12 konyhai alapfogás – Expressz bevezetés a csodálatos praktikák világába

Konyhai alapműveletek mindenkinek. Ha túlságosan alapnak tűnik is, azért csak fusd át! A jól bevett konyhai mozdulatoknak is jót tesz a frissítés! Idén már mindent tudni fogsz, tarts velünk a mini-suliba!

Hogyan gyúrjunk tésztát?

Vásárolhatsz finom kenyeret a pékségből is, de amíg nem vetted ki a sajátodat a sütőből, még forrón kesztyűvel, nem tudod mit hagytál ki! Ha a vizet, a lisztet és a kovászt összekeverted, kidagasztottad és lefedted, a glutén elkezd aktiválódni. Amikor a letakart, meleg helyen tartott tészta megkelt, egy gyúródeszkára hints lisztet és tedd a tésztát a közepére. Kezdd el gyúrni a tenyered alsó részével. Nyomkodd fel és le, nyújtsd, gyúrd. Néha fordítsd meg, forgasd gyúrás közben. Itt a videó!

Fokhagymapréselés

Nagyon sok étel alapja, ezért fontos megtanulni, hogyan kell megroppantani, egyszerűen egy késsel, így megspórolva a drága fokhagyma pucolót és aprítót. A tisztításról nem is beszélve. Ha megtanulod a késes módszert, többé hámoznod sem kell. Ezzel az egyerű trükkel krémes állagú fokhagymát kapnunk, ami könnyedén feloldódik.

Chili

A friss a legjobb, de használhatsz szárítottat is. Mennyiségét az ételektől függően variálhatod, illetve, hogy mennyire szeretnéd csípőssé tenni. bele Bármilyen erősségűről legyen is szó, kezet mosni sose felejts el!

konyhai_alapfogas_chili

Szaftos hús

Bármilyen szaftos húst szeretnénk a tányérunkon látni, először meg kell sütni, lepirítani, kérgesíteni. Serpenyőben hevítjük a húst, amíg az oldalai meg nem sülnek.

A tökéletes steak titka

A serpenyőben sütés a legegyszerűbb módja a tökéletes steak elkészítésének. A sütési idő függ a hús fajtájától, vastagságától és persze attól, hogyan szereted a húst. Kövesd tippjeinket!

konyhai_alapfogas_steak

Egyszerű salátaöntet

A vinaigrette a legegyszerűbb dresszing, amit csak egy salátához készíthetünk. A klasszikus francia mártás három rész olajból, egy rész ecetből áll. Ízléstől függően adhatunk hozzá citromlevet, friss zöldfűszereket, mustárt vagy zúzott fokhagymát.

Tisztaság és biztonság a konyhában

Nagyon fontos a higiénia és az eszközeink megfelelő használata. A konyhában való munkálkodás itt kezdődik: mindig moss kezet főzés és evés előtt és miután hússal dolgoztál. A hús és zöldségaprításhoz külön deszkát használj. Mindig alaposan moss el minden konyhai eszközt. A húst mindig a hűtő legalsó polcán tárold, nehogy rácsöpögjön másra a húslé.

Süteménytészta

A technika az összetevőktől függ, szinte minden tésztához más “recept” tartozik, de egy mindig ugyanaz, a száraz és nedves alapanyagoknak csomómentesen el kell keveredniük egymással.

konyhai_alapfogas_sutemenyteszta

Liszt és vaj 

Vannak aki kifejezetten szereti és vannak, akik fölösleges időpazarlásnak tartják a vaj és a liszt összemorzsolását. A piték elkészítésénél például ez az alap, így nagyon nem tehetünk mást, mint morzsolunk!

Vajazzuk ki a tepsit!  

Ha biztosra akarsz menni vajazz is, és bélelj is sütőpapírral. A vajat tedd egy darab papírba, így mindjárt könnyebben megy a legravaszabb formák kivajazása is.

Paradicsomszósz

Persze, hogy a friss a legjobb, abból is, amit otthon készítesz. Csak egyszer próbáld ki, soha többet nem veszed meg a boltit! Egy hétig eláll a hűtőben.

konyhai_alapfogas_paradicsomszosz

Avokádó előkészítése

Finom, szép és egészséges kiegészítője salátáinknak, és alapanyaga a guacamolénak. Felbontása könnyebb, mint gondolnád! Vágd félbe, távolítsd el a középen terpeszkedő, hatalmas magot, majd egyszerűen kanalazd ki a héjából és már használhatod is.

Írjon véleményt