Adventi vásárkörkép Európából

Most, hogy Budapest belvárosa ideiglenesen bódéváros lett, a magyar sajtót is bejáró kétes alapanyagokból készülő termékekkel, körbenéztünk Európában, hol andaloghatunk még körülbelül forralt bornak minősülő itallal a kézben. De azért, ha őszinték vagyunk, és elképzeljük, hogy turistaként a Vörösmarty térre sodródunk, nyilván van egy hangulat, ami ott akár a kellemes kategóriájába is sorolható, hangsúlyozzuk még egyszer: szabadságát töltő turista esetében.    

Az adventi hangulat németül csilingel

Német és osztrák vidékeken igazán értenek a karácsony előtti hangulatkeltéshez, de Bécsben sem mindegy, melyik teret, sarkot választjuk a több, mint húsz helyszínből. Csillogó standok, forró puncs, téli kisvasút és jégpálya a kellékek, érdemes megnézni a Schönbrunni Kastély előtti karácsonyi vásárt és az Altwiener Christkindlmarktot a Freyungon. A legismertebb persze a Városháza előtti téren kialakított Wiener Christkindlmarkt, mely évente mintegy hárommillió látogatót vonz.
Míg a müncheni Marienplatz-on egy hatalmas, 30 méteres fenyőfa ünnepi fényárban úszik, körben pedig aprócska fabódékból árulják a hamisítatlan német portékákat. A Városházán pedig a „Mennyei workshop” keretein belül angyalnak öltözött gyerekek hagyományos sütiket készíthetnek, kézműveskedhetnek.

karacsonyi_vasar_1

Egyre közelebb a Mikuláshoz

Egy igazi mesevilágba csöppenhetünk, ha Európa északi része felé vesszük az irányt ilyenkor decemberben. Észtország fővárosa, Tallin eleve egy hangulatos, középkori város, ahol a főtéren felállított karácsonyfát, kézműves termékeket és hagyományos észt ételeket árusító standok veszik körbe. A gyerekeket hószobrokkal, állatsimogatóval, rénszarvas húzta szánnal és persze a Mikulással kápráztatják el.
Stockholm óvárosában (Glam stan) rendezik meg a svéd karácsonyi vásárok legnagyobbikát, hatalmas kavalkádra számíthat, aki ezt az északi országot választja, hiszen itt nem csak a főtereken varázsolnak karácsonyi hangulatot, hanem iskolákban, képcsarnokokban és múzeumokban is bármikor belefuthatunk egy-egy vásárba. Amit sehol sem szabad kihagynunk, az a jávor- és rénszarvaskolbász, illetve a glögg, a mandulával és mazsolával készült svéd forralt bor.

karacsonyi_vasar_2

Betlehem, ameddig a szem ellát

Az olasz adventi készülődés egyik legjellegzetesebb szimbóluma a betlehem-készítés. Minden településnek, sőt sok helyen minden családnak saját, kézzel, készített, faragott betleheme van, melyet a család együtt készít, akár évtizedek alatt újabb és újabb elemmel kibővítve, tökéletesítve.
Nincs ez másképp a fővárosban, Rómában sem, ahol a várost szinte ellepik a különféle betlehemek: életnagyságú alkotásoktól a papírmasékig mindenhol megelevenedik a Szenteste-tematikája. Még a pizzériák is betlehemi design-nal várják a betérőket.
Torinóban őrületes karácsonyi forgatagra lehet számítani, hiszen több, mint száz bódéval, ruhákkal, ékszerekkel, finom piemonti borokkal és ételekkel várják a vidám hangulatra vágyókat.

karacsonyi_vasar_3

Írjon véleményt