5+1 gasztrotipp Sopronból

Az Alpokalján nemcsak a friss levegőbe érdemes belekóstolni, máris mutatunk 5+1 gasztronómiai különlegességet Sopronból. Miközben a város nevezetességeit járjuk körbe, ebédeljünk, borozzunk, bisztrózzunk, fröccsözzünk vagy csak üljünk be egy szelet sütire.

Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda

Tágas, türkiz színű vendégtérben csodálhatjuk a városi panorámát, a legnagyobb gondunk, hogy a cukrászremek Lido-szeletet kóstoljuk-e, vagy Karl(i) elegáns bonbonjait, amelyekből grapefruitos és a tonkababos is kelleti magát. Saját pörkölésű kakaóbabból táblás csokik is készülnek itt. Aktuális kedvenceink: a citromverbénás és a karamellizált rozmaringos darabok. Aki többre vágyik egy minőségi süti-kávé élménynél, feltétlenül próbálja ki a csokoládékóstolót is. A szűk egy órás világkörüli ízutazáson amerikai-, afrikai termőterületek és Óceánia egyedi ízei köszönnek vissza. Téli szezonban szinte gyógyhatású lehet egy ilyen csokoládés kóstoló. Előzetes bejelentkezés ajánlott!

Fotó: www.harrercafe.com

Fotó: www.harrercafe.com

Kultúrpresszó

A megújult Várkerület kávézóinak sorában, a Kultúrpresszó, az abszolút favorit. „Specialty” eszpresszónk La Marzocco gépről csordogál a csészébe. A blend egy pesti manufaktúra csúcsterméke. A frissítő feketére várva magyar tervezők különleges darabjait mustrálhatjuk: ruhák, táskák, ékszerek várnak gazdára. A könyvespolcon régi kedvenc olvasmányok társaságában egy ismerős társast szúrunk ki: „Gazdálkodj okosan!”-ozni is lehet. Házi süti, paleo desszertek, ropogós, békebeli sóskifli a menüben.

Fotó: Kultúrpresszó // Facebook

Fotó: Kultúrpresszó // Facebook

DIÓ Sarki Fűszeres

Apró delikát üzlet az Ógabona térnél. A vevők egymásnak adják a kilincset. A jófajta házi kolbásznak otthon nagy a rajongótábora. Mangalicából kóstolunk: pikánsan paprikás, finomra szelt falat. Lehetne még egy szelettel belőle? Hársmézet, fehércsokis eperlekvárt, verjus-t is választunk, mind elfogy az ünnepek alatt.

Fotó: DIÓ sarki fűszeres/greissler am eck/corner grocery // Facebook

Fotó: DIÓ sarki fűszeres/greissler am eck/corner grocery // Facebook

Taste Vino

Lukács Szabolcs hangulatos, laza borbárja, kimagasló kínálattal. Ide mindig érdemes egy pohárra beugrani! Szabi – magyar sommelier bajnok –  jön, beszélget, kóstoltat; szakmája és vendégei iránti maximális tisztelettel. Meghirdetett programjainak szabad helyeire csak lecsapni lehet, egyébként a bejutás esélytelen. Most éppen egy toszkán „nagyágyúval” nyűgözi le ízlelőbimbóinkat. Grissini, érlelt sonka, olívabogyó is érkezik. Így kerek a kép.

Fotó: www.tastevino.hu

Fotó: www.tastevino.hu

Gázfröccs – romkocsma a Deák téren

Az egykori polgári lakótér átszellemülése csapszékké. Kajánul figyelnek a plafonról a nagyi szobabútorai. Későn érkezünk a pénteki „házibuliba”. Kedvet kapunk a pálinkához. Rendelünk is egy hegykői „gyümölcsbomba” kört. A szomszédos kanapéról fiatalok biztatnak; soproni sörrel kísérve az igazi. Egyszer élünk!

Fotó: www.gazfroccs.com

Fotó: www.gazfroccs.com

5+1. Erhardt, a stílusos vidéki

Legyen szó egy pohár soproni kékfrankosról vagy a papa kolbászos lecsójáról, itt a hagyományost részesítik előnyben, nemzetközi és helyi specialitásokkal fűszerezve. A Balfi út 10. szám alatt évek óta együtt dolgozik az egész család és ez érződik minden egyes tételen. Szívvel-lélekkel sütnek, főznek, kóstolnak. Tányérokra kerülő fogásokat pedig, a törzsvendégek visszajelzései alapján tovább csiszolják. Ilyen a stílusos vidéki étterem, ha soproni!

EZS_Sopron_Erhardt-1

Erhardt Étterem

(Együttműködésben a Magyar Turisztikai Ügynökséggel)

Írjon véleményt