Csukd be a szemed, utazunk! – 10 vidéki francia birtok, ahol elbújhatsz

Tulajdonképpen két dologért szokás Franciaországba utazni: a festői tájak és a gasztronómia. Aki pedig egy vidéki vendégházban száll meg, az mindkettőt testközelből tapasztalhatja meg. Ezek a menedékhelyek nem csak elbűvölő látványt és igazi felüdülést, de kiváló minőségű tradicionális ételeket és borokat is kínálnak.

Manoir de Troezel Vras, Bretagne

A tulajdonos, Françoise Maynier, saját bretagne-i kertjében termesztett friss gyümölcsökkel és zöldségekkel kényezteti vendégeit. A birtokon tartanak még különféle háziállatot is: szamarakat, macskákat, tyúkokat is, akik a szobrok, virágzó rózsabokrok és kis tavak között mászkálnak a kertekben. Négy szoba és egy apartman áll a vendégek rendelkezésére, tengerész stílusban berendezve. Françoise  maga készíti el a vacsorát, ami általában halat vagy tenger gyümölcseit jelent, kivéve hétfőnként (mivel a helyi halászok vasárnap nem dolgoznak), amikor a menü általában sárgadinnye és mentaleves, ciderben készült csirke és sült barack mézeskaláccsal. Françoise híres jól készíti a far breton-t, ami egy aszalt szilvás sült sodó alapú torta.
troezel-vras.com

Fotó: The Guardian // Travel

Fotó: The Guardian // Travel

La Cour de Lise, Elzász

A séf Jean-Paul Bossée és a felesége, Isabelle 2010-ben nyitották meg vendégházukat az éttermük felett, Willgottheimban, Strasbourgtól 20 km-re. a hangulat itt is romantikus: ha szép az idő, a vendégek a kertben étkezhetnek, egy nyitott pajta gerendái alatt, télen pedig az ebédlőben a megrakott kandalló előtt. Isabelle a férje ételeit „kifinomult, autentikus, egyszerű, mégis különleges” fogásokként írja le, amikhez minden alapanyagot a régióból szereznek be. Kék menyhal és füstölt lazac burgonyával, fűszerekkel és tormakrémmel, majd borjúbélszín laskagombával, desszertnek pedig csokoládé mousse vagy peach melba „újragondolva” – ilyen vagy ehhez hasonló ételsorra számíthat az, aki a házaspárnál száll meg.
lacourdelise.fr

Fotó: The Guardian // Travel

Fotó: The Guardian // Travel

Le Manoir de la Rivière, Normandia

Isabelle és Gérard Leharivel már 32 éve vezeti Calvados-i vendégházát. Isabelle a halat közvetlenül a halászhajókról vásárolja, míg Gérard a zöldségeskertjét gondozza. A reggeliző asztalra kerül házi kenyér, gyümölcs a saját kertjükből, valamint rebarbara- és feketeribizli-befőtt áll. Az ebéd, amit a boltíves középkori étkezőben szolgálnak fel, lehet halpörkölt, ciderben főtt sonka, vagy édesköményes narancs egy kis helyi almabrandys szósszal meglocsolva. Isabelle andouilles-lel, vagyis francia hurkafélékkel készül azoknak, akik vevők a nehezebb ételekre is.
lemanoirdelariviere.net

Fotó: The Guardian // Travel

Fotó: The Guardian // Travel

Château des Allues, Savoie

Stéphane Vandeville öt hálószobás vendégháza igazán fenséges, de a valódi vonzereje a kertjében rejlik, ahol bio gyümölcsöket és zöldségeket termesztenek. Az itt megtermett finomságokat pedig a vacsoránál láthatjuk viszont a tányérunkon: konfitált paradicsom fenyőmagos-rozmaringos-parmezános morzsával és helyi kecskesajttal, főételnek csirkés szuflé, majd sajttál és főtt barack citromverbénával és sörbettel.
chateaudesallues.com

Fotó: The Guardian // Travel

Fotó: The Guardian // Travel

St Victor La Grand’ Maison, Loire-völgy

Marie Grandclément több, mint harminc éve szeretett bele a birtokba, amit meg is vásárolt és az évek során felújított, míg az a mai, ragyogó állapotába nem került. St Victor tökéletes szálláslehetőséget nyújt azoknak, akik el szeretnének látogatni a Loire-völgyi kastélyokhoz, de a környék a halairól és gyümölcseiről is nevezetes, ezek kombinálásával pedig igazán izgalmas fogások születnek. Ha valaki kiveszi az egyik vendégházat, Marie egy helyi finomságokból összeállított ajándékkosárral üdvözli, ami tartalmaz például füstölt halat és macaront is. A vendégek egy pohár helyi rosét kortyolgatva csodálhatják a tájat, sétálhatnak az Anglin folyó partján, de ha arra éreznének affinitást, akkor a könyvtárban álló zongorán is játszhatnak.
saintvictorlagrandmaison.com

Fotó: The Guardian // Travel

Fotó: The Guardian // Travel

Tomlins Vegetarian Guesthouse, La Rochelle közelében

Miután nyolc évig vezették walesi vegetáriánus éttermüket, David és Lorraine Tomlinson átköltözött egy Chambon nevű aprócska francia faluba, és egy lepukkant tanyaházból felépítették az ország kevés vegetáriánus vendégházának egyikét. David amellett, hogy az ételeket készíti, egy főzőiskolát is vezet. Az alapanyagok egy része – a cukkini, burgonya, hagyma és fokhagyma – a saját kertjükből, a többi pedig a La Rochelle-i bio üzletekből és farmerektől érkezik a konyhára. Hogy néz ki egy tipikus vegetáriánus menü? Gyömbéres töksaláta gőzölt bok choi-jal, szójababbal, kínai gombócokkal és narancsos szójaszósszal meglocsolva, amit répás és fetasajtos rösti követ buggyantott tojással és hollandi mártással, a desszert pedig sült fügés torta. David vegánok és nyersétel-diétán lévők számára is vállalja a menü elkészítésesét.
tomlinsinfrance.com

Fotó: The Guardian // Travel

Fotó: The Guardian // Travel

Le Mas des Grès, Provence

Nina és Thierry Crovara egy svájci vendéglátós iskolában találkoztak, később pedig megnyitották a saját vendégházukat a festői Provence-ban. Hogy éppen mi lesz a napi menü, az leginkább attól függ, hogy Thierry mit lát aznap a piacon, ami felkelti a figyelmét. Csak akkor áll neki a főzésnek, miután elcsevegett a vendégekkel, majd olyan fogásokkal tér vissza, mint például bazsalikomos vörös sügér, mediterrán húsgolyók, sült cukkini virágok vagy épp fokhagymás-kakukkfüves nyúl. Rokey, a macskájuk ideje nagy részét a teraszon tölti, ahol két hatalmas fa ad árnyékot a kinti étkezéshez. Provence híres a helyi barackról, sárgadinnyéről és mézről, így a valóban íncsiklandozó reggelire számíthatnak az idelátogatók. A házaspár mellesleg főzőtanfolyamokat is tart márciustól októberig. masdesgres.com

Fotó: The Guardian // Travel

Fotó: The Guardian // Travel

La Ferme des Prades, Auvergne

Philippe és Françoise Vauché a 19. század elején épült háza öt hálószobával rendelkezik, ezen kívül ki lehet még bérelni az apartmanná felújított régi áruszállító kocsit is, amihez saját konyha és jacuzzi is tartozik. A farmon készülő fogásokban főszerepet kap a helyi sajt, de a specialitásuknak számít a truffade – ami egyfajta vastag, burgonyás palacsintát jelent -, a csalánleves, az aligot – ami egy sajtos burgonyapüré – és a pounti – egy édes-sós sütemény füstölt hússal, spenóttal és aszalt szilvával töltve. A vendégek mind egy asztalnál ülnek esténként, amíg Philippe grillezi a húst vagy szalmában főtt sonkát készít a 15. századi kemencében.
fermedesprades.com

Fotó: The Guardian // Travel

Fotó: The Guardian // Travel

La Bergerie, Baszkföld

Ha valaki „tápláló és autentikus vidéki ízekre” és nagy adagokra vágyik, akkor neki Sabine és Didier Meyer vidéki háza a megfelelő úti cél. Zöld mezők, amíg a szem ellát, kilátás a Pireneusokra és még egy sós vizű medence is várja a vendégeket – és persze ízletes vacsora. Ez lehet báránycomb vagy esetleg Didier gazpachója, sertés terrine, amit a szakács a helyi espelette paprikával tesz igazán csípőssé. Az igazi foodie-k vacsorára a rendes menü helyett, választhatják a „menu gastronomique”-ot is, ami olyan ínyencségeket tartalmaz, mint a libamáj.
labergeriebearn.com

Fotó: The Guardian // Travel

Fotó: The Guardian // Travel

Les Hautes Claires, Dordogne

A régió a libamájról, a kacsáról és az édes borairól ismert, így ezen ételek valamelyike nagy valószínűséggel szerepel a tipikus helyi fogásokból összeállított menüben, amivel Jean-Pierre Caggini-Fournau és felesége, Tania fogadják a vendégeiket. Jean-Pierre készíti a főételeket, a fagylaltért, sorbetért és a desszertekért pedig Tania felel. Ez a vendégház ideális azok számára, akik aktívan szeretik tölteni a nyaralásukat. Jean-Pierre főzőtanfolyamokat tart, ahol a libamáj vagy a konfitált sertés elkészítésének titkaiba avatja be az érdeklődőket, valamint, ha van rá igény horgászni is viszi a náluk megszállókat, miközben Tania kiállításokat és művészeti workshopokat rendez. De a kutyájuk, Chiara is kiveszi a részét a munkából: ő a gombászásban segíti a vendégeket – meglehetősen nagy sikerrel, csak idén ugyanis már hét kiló szarvasgombát szagolt ki. A 18. századi majorság szobái „vidékies barokk” stílusú dekorációval és a kertbe vezető saját terasszal várják az idelátogatókat.
leshautesclaires.fr

Fotó: The Guardian // Travel

Fotó: The Guardian // Travel

Forrás: Guardian

  1. […] Csak prémium nyersanyagokkal dolgoznak, miközben a hely azt mondja magáról, hogy konyhája a dél-francia ingerekre, technikákra, ízekre hajaz, viszont mindezt a nagymama konyhája őszinteségével, sőt magától […]

Írjon véleményt