Miért ne adnál ehető ajándékot? Na, ugye!

Ha a családban a konyhaművészetünkről vagyunk híresek, erről a jó szokásunkról az ünnepek előtt se mondjunk le, mikor az ajándékokon ötletelünk. Sőt, ha nem arról vagyunk híresek, akkor meg pláne. A felnőtt rokonok, barátok nagy bizonyossággal odalesznek a házi készítésű likőrünktől vagy a kekszvariációktól. Néhány ehető ajándéktipp, amivel örömet szerezhetünk szeretteinknek.

Fotó: www.spoonforkbacon.com

Fotó: www.spoonforkbacon.com

Dulce de leche

Karamellkrém, mely szuper ajándék lehet cukrászhajlamú barátainknak, hiszen kiválóan alkalmas sütemények, torták betöltéséhez, díszítéséhez.
Elkészítés: három tubus cukrozott, sűrített tejet kis lábosba nyomunk. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A lábost egy tepsibe állítjuk, és annyi vizet öntünk köré, hogy a lábos feléig érjen, majd a lábost alufóliával letakarjuk. Sütőbe toljuk, és 1,5-2 óra alatt aranybarnára, sűrűre sütjük. Félóránként átkavarjuk. Ha kihűlt, üvegekbe töltjük, hűtőben 3-4 hétig eláll magas cukortartalma miatt.

LA_Eheto_ajandekok_Fuszerolaj

Fűszerolaj

Ennek a csinos kis üvegekbe zárt ajándéknak biztosan mindenki örül, mert ízesíthetünk vele húsokat, salátákat, zöldségeket. És a variációk száma csak tőlünk függ. Használjunk jó minőségű, hidegen sajtolt olajokat: tökmagolaj, olívaolaj, lenolaj, mogyoróolaj, kukoricacsíraolaj. Válogassunk bátran a fűszerek közül is: színes bors , mustármag, fokhagyma, szálas rozmaring, szegfűbors, kakukkfű, szárított mandarin szeletek , bazsalikom. 

LA_Eheto_ajandekok_SzaritottNarancs

Szárított narancs- vagy citromkarika

Mindenképpen használjunk kezeletlen héjú citrusokat, vagy alaposan tisztítsuk meg őket felhasználás előtt. Díszíthetjük vele a becsomagolt ajándékokat, készíthetünk vele adventi koszorút vagy ajtódíszt is. Elkészítés: sütőben 2-3 órán át kell szárítani 100 fokon a felkarikázott citromokat vagy narancsokat, majd a kis lyukakon át szalagokat fűzni a szeletkékbe,és fellógatni. 

Fotó: www.selzone.eu

Fotó: www.selzone.eu

Fűszersó

Látványos ajándék kerekedhet egy jól megválasztott üveg segítségével, amibe színes, illatos fűszersót töltünk. Sokféle variációt találhatunk ki a gyümölcsöstől, a gyógynövényesen keresztül az egészen pikánsig. A legfontosabb, hogy alaposan szárítsuk ki mielőtt az üvegcsékbe töltjük.
Narancsos változat: lereszeljük egy narancs héját, teszünk hozzá 2 tk durvább sót, 1 tk citromfüvet, 1 kis csokor petrezselymet, 1 csipet köményt, 1 gerezd fokhagymát, majd az egészet mozsárban összetörjük, végül deszkára szórva, langyos helyen levegőztetjük a teljes száradásig.

Fotó: www.thekitchn.com

Fotó: www.thekitchn.com

Villámgyors kókuszmacaron

Ha szeretnénk nagyot villantani, válasszuk Ferrán Adriá tökéletes kókusz macaronját. Elkészítés (12 darab sütihez): 1 lazán felvert tojást összekeverünk 10 dkg kókuszreszelékkel és 10 dkg cukorral, két kiskanál segítségével diónyi gombócokat halmozunk a sütőpapírra vagy szilikonlapra, és 180 fokos sütőben 10-12perc alatt (vagy amíg aranybarnák nem lesznek) megsütjük.

LA_Eheto_ajandekok_AszaltszilvaLikor

Aszaltszilvás likőr

Már a legtöbb háztartási vagy home-design boltban lehet kapni vékony, csatos üvegeket. Szerezzünk be minél többet, mert ezzel a szilvás likőrrel nagyon népszerűek leszünk ünnepekkor. Elkészítéshez szükség lesz 400 gr aszalt szilvára, 150 gr mézre, 5 fahéjrúdra, 1 vaníliarúdra, 5 dl vodkára, 5 dl vízre és 200 gr mézre. Egy 1,5 literes csavaros tetejű üveget, jó alaposan kimosunk, majd az aljára egy réteg aszalt szilvát rakunk és meglocsoljuk 2 ek mézzel. Erre megint egy réteg szilva, majd méz kerül, addig rétegezzük, amíg van az aszalt szilvából. Öntsük fel az egészet a vodkával, tegyünk bele fahéjrudakat és 1 félbe vágott vanília rudat is. Pihentessük 3-4 napig, napjában párszor rázogassuk meg, hogy a vodka és a méz összekeveredjenek. Amikor a likőr már szép lila színű, melegítsük össze 5 dl vizet 200 gr mézzel, és öntsük hozzá a likőrhöz.

Írjon véleményt