Fél lábbal Lyonban – Végső visszaszámlálás a Bocuse d’Or döntője előtt

Nincs olyan, hogy egy csapat azt mondja, mindennel elkészültek a versenyre. A magyarok sem tartottak túl sok pihenőt, éppen csak egy sajtótájékoztató erejéig álltak meg a döntő előtt. Tegnap hivatalosan is megkezdődött a visszaszámlálás az idén 30. születésnapját ünneplő Bocuse d’Or verseny lyoni világdöntőjére. A budapesti sajtótájékoztatón szemtanúi voltunk, amint a magyar csapat befordul a célegyenesbe. Mivel évek óta ott vagyunk a verseny előtti utolsó tájékoztatón, alátámaszthatjuk, amit a szervezők is megjegyeztek: soha nem volt még ilyen nagy az érdeklődés a sajtó részéről. Nem véletlen, hiszen soha nem utazott még magyar csapat Európa-bajnokként a világdöntőre. Széll Tamás séf és a magyar csapat január 24-én, a világdöntő első napján foglalja el a Bocuse d’Or versenykonyháját, ahol 5 óra 35 perc áll a rendelkezésükre, hogy bebizonyítsák, a magyar gasztronómia nemcsak Európa, de a világ élvonalába is tartozik.

Turisztikai szempontból is fontos

Hamvas Zoltán 13 éve vállalta el a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöki pozícióját, és bár mindig is szeretett nagyot álmodni, elmondása szerint sosem gondolta, hogy valaha itt tartanak majd – ráadásul egy olyan séffel, akit 15 évesen ismert meg. „Szerencsére az 5 fős csapatnak csak a versenyre kell koncentrálnia, mert a logisztikán 20-30 ember dolgozik, és akkor még nem beszéltünk azokról, akik az országkép építésén fáradoznak majd Lyonban. Nem szabad elfelejteni, hogy ez az esemény olyan, mint egy Expo, és a világban mozgó 7 millió gasztroturistának itt lehet a leghatékonyabban megmutatni, mit tudunk. Ezért visszük magunkkal a legjobb magyar borokat és néhányat a legjobb magyar séfek közül, akik reményeink szerint el fogják kápráztatni a VIP közönségét” – emelte ki Hamvas. A tavaly májusi verseny jó alkalmat teremtett, hogy egy magyar alapanyagot, a kecsegét megismerhesse a világ, és most itt az újabb esély, hogy olyan aranyszalagos termékek váljanak világhírűvé Bíró Lajos (Bock Bisztró), Kanász László (Arany kaviár), Jahni László (Kistücsök), Pohner Ádám és Szulló Szabina (Onyx) kezei között, mint a furmint, a mangalica vagy a libamáj.

Széll Tamás, Szabó Kevin, Vomberg Frigyes, Szulló Szabina és Hamvas Zoltán (Fotó: Valuska Gábor)

Széll Tamás, Szabó Kevin, Vomberg Frigyes, Szulló Szabina és Hamvas Zoltán
(Fotó: Valuska Gábor)

Ha már vegán, legyen magyarosan savanyú!

Szabina egyébként is aktív tagja a csapatnak, hiszen ő a második számú coach, aki napi szinten tartja a kapcsolatot több, mint 30 beszállítóval. De nemcsak arról gondoskodik, hogy a hűtőben mindig legyen friss bresse-i csirke, hanem arról is, hogy a napközben készült fotók alapján megtalálja a javítandó hibákat. Szabina küldi el az átválogatott képeket a Magyar Bocuse d’Or Akadémia nemzetközi segítőjének, Rasmus Kofoednek, aki egyébként a Bocuse d’Or történetének legsikeresebb séfje, nyert már bronz, ezüst és arany szobrocskát is. „Progresszív lépésnek tartom, hogy egy vegán fogás lett az egyik elkészítendő étel – mondta Szulló Szabina a tájékoztatón. – Ha megnézzük a világ gasztronómiáját meghatározó északi konyhát, ott egy étlapon harminc ételből húsz biztosan zöldségekre épül, és legalább tíz teljesen vegán. Mostanra nekem jobban is tetszik ez a fogásunk, mint a csirke.” Újságírói kérdésre a szakember annyit elárult, hogy jó magyar szokás szerint fognak savanyítani, és a tokaji ecet, a tokaji bor, a magyar erdők gombái valamint a fűszerpaprika bírnak majd központi szereppel a tál- és tányérelemekben.

A tálalásban is lesz hungarikum

Az APLI Design tervezte látványelemek a rézkarchoz, mint ősi képalkotási technikához nyúlnak vissza: a magyar származású német reneszánsz mester, Albrecht Dürer ihlette különleges felületképzési eljárás során a tárgy felszíne maratással, a természetben megfigyelhető felületekhez hasonló organikus mintázatot kap. Ugyanígy a természetes formák visszaadására törekednek akkor, amikor további díszítőelemként ezüstözött faleveleket használnak, ahol a valódi levelekre felvitt hajszálvékony ezüstréteg rajzolja ki az eredeti erezetet és formavilágot.

Különleges harmincas

Az idén 30 éves Bocuse d’Or számos különlegességgel készül a kerek évforduló alkalmából. Ezúttal nem lesznek meglepetés alapanyagok és arra sem volt még precedens, hogy az egyik feladat ne hal legyen. Újítás az is, hogy a szervezők először kérnek fel nem francia konferansziét, aki történetesen egy magyar gasztroblogger, Jókuti András lesz. Szintén a jubileum tiszteletére kértek föl a szervezők hét, a versenyhez – döntősként, zsűritagként, szervezői bizottsági tagként – kapcsolódó séfet, hogy exkluzív interjúkban osszák meg tapasztalataikat a gasztronómiai megmérettetésről. A megkérdezettek között az európai döntőt megnyerő magyar versenyző mellett szerepel például Jérȏme Bocuse, a verseny elnöke, az alapító Paul Bocuse fia és a már említett Rasmus Kofoed is. Széll Tamás szerint nemcsak megtiszteltetés, hogy a verseny arcaként szerepelhet a nemzetközi nyilvánosságban, de egy újabb lehetőség is egyben, hogy a magyar gasztronómia nagyköveteként lépjen fel. Igaz ez a Bocuse d’Or egészére is, hiszen a verseny egyik fontos, komoly pontokat jelentő eleme a nemzeti gasztronómiai sajátosságok megjelenése a zsűrinek tálalt tálon és tányéron.

Jókuti András, a lyoni verseny műsorvezetője és a húsétel egyik alapanyaga, a bresse-i csirke (Fotó: Valuska Gábor)

Jókuti András, a lyoni verseny műsorvezetője és a húsétel egyik alapanyaga, a bresse-i csirke
(Fotó: Valuska Gábor)

Az esélyesek szerénységével

„1987-ben, a versenysorozat indulásakor még egy rosszul evő gyerek voltam. 12 évesen döntöttem el hogy szakács leszek, és 18 éves lehettem, amikor először találkoztam Paul Bocuse nevével és Bocuse d’Or versennyel. Akkor még álmodni sem mertem volna, hogy egy napon ilyen pozícióból vághatok neki a lyoni döntőnek. Augusztus utolsó napjaiban kezdtünk el készülni a döntőre, jövő csütörtökön lesz az utolsó olyan edzésünk, amikor elkészítjük a versenyételeket. Ezekben az utolsó napokban már csak az a bizonyos 1% változik” – árulta el Tamás, aki elégedett lenne, ha az első ötbe kerülne. Kicsit talán szerénynek tűnik ez az elvárás annak fényében, hogy ez a magyar csapat, amelyik először 2013-ban járt Lyonban, 2016-ban 53 ponttal lett a mezőny előtt Európa-bajnok, miközben a különbség a dobogósok között egy számjegyű szokott lenni.
Bízunk benne, hogy ez a különbség megmarad a világdöntőre is, és arany, ezüst vagy bronz betűkkel íródik tovább a magyar gasztronómia már így is fényes újkori történelme. Már csak azért is, mert ezek a csúcsgasztronómiai sikerek szép lassan legyűrűznek, és átitatják a magyar gasztronómia egészét. Ahogy Horváth Imre, a METRO magyarországi vezérigazgatója elmondta, érzékelik, amint a versenyek után az áruházaikban megnő az érdeklődés a döntőben használt különlegesebb alapanyagok és összetevők iránt.

————-

Szurkoljunk együtt!

A Hold utcai piacon Szurkolói Központ létesül, így az érdeklődők itthonról is szurkolhatnak a magyar csapatnak. A Szurkolói Központ mindkét versenynapon működik majd. Január 28-án, szombaton pedig, 18-24 óráig hivatalos after partyn ünnepelhet mindenki a magyar csapattal és a támogatókkal.

 

Írjon véleményt