Örök túlélők, kreatív remixek – A megmaradt ételek játszótere

Minden karácsony után eljön a pillanat, hogy rájössz: ismét túlbiztosítottad magad az ünnepi bevásárlás(ok) alkalmával, és már megint megmaradt egy csomó bejgli, sült hús, kenyér és mézeskalács. Kidobni nincs szíved, hiszen sok pénzt adtál érte, illetve sok munkát öltél az elkészítésükbe, de evési céllal már rájuk nézni sem bírsz, hiszen anyósodnál is, a barátnődnél is ez volt a menü, úgyhogy kösz szépen, de most egy ideig hagyjanak békén a bejglivel. De akkor hogyan tovább? Adunk néhány ötletet.

Fagyaszd le!

A töltött káposzta újrahasznosítására bevallom, nincs ötletem. Egyszer valakitől hallottam, hogy csináljak belőle szilveszterre korhely levest, de őszintén szólva nem hozott lázba a tipp. Ha neked bejön, persze megvalósíthatod. Én a maradék töltött káposztát ilyenkor lefagyasztom, mindig jó szolgálatot tett február, március táján, mikor hirtelen kellett vacsorát elővarázsolni az üres hűtőből, és a nulla szabadidőmből, nagy valószínűséggel most sem lesz másképp.

A bejgli reinkarnációjára több megoldás is kínálkozik, ha felszeleteled a maradékot, tűzálló tálba fekteted, meglocsolod házilag készített vanília krémmel, majd kissé átsütöd a sütőben, legalább a gyerekek tutira értékelik majd.

Kalácspuding tojáshabbal - kalács helyett készíthetjük bejgliből is (Fotó: www.tavolainpiazza.cafeblog.hu)

Kalácspuding tojáshabbal – kalács helyett készíthetjük bejgliből is
(Fotó: www.tavolainpiazza.cafeblog.hu)

Ennek egy továbbfejlesztett változata, ha tortaformába rakosgatod a szeleteket, szintén meglocsolod vanília krémmel, vagy –pudinggal, a krém tetejére szintén bejgli szeletek kerülnek. Nem sajnálva a mennyiséget, kend meg a felső réteget valamilyen savanykás lekvárral, én a ribizlit szeretem ennél a receptnél használni, de persze jó a barack vagy az eper is. Tojásfehérjéből és porcukorból verj kemény habot, azzal takard be a tortát, majd viszonylag alacsony hőfokon melegítsd át, hogy a tojáshab ropogósra süljön a tetején.

A mézeskalácsot sokrétűen dolgozhatod fel, tulajdonképpen minden olyan receptbe használhatod, amibe darált keksz kell. Mert amibe jó a keksz, miért ne lenne jó a mézeskalács? Felhasználás előtt esetleg még egy napra kiteheted a konyhapultra kicsit, hogy kopogósabbá váljon, aztán mehet a késes betétű aprítóba, onnan pedig túrótorta aljának, sajttorta talpának, keksztekercs alapjának csodás lesz. De ha egy könnyű triffle-ra vágysz, ahhoz is remek lesz a megmaradt mézeskalács, csak áztasd be egy kis alkoholba, az jót tesz neki. Utána jöhet a krém!

A sült húsokat sem lehetetlen új életre kelteni, akár majonézes salátába tehetjük, persze szendvicsbe sem utolsó, és készíthetünk belőle rilette-et is, ami egy ízesített húskrém, a zsírban hosszan abált, szinte rostjaira széteső húst nevezzük így. Összeházasíthatjuk a maradék sült húst – legyen az akár sertés, akár pulyka vagy kacsa – tésztával is, például egy jóféle tésztasalátában. Ilyenkor a tészta, a hús és a zöldségek mellett szeretek a salátába savanykás alma kockákat is csempészni, attól könnyebb, üdébb lesz a végeredmény.

Rilette kacsa- és malacsültből

Rilette kacsa- és malacsültből

Jó hír, hogy a sütemények készítésekor kimaradt tojásfehérjét hónapokig tarthatod lefagyasztva, ha most épp nincs kedved Pavlova tortát sütni. Mivel nálam gyakran készül macaron, a tojásfehérjéket mindig lemérem, és olyan súlyú adagokban fagyasztom le, amilyenekre a macaronhoz szükségem lesz. De a fehérje súlyát akkor is érdemes előre tudnod, ha később készítesz belőle Pavlovát. Szóval elő a mérleggel, a műanyag poharakkal, és a fehérjék mehetnek a fagyasztóba!

És akkor az általánosságok után itt egy nagyon is konkrét, szerethető recept, nemcsak azokra az alkalmakra, amikor van maradék pulykánk.

Hozzávalók:

50 dkg fusilli tészta, de használhatunk mást is
5 dkg vaj
50 dkg vegyes zöldség, lehet fagyasztott is
5 evőkanál liszt
5 dl tej
40-50 dkg főtt pulyka feldarabolva
4 dl csirke alaplé vagy leves
2,5 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt
só, bors

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki bő sós vízben, ha elkészült, szűrjük le, tegyük félre. A vajat olvasszuk fel, és a fagyasztott zöldségeket süssük át rajta. Ha minden puha, szórjuk meg a liszttel, süssük 2-3 percig a keveréket, majd öntsük fel a tejjel, forraljuk fel. Ha kicsit besűrűsödött, mehet bele a pulykahús, az alaplé, a tejföl. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A leszűrt tésztát is adjuk a keverékhez, és egy megfelelő méretű tűzálló edénybe öntve, lefedve tegyük a sütőbe. Szórjuk meg a tetejét a reszelt sajttal, 180 fokon süssük 30 percig. Az utolsó néhány percben vegyük le az edény fedelét, hogy a sajt megpirulhasson az étel tetején.

Keresőszavak:

Írjon véleményt