Szabad egy gin-t? – Mindent a boróka ajándékáról

Borókás, fűszeres, aromás.  Csak kivételes esetekben érlelik, sütibe soha nem kerül, tisztán csak nagyon ritkán fogyasztjuk. Van, aki rajong érte és van, aki zsigerből utálja. Mi az? – szólhatna a hónap találós kérdése, bár a válasz egyáltalán nem bonyolult. Ez a gin.

Viharos gintörténet

A gin születése Franciscus De La Boe Sylvius orvos és tudós nevéhez fűződik, aki gyomor- és vesebetegségek gyógyító ellenszerei után kutatott, és így fedezte fel a boróka vizelethajó hatását. Mivel a boróka meglehetősen fanyar ízű, ezért gabonaszesszel keverte a bogyó esszenciáját. Így született meg 1650-ben a genever (jenever) nevezetű gyógyító ital, a gin őse.
Néhány forrás szerint a gin népszerűsége a Hollandiában az 1580-as években zajló holland függetlenségi háborúban részt vevő angol hadseregnek is köszönhető, akik meglehetősen megkedvelték ezt a bátorságot erősen fokozó párlatot. Amit el is neveztek „dutch courage” –nak. (Manapság mindenkinek saját tapasztalatára van bízva, hogy mennyire érzi magát bátornak  három gines ital után…)

Franciscus De La Boe Sylvius (Fotó: Wikipedia)

Franciscus De La Boe Sylvius
(Fotó: Wikipedia)

A gin igazán hódító útjára, Nagy-Britanniából indult el és III. (Orániai) Vilmos idején vált igazán népszerűvé, hiszen az uralkodó rendeletben ösztönözte a farmereket az ital készítésére. A gin hamar népi itallá vált és az 1700-as évek kezdetét a „gin craze”, a „ginőrület” jellemezte, ugyanis a demokrácia a gingyártásban nem vitte a plebejus világot pozitív irányba. 1736-ban kénytelenek voltak életbe léptetni a gintörvényt, amely kemény adókkal sújtotta a gin kereskedelmét és megtiltotta a kis mennyiségben történő vásárlást. Mindez lázadásokat váltott ki az ország egész területén, az illegális lepárlók pedig gombamód elszaporodtak. Az 1750-es törvény, hivatalos nevén a II. Gin Act,  sikeresebb volt, a gin előállítását és terjesztését csak a lepárlók és a kiskereskedők számára engedélyezte. A lepárlási és szűrési technikák tökéletesedése természetesen a ginnel is csak jót tett. Tisztább, jobb minőségű gabonapárlat lett az alapja, szárazabb lett, ugyanakkor aromákban gazdag. A társadalmi ranglétrán is sokat lépett előre és Gin palace-ok épültek a tiszteletére. Korai koktélkísérletek, gravírozott tükrök, túldíszíttet falak, fűszerezett, gines italok az ötórai tea után és nem mindig illedelmesen viselkedő hölgyek társasága jellemzi legjobban a ginnek ezt a korszakát. A viktoriánus éra lecsengésével a gin nem vesztett a népszerűségéből és a ’20-as, ’30-as években töretlenül fogyasztotta boldog, boldogtalan.

A vodka és egyéb párlatok felívelésével azonban a XX. század középső harmadában mélyponthoz érkezett. A hetvenes években annyira kilátástalannak tűnt a fennmaradása, hogy számos, százötven-kétszáz éve gint gyártó családok mind próbáltak megszabadulni veszteséges lepárló üzemeiktől. A század végére éledt újjá a gin főnixmadara és jelenleg az egyik legdinamikusabban változó párlat. Gyártói, lepárlói technikai határokat feszegetnek, az egyre egyedülállóbb vagy éppen meglepőbb eredmény érdekében. Gint készítenek szerte a világon, Skóciában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Ausztráliában. Ízesítéséhez törvényileg használhatók természetes és/vagy természetazonos aromaanyagok, melyek egyes ginekben már az extrémitás határait súrolják.

 Gint bele! Jó, de milyet? 

Az alább ismertetett típusok nem a közértek akciós polcairól valók, noha nem feltétlenül drágábbak, mint egy jobbnak tartott whiskey vagy cognac. Igaz, mint már említettem, tisztán ritkán, ellenben jó minőségű tonikkal és némi forralt borból kimaradt fűszerrel kivételes ízélményt nyújtanak.

Aviation                       

Létezik egy klasszikus koktél, nevezetesen az Aviation, melynek eredeti alapanyagát már nem gyártják. Ryan Magarian azonban úgy gondolta, hogy nem lehet olyan nehéz egy ‘eredeti’ gint előállítani a koktélhoz. Így lett a gin alapja hangsúlyos, nehéz gabonapárlat, ezért kóstolásakor felbukkannak a genever jegyei, amit levendula és cardamom egészíti ki. Citrusokkal, cardamommal ízesítve kivételes darab.

ginhatarozo_Aviation

Star of Bombay 

A Bombay Sapphire klasszikus, tíz gyógy- és fűszernövényét calabriai naranccsal és ábelfű maggal egészítették ki. Nem fedik el azonban a boróka jegyeit, ami mellett az angyalgyökér, az ambretta és a koriander is érezhető. Tartalmaz továbbá hibiszkuszt, ami a roppanósságát fokozza. Intenzív ízű gin, de se nem olajos, se nem nehéz, megjelenésében pedig kifejezetten elegáns.

ginhatarozo_StarOfBombay

Beefeater 24 

A Kenningtonban (Londonban) található Beefeater lepárló Desmond Payne vezetésével 12 gyógy- és fűszernövényt használt fel a gin elkészítéséhez és 2008. október 30-án került a nagyközönség elé. Létrejöttét James Burrogh, a Beefeater alapítójának jegyzetei inspirálták. Így került grapefruit, kínai zöld illetve japán Sencha tea a ginbe a szokásos Beefeater ízek mellé, melyek között a boróka, a koriander, az angyalgyökér és a sevillai narancs szerepel. Az eredeti Beefeaterhez képest kevésbé borókás, a tea pedig jellegzetes szárazságot ad a ginhez. Ha valaki nem kedvelné a gint a Beefeater 24 könnyen meggyőzheti az ellenkezőjéről.

ginhatarozo_Beefeater24

Koval       

A ma divatos organikus hullámot meglovagoló Koval Chicagóból származik és 2015-ben a San Francisco-i World Spirit versenyen rögtön dupla arany medállal debütált.
Ezt a kézműves, kis szériás gint főként erdei növényekkel ízesítették, illatában a boróka és a vadvirágok dominálnak, ízében száraz és egészen vibráló, tiszta aromák tárulnak fel: füves, citrusos, fehér borsos hatások. Dizájnja kifinomult és legalább annyira letisztult, mint az ízei.

ginhatarozo_Koval

Bobby’s

Jacobus Alfons, vagy ahogy családja és barátai hívták Bobby, Indonéziában született, és 1950-ben költözött Hollandiába. Nagyon szerette a genevert, de hiányolta az otthoni ízeket, ezért indonéz növényekkel fűszerezve saját gint készített. Bobby unokája, Sebastiaan van Bokkel, 2012-ben fedezett fel egy régi gines palackot a szülői házban, és nagyapja történetétől megihletődve elment Schiedamba, Hollandia egyik leghíresebb lepárló városába. Ott találkozott a Herman Jansen főzde mesterével, akivel aztán megalkották a Bobby’s gint.
Különleges ízvilága a citromfű, a szegfűszeg, a koriander, a fahéj, csipkebogyó és édeskömény aromáiból tevődik össze.
Üvege a klasszikus genever palackok illetve korsók modern újraértelmezése, barna és szürke füstüvegből, amelyet a hagyományos indonéz Ikat mintával díszítenek. Egy szelet naranccsal vagy kevés szegfűszeggel díszítve gin tonikban a Bobby’s kérdés nélkül bárki szívét meghódítja. 

ginhatarozo_Bobbys

Írjon véleményt