Paszternák
A paszternák Eurázsiában őshonos. Fás, kemény gyökerű vad változata a Földközi-tenger partjaitól Szibériáig napjainkban is előfordul. Hazánkban méltatlanul mellőzött gyökérzöldség, pedig a XVI. századra már Európa-szerte ismerték és használták egyrészt az ételek édesítésére, másrészt a burgonya Európába érkezése előtt főzve és sütve is fontos élelmezési szerepe volt. Használata akkor esett vissza jelentősen, amikor megjelentek az édesebb sárgarépák, illetve a burgonya. Krémlevesnek szuper, de köretnek sem utolsó. A paszternákot előszeretettel keverik össze a fehérrépával, pedig sem megjelenése, sem íze nem egyezik meg a fehérrépáéval. A paszternák íze – ha lehet ilyet mondani – parfümösebb, intenzívebb a répáénál, szár része pedig nem domború, mint a répáé, hanem beeső, inkább homorú.
Retek
Szégyen vagy nem, városi lány lévén én csak rövid ideje tudom, hogy a hónapos retket miért hívják hónapos reteknek. Nos, azért, mert a tenyészideje nagyon rövid, azaz hónapos. A tavasz első csodája, amely a fagyok elmúltával vetett magból kikelve és bokrosodva gyorsan növeszti piros gumóit, melyet nyersen fogyasztunk. Mostanában kezdi felütni a fejét a konyhákban a módi, hogy sütőben sütve készül belőle köret. Levelét se dobjuk el, mert nem szép, ám finom és egészséges krémlevest készíthetünk belőle.
Feketegyökér
Alig-alig ismert és használt gyökérzöldség, noha egészségre gyakorolt hatásai rendkívül kedvezőek, vörösvérsejt képző, csontritkulást megelőző, ideg- és májvédő hatása is ismert. Éppen csak magát a zöldséget nemigen ismerjük, pedig hazánkban vadon is megterem, termesztése semmiféle különleges körülményt nem igényel, ám a piacokon nem látni sohasem. Tisztítása elég macerás, mert a belőle kifolyó tejszerű nedv nemcsak nagyon ragacsos, de alaposan meg is fogja a kezet, nagyon nehezen eltávolítható. Levesnek és sütve köretnek használják, akik találkoznak vele.
Édesburgonya
Itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, noha igazából a szubtrópusok egyik legfontosabb tápláléka az édesburgonya. Magyar neve megtévesztő, ugyanis rendszertanilag semmi köze a burgonyához, ha jól megnézzük, külsőleg sem hasonlít rá. Húsának színe narancssárga, fehér vagy piros, íze is változik a színnel együtt. Nálunk leginkább narancssárgát lehet kapni, melynek íze hasonlít a sütőtökére, alapvetően édeskés. Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle.
Végül itt egy szuper sütemény recept, melyben cikkünk több szereplője is színre lép, mindenki nagy örömére.
Flapjack
Hozzávalók:
2 db közepes méretű sárgarépa
1 db paszternák
1 db alma
125 g vaj
8 dkg világos nádcukor (vagy barna cukor)
2 evőkanál agávé nektár vagy méz
15 dkg zabpehely
8 dkg mazsola
4 teáskanál vegyes mag (lenmag, chia, tökmag, napraforgó, szezámmag
5 dkg kókuszreszelék
1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy alacsony peremű formát. Hámozzuk meg a répákat és az almát, majd reszeljük le. Egy edényben olvasszuk össze a vajat, a cukrot és az agavé szirupot (mézet). Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat a reszelt zöldségekkel, almával, majd adjuk hozzá a felmelegített cukros vajat. Keverjük el alaposan. Nyomkodjuk a masszát az előkészített tepsibe, majd süssük a süteményt kb. 30 percig. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, csak ezután vágjuk szeletekre.
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra