Ízutazás századokon át – 5 szuper tipp Auguszt Ibolyától

Ha bejgli, akkor Auguszt – ebben mindenki egyetért, aki egy picit is ért ehhez a hagyományos karácsonyi süteményhez. És ezt igazolják a vevői igények is, mert még sosem sikerült annyi bejglit megtekerni a szorgos kezeknek, amennyire igény lett volna.  

A jól megérdemelt fekete

Augusztéknál a karácsony a főszezon. Ennek a húzós időszaknak minden napját hajnaltól estig Ibolya és József csak úgy tudja egészségesen végigdolgozni, hogy megfogadták, december elsejétől egy gramm édességet és egyetlen ristrettónyi kávét sem fogyasztanak. Náluk az jelenti az ünnepi hajtás végét, amikor 25-én reggel megisszák az első decemberi feketéjüket a reggelihez. De vajon milyen nyalánkságok kerülnek még az ünnepi asztalra az ország legismertebb cukrászcsaládjában?

Az auguszti hagyományok a régmúltban gyökereznek: a családban a cukrászattal először a Fény utcai cukrászdát üzemeltető József dédapja kezdett foglalkozni, aki zsebében az inas füzetével vándorolt városról-városra, és igyekezett minél jobb cukrásszá válni. Bármerre ment (és eljutott egészen Temesvárig), mindenhol megkérdezte a helyi céhmestert, kell-e valamelyik manufaktúrában cukrászsegéd. Az inasok általában egy évig voltak távol, ám Auguszt Elek 17 évig, hogy végül kikössön Buda egyik legforgalmasabb vendéglátóhelyén, Friedl Ferenc Ede cukrászdájában. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, akivel a mára már 5. generációs cukrászdinasztiát alapították. (Érdekesség, hogy a család legfiatalabb cukrászát Auguszt Arató Flórának hívják, Friedl 1850-es boltcímere pedig Flórát, a virágok, a tavasz római istennőjét ábrázolta.)

Auguszt-Arató Flóra és Auguszt József (Fotó: www.azizlelo.hu)

Auguszt Ibolya és Auguszt József
(Fotó: Burger Barna, www.izlelo.hu)

Utazó sütemény

Mindeközben a Fény utcában egy újabb Auguszt-történelem íródik. Ibolya, aki anno a műtős asszisztensséget hagyta el az édességek és József kedvéért, nemrég Párizsban járt, és a Belluet Conseilben elvégzett cukrásztanfolyamon szerzett tapasztalatok mellett párizsi klasszikusokat is igyekezett hazahozni. A Jean-Michel Perruchon mestercukrásztól kapott inspirációk megjelennek a karácsonyi kínálatban, de Ibolya szerint vétek lett volna mindent hazahozni. Elmondása szerint a francia cukrászat jelenleg több figyelmet fordít a díszítésre és a külalakra, mint az ízekre, és ezért hajlandó sokszor nem természetes ételszínezékeket is használni. Ezért elsősorban a könnyed, gyümölcsös pohárdesszertek mellett a „gateau de voyage”, azaz „utazó sütemény” lett a szezon újdonsága az Augusztban, utóbbit díszdobozba csomagolva vihetjük magunkkal, ha vendégségbe, rokonlátogatásra indulunk. Az e célra készült díszcsomagolás a dinasztia következő generációját képviselő Auguszt Olivér tervei alapján készültek. A hagyományos narancsszín mellett helyet kaptak rajta a régi címer alapján rajzolt logó és más grafikai elemek.

Miközben a dobozokat csodáltuk, és megkóstoltuk a bennük szállítható csokoládés kenyeret, málnás pisztáciakenyeret, valamint a passion fruittal és kókusszal ízesített trópusi kenyeret, megkértük Ibolyát, árulja el az öt legjobb praktikáját, amivel a családnak készíti a karácsonyi desszerteket.

Fotó: www.auguszt.hu

Fotó: www.auguszt.hu

5 tipp, hogy könnyebb legyen

1., Használjunk mézet a bejgli töltelékéhez! Egyrészt jobban tartósít, másrészt az ilyen töménységű töltelékeket tökéletesen húzza és tartja össze.

2., Aki, hozzánk hasonlóan, ropogósan szereti a mákos gubát, az ehhez is inkább mézet tegyen, és tolja be pár percre a sütőbe.  

3., Ne akarjunk mindent szilikonon sütni! A moskauer vagy a medvetalp attól kapja meg ropogós kérgét, hogy a tepsit alatta bezsírozzuk és/vagy belisztezzük.

4., A sült gesztenye mellett a karácsonyi szezon másik sztárja nálunk otthon a töltött alma. Ez nagyon egyszerű: teszek bele felkockázott, fűszerezett, cukrozott datolyát, aszalt fügét és barackot, majd vajjal a tetején megsütöm.

5., A bejglit ne valamelyik végén vágjuk meg, hanem a közepén, így a két részt mindig össze tudjuk illeszteni, és a vágott felület nem fog kiszáradni.

Írjon véleményt