Együnk halat egész évben! – Jó, de hogy és mit?

Karácsony után mintha elfeledkeznénk arról, hogy a hal nem csupán a szépen feldíszített ünnepi asztal, hanem a hétköznapok eledele is lehet. Habár a tízmilliós Magyarországon négyszázezren horgásznak, több mint évszázados receptek bizonyítják, hogy klasszikus magyar ételek alapanyaga, egészséges étel, sokkal kevesebb halat fogyasztunk mint kellene és lehetne.

Több, mint halászlé

Bár a magyar gasztronómiai hagyományok nagy része nem a halhoz kötődik, a hosszú lére eresztett halpaprikás, azaz a halászlé receptjét már az 1871-ben megjelent Rézi néni szakácskönyvében megjelent, azaz nem állítható, hogy nincsenek tradicionális magyar halételek. A bajaiak és a szegediek közötti soha véget nem érő, „melyik a jobb halászlé” vita hagyományáról már nem is beszélve.
A hal az egyik legegészségesebb élelmiszer, alacsony a koleszterinszintje, és rengeteg, a szervezetünk számára fontos anyagot tartalmaz. Megtalálható benne a foszfor, a jód, a fluor, a szelén, a vas, a kálium és a kalcium, és az A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminok. Húsa laza szerkezetű, könnyen emészthető, a benne található omega-3 zsírsavak bizonyítottan csökkentik a szívroham kockázatát, a statisztikák szerint a sok halat fogyasztó országokban kevesebb a szívbetegségben szenvedő ember. Így nem csoda, hogy az egészséges táplálkozás hívei szerint heti egyszer kellene fogyasztani valamilyen formában.

Halat_mindig_kombo

Halkisokos

Magyarországon a több mint ezer horgászegyesületbe tömörült négyszázezer regisztrált, a Magyar Országos Horgász Szövetség által az Abaliget Horgásztótól a Zubogó Horgásztóig nyilvántartott mintegy 450 horgászati, 130-140 ezer hektárnyi vízterületen halakat fogó sporthorgász 86 hazai – őshonos és betelepített – halfajra horgászik.

Mindez azonban nem elég ahhoz, hogy a magyarországi évi fejenkénti halfogyasztás 6,0-6,2 kilogramm fölé emelkedjen, ami jelentősen elmarad az Európai Uniós és globális, évente és fejenként 20 kilogrammos átlagtól. A jövedelmi viszonyok jelentősen befolyásolják a hazai halfogyasztást, a leggazdagabbak hétszer többet esznek, mint a legszegényebbek, a fővárosiak halfogyasztásának mindössze 43 százaléka az Észak-magyarországiaké és Észak-alföldieké és az egyszemélyes háztartások egy főre jutó kiadása az átlagot felülmúló, míg a többgyerekes családoké átlag alatti. Pedig a hal és a hús ára nagyságrendileg nem tér el egymástól, egy kilogramm élő ponty ára a vásárlás helyétől függően átlagosan 1000-1200, feldolgozott formájáért 1200-1500 forintot kérnek, a sertéshúsé 1200-1500 Ft, a csirke- és pulykahúsé 1000 – 1500 Ft között mozog.

Az agrártárca népszerűsítő kampányokkal, halvásárokkal ösztönzi a halfogyasztást, és a fogyasztói bizalom növelése érdekében “Minőségi Magyar Hal” tanúsító védjegy bevezetését is tervezi. De a kampányok mellett a hagyományok változása szükséges ahhoz, hogy a rendkívül sokféleképpen elkészíthető, finom és egészséges hal mindennapjaink ételévé váljon. Ehhez pedig idő és türelem kell.

Harcsa a győztes

Az Év hala címet tavaly az ötezer voksoló a Magyar Haltani Társaság honlapján elindított, három őshonos jelölt közül választható hal közül a harcsának szavazta meg.

Halat_mindig_Harcsa_pixabay-1

Harcsapaprikás

Hozzávalók:

1 kg bőr nélküli afrikai harcsa- vagy harcsafilé
1 csapott evőkanál só
1 nagy vöröshagyma,
4 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál pirospaprika
1-1 zöldpaprika és paradicsom

Elkészítés:

A harcsafilét kockákra vágjuk, a fele sóval bedörzsöljük és félretesszük.

A lehéjazott vöröshagymát finomra vágjuk és megforrósított olajon megfonnyasztjuk. Pirospaprikával behintjük és azonnal, nehogy megégjen, vízzel – még jobb, ha a hal csontjaiból előre megfőzött alaplével fölöntjük. A kicsumázott és apróra vágott zöldpaprikát meg paradicsomot beleszórjuk és sóval ízesítjük. Közepesen erős tűz fölött 20-25 percig főzzük. A kész pörkölt levét 1-1 deci tejföllel és főzőtejszínnel dúsítjuk és éppen csak egyet forralunk rajta. Amint forr, a besózott harcsát belerakjuk, 8-10 percig főzzük, és már kész is. Galuskát vagy juhtúrós csuszát kínálunk hozzá köretnek.

Szezámmagos harcsa

Hozzávalók:

1 kg afrikai harcsafilé
10 dkg vaj
10 dkg szezámmag
1 db citrom
só, liszt, 4 db tojás

Elkészítés:

A haldarabokat besózzuk, meglocsoljuk citromlével, és félórán keresztül pihentetjük. Aranyszínűre pirítjuk a szezámmagot. A haldarabokat beleforgatjuk a lisztbe, a felvert tojásba és a szezámmagba. Újabb félórát pihentetjük. A vajat megolvasztjuk, felét beleöntjük egy tepsibe,óvatosan belerakjuk a halat, majd meglocsoljuk az olvasztott vaj másik felével. Közepesen forró sütőben 20-25 percig sütjük.

Harcsafilé roston citrommártással, salátaágyon

Hozzávalók:

2 harcsafilé
1 citrom
1 gerezd fokhagyma (összezúzva)

2 evőkanál joghurt
fél teáskanál dijoni mustár
salátakeverék

Elkészítés:

Besózzuk a harcsafiléket, majd citromlével és fokhagymával dörzsöljük be. Grillserpenyőben nagyon kevés olívaolajon mindkét oldalán pirosra sütjük. A citrommártáshoz egy fél doboz natúr joghurtot ízlés szerinti mennyiségű citromlével, borssal és dijoni mustárral keverünk össze, majd rövid ideig hűtőben pihentjük. Az átsült halat salátaágyra tesszük és a citromos szósszal meglocsoljuk.

Írjon véleményt