjelenése, sem íze nem egyezik meg a fehérrépáéval. A paszternák íze – ha lehet ilyet mondani – parfümösebb, intenzívebb a répáénál, szár része pedig nem domború, mint a répáé, hanem beeső, inkább homorú.

gyokerzoldseg_paszternak

Retek

Szégyen vagy nem, városi lány lévén én csak rövid ideje tudom, hogy a hónapos retket miért hívják hónapos reteknek. Nos, azért, mert a tenyészideje nagyon rövid, azaz hónapos. A tavasz első csodája, amely a fagyok elmúltával vetett magból kikelve és bokrosodva gyorsan növeszti piros gumóit, melyet nyersen fogyasztunk. Mostanában kezdi felütni a fejét a konyhákban a módi, hogy sütőben sütve készül belőle köret. Levelét se dobjuk el, mert nem szép, ám finom és egészséges krémlevest készíthetünk belőle.

gyokerzoldseg_retek

Feketegyökér

Alig-alig ismert és használt gyökérzöldség, noha egészségre gyakorolt hatásai rendkívül kedvezőek, vörösvérsejt képző, csontritkulást megelőző, ideg- és májvédő hatása is ismert. Éppen csak magát a zöldséget nemigen ismerjük, pedig hazánkban vadon is megterem, termesztése semmiféle különleges körülményt nem igényel, ám a piacokon nem látni sohasem. Tisztítása elég macerás, mert a belőle kifolyó tejszerű nedv nemcsak nagyon ragacsos, de alaposan meg is fogja a kezet, nagyon nehezen eltávolítható. Levesnek és sütve köretnek használják, akik találkoznak vele.

gyokerzoldseg_feketegyoker

Édesburgonya

Itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, noha igazából a szubtrópusok egyik legfontosabb tápláléka az édesburgonya. Magyar neve megtévesztő, ugyanis rendszertanilag semmi köze a burgonyához, ha jól megnézzük, külsőleg sem hasonlít rá. Húsának színe narancssárga, fehér vagy piros, íze is változik a színnel együtt. Nálunk leginkább narancssárgát lehet kapni, melynek íze hasonlít a sütőtökére, alapvetően édeskés. Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. 

gyokerzoldseg_edesburgonya

Végül itt egy szuper sütemény recept, melyben cikkünk több szereplője is színre lép, mindenki nagy örömére.

Flapjack

Hozzávalók:
2 db közepes méretű sárgarépa
1 db paszternák
1 db alma
125 g vaj
8 dkg világos nádcukor (vagy barna cukor)
2 evőkanál agávé nektár vagy méz
15 dkg zabpehely
8 dkg mazsola
4 teáskanál vegyes mag (lenmag, chia, tökmag, napraforgó, szezámmag
5 dkg kókuszreszelék
1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy alacsony peremű formát. Hámozzuk meg a répákat és az almát, majd reszeljük le. Egy edényben olvasszuk össze a vajat, a cukrot és az agavé szirupot (mézet). Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat a reszelt zöldségekkel, almával, majd adjuk hozzá a felmelegített cukros vajat. Keverjük el alaposan. Nyomkodjuk a masszát az előkészített tepsibe, majd süssük a süteményt kb. 30 percig. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, csak ezután vágjuk szeletekre.

Fotó: www.kamzakrasou.sk

Fotó: www.kamzakrasou.sk

Írjon véleményt