A legjobb budapesti ebédek – 4+1 kedvenc bisztró

Az idei év a magyar gasztronómiában mindenféle túlzás nélkül elképesztő volt: a Costes Downtownnal márciusban kipipáltuk az ötödik hazai Michelin-csillagot, ezzel Magyarország tudhatja magáénak a legtöbbet a régióban, majd Széll Tamás hozta el az első helyet a Bocuse d’Or európai döntőjén, és a Hungexpón a hazai szurkolók teli torokból üvöltve, vagy éppen sírva ünnepeltek.

Voltak persze óriási csalódások is, de bízom abban, hogy mivel egyre több az igazán jó és szerethető hely, ezek gyorsan kikopnak. Az idei év egyik erőssége, hogy számos olyan hely nyitott, ami nemcsak hihetetlenül jó minőségű és kreatív ételeket kínál, hanem mindezt a top éttermek árainak a töredékéért teszi. Csodát persze senki ne várjon, ezeken az étlapokon gyakran kevesebb a magasabb árkategóriát képviselő alapanyag, mégis szarvasgerinc és hízott kacsamáj helyett olyan ételeket kapunk, ahol egyszerűbb alapanyagok felhasználásával mutatják meg a séfek, hogy nem csak a drágával lehet villantani. És részemről ezeket az ételeket egy fokkal jobban is becsülöm, mert itt főként a technológiai tudás és kreativitás van a középpontban.
Az alábbi, szubjektív, listán azokat az idén nyílt helyeket veszem sorra, melyek ár-érték arány tekintetében az abszolút kedvencek lettek, mert olcsón, vagy relatíve olcsón, tudtak olyat mutatni, ami emlékezetes maradt.

Tábla

A város egyik legjobb éttermének, az Escának a kistestvéréről van szó. A közös pontot nemcsak a Fehér Gábor által vezetett csapat, hanem a közvetlen szomszédság is jelenti, hiszen a Dohány utcában egymás mellett található a két hely. A rossz hír, hogy ez a csöpp, kis hangulatos studióétterem kizárólag hétköznaponként ebédidő környékén van nyitva. A jó pedig, hogy hihetetlen minőséget kapunk egy felárazottabb munkahelyi menza áráért. Kezdő fogást ezer forint alatt kapunk, a legtöbb főétel nem éri el a kétezres határt. Ha még marad hely desszertnek, azt is találunk 400-650 forint körüli áron az aktuális kínálatban. A „ha marad hely” pedig nem álszent frázis, az adagok tényleg nem kicsik, ha valaki nem kopogó szemmel érkezik és tölti útburkolással a napi nyolc óráját, akkor két fogás után sem fog éhesen távozni. Én egy levessel és életem egyik legfinomabb vadasával tökéletesen megvoltam. A menü naponta változik (a karácsonyi hét kivételével), ugyan rövid az étlap, de nehéz hibázni a választással.

Vadas a Táblá-ban (Fotó: Budai Zsanett)

Vadas a Táblában
(Fotó: Budai Zsanett)

Beszálló

A jó étel fogalma mindenkinél más és más. Huszár Krisztián az a séf, akinek az ételei nemcsak finomak, de számomra megvan bennük az a plusz, ami képes lenyűgözni. A legutolsó helyéről, a Konyhából, a Madách tér túloldalára költözött nemrég, és azt hiszem, nem vagyok egyedül azzal az érzéssel, hogy az idei ősz legnagyobb dobása lett ez a nyüzsgő, igazán egyedi hangulatú hely. A Konyha óta eltelt időben egyrészt sikerült megtartani az ételeinek egyedi, könnyen felismerhető karakterét, másrészt az erős ázsiai hatást mutató étlappal mégiscsak egy jó adag kraftot hozzáadni. Kétezer alatt találjuk a hely pillanatok alatt ikonikussá váló ételét, a vietnámi gulyást, de az Angus tatár is megér egy misét. Az eddigi bajnok azonban a kacsamáj és krumplipüré kombó volt, ami elsőre egy rettentően nehéz ételnek tűnik, ám köszönhetően például a kókusztejnek, ebben a verzióban a legkevésbé sem az. Két főre egy tisztességes vacsorát tízezer forint körül megúszunk. Foglalni sajnos nem tudunk, cserébe viszont segítőkész és rugalmas az egész csapat, ha éppen teltház van – ami nem ritka – és tudunk kicsit várni, akkor érdemes kicsit a bárszékeken iszogatni. A Beszálló pont ezért gyors ebédekre és vacsorákra van kitalálva, 2017 elején viszont megkapjuk ennek az ellenpólusát is, a klasszikus fine diningot ígérő Fámát. Várom, várjuk.

Kókusztejes kruplipüré kacsamájjal és az ikonikus vietnámi gulyás a Beszálló-ban (Fotó: Budai Zsanett)

Kókusztejes krumplipüré kacsamájjal, céklával és az ikonikus vietnámi gulyás a Beszálló-ban
(Fotó: Budai Zsanett)

Meatology

Pataky Péter, a debreceni Ikon után, testvérével Budapesten hozott össze egy igazán szexi helyet: semmi sallang, csak tökéletes húsok. A “slow food, fast” mottó, pedig nem csak valami jól hangzó Coelho-idézet, a néhány perc alatt asztalra kerülő szendvicsekbe 12 órán keresztül készülő húsok kerülnek. Néhány hete egyik este sikerült ide elugranom, kíváncsiságból ránéztem délelőtt az étlapra, de kár volt, onnantól egész nap alig bírtam kiverni a fejemből a ragacsos malaccsászáros szendvicset. És valóban nem okozott csalódást, brutális, ázsiai ihletésű ízeket sikerült a mesés, lepénykenyér szerű pékáruba csomagolni, ami mogyorós BBQ szósszal és thai coleslaw-val tökéletesen működött. Sok-sok különböző, intenzív íz, ami együtt mégis csodás harmóniává áll össze, mindez 2200 forintért, de 1200 forinttól találunk szendvicseket az étlapon. Biztos vagyok benne, hogy megyek még.

Ragacsos malaccsászáros szendvics a Meatology-ben (Fotó: Budai Zsanett)

Ragacsos malaccsászáros szendvics – a Meatology védjegye
(Fotó: Meatology)

Brigdes Food Bar

Ha a Corvin negyed környékén található Bridges Food Bar étlapján főként street food ételeket találunk, a hely legnagyobb erőssége mégis az ebédmenüje lett, ami pontosan azt hozza, amit a kategóriában elvárhatunk: rendes alapanyagokból készülő, kiválóan elkészített fogásokat kapunk. A környékhez képest átlagos, sőt inkább olcsó árak mellett pedig kiemelkedő a minőség, még a bizalmi ételek esetén is: a húsleves tömény és illatos, benne a zöldség nincs rommá főzve, a rizottó frissen és fogkeményen kerül az asztalunkra, a panna cotta pedig pont tökéletes, minden olyan, amilyennek lennie kell. Ezek egyszerű dolgoknak tűnhetnek, mégis, aki rendszeresen menüzik Budapesten, az pontosan tudja, hogy ritka kincsnek számítanak ilyen árak mellett: két fogást 1500 forintért – desszertet plusz 250 forintért kapunk. A kínálat naponta változik, egy leves mellett két főételből választhatunk, nagy előny, hogy a két főétel egyike legalább hagyományosabb fogás. Egyetlen dolog motoszkál csak bennem: miért nincs ilyen helyből jóval több?

Rizottó a Bridges Food Bar-ban (Fotó: Budai Zsanett)

Rizottó a Bridges Food Bar-ban
(Fotó: Budai Zsanett)

+1 Hello Sári Sütiző

Aprócska sütiző a Nap és a Práter utca sarkán. A hely egyelőre viszonylag kis kapacitással működik, nincs igazán reklámozva, a környékbeliek még csak éppen kezdik megismerni és megszeretni, márpedig, aki betéved, nagy valószínűséggel tényleg megszereti. A legimádnivalóbb benne, hogy pont úgy érzed magad és azt kapod, mintha a szupertehetséges hobbicukrász barátnőddel futnál össze és sütne neked. Az icipici helyből minden tekintetben sugárzik a nőiesség, de mégsem zavaró módon (már ha egyáltalán létezik ilyen), a sütik pedig a szó legjobb értelmében vett igazi házi sütik: van bennük anyag bőven, semmi cukrászhab vagy margarin, igazi tejszín, vaj, csokoládé.  Mindez igazán kellemes árakon, 400-650 forint között kapunk egy szelet sütit. A választék nagysága változó, időnként délutánra megcsappan kissé, de pont annyira családias és szerethető a hely, hogy még ezt sem bánom.

Igazi házi sütik a Sári Sütiző-ben (Fotó: Budai Zsanett)

Igazi házi sütik a Sári Sütiző-ben
(Fotó: Budai Zsanett)

Írjon véleményt