Ízkavalkád és vendégszeretet – Melbourne gasztronómiai térképe

Ha valaki egy jót akar enni, Melbourne-ben rengeteg lehetősége van rá. Ez a kulináris gazdagság részben a városképnek köszönhető: a rácsszerű elrendezés megkönnyíti a közlekedést, és a félreeső helyszíneket is könnyű megközelíteni. Maga a város nem olyan elbűvölő, mint Sydney, így az éttermek nem alapozhatnak arra, hogy majd a vonzó környezet elkápráztatja a vendégeket, ezt az ételnek kell megtennie. Ami sikerül is.

Fúzió amerre a szem ellát

Az gasztronómia fellendüléséhez nagyban hozzájárult az is, hogy jellegzetes, egyértelműen meghatározható ausztrál konyha, egy-két fogást leszámítva, gyakorlatilag nem létezik. Így Ausztrália, és leginkább Melbourne, tárt karokkal fogadta a bevándorlókat, akik magukkal hozták a saját kulináris hagyományaikat. Az olasz, görög, kínai, afgán és vietnámi gasztronómia is nagy hatást gyakorolt a városra. A különböző éttermek olyan régóta működnek egymás mellett, hogy elkezdték egymást inspirálni, amiből nagyon izgalmas kombinációk születtek. A Matteo’s olasz étteremben például Matteo Pignatelli és a felesége, Franca ázsiai ízeket csempész az ételekbe. Olyan kombinációkra gondoljunk, mint például ropogós rákfalatok aranybarnára pirított gnocchival és miso leveses-karfiolos szósszal.

Matteo's Restaurant (Fotó: Facebook)

Matteo’s Restaurant
(Fotó: Facebook)

Sznobizmus helyett minőség

Melbourne-ben is találunk trendi éttermeket különleges, komplex felhozatallal és magas árakkal, de ami igazán különlegessé teszi a várost, az az, hogy milyen sok helyet találni itt, amelyek érdekes ételeket kínálnak anélkül, hogy a sznobizmus legkisebb jeleit mutatnák. Még a felkapott ázsiai étteremben, a neonnal megvilágított Lucy Liu-ban is kedvesen fogadnak mindenkit, a kisgyermekes családokat is. Ez a közvetlenség és vendégszeretet jellemzi az éttermeket szerte a városban. Az üzleti negyed egyik kis utcájában bújik meg a Syracuse, ahol Philippa Sibley aranybarnára sült, puha zsemlét szolgál fel ropogós retekkel és bazsalikom és fokhagymás vaj keverékével. A csalános-szarvasgombás rizottója és a rebarbarás tortája rózsás fagylalttal és epersorbet-val szintén felejthetetlen élményt nyújt.

Lucy Liu Kitchen and Bar (Fotó: Facebook)

Lucy Liu Kitchen and Bar
(Fotó: Facebook)

Édesben is erős

Egy barátságtalan utcában, a Yarra folyó déli partjánál található a nagyon is barátságos Kettle Black kávézó, ahol nagyszerű kávét és gyakorlatilag tökéletes palacsintát kóstolhatunk: a szélein ropogósra pirult, hatalmas ricottás és áfonyás édesség sűrű tejszínhabbal a tetején, gyümölccsel és magokkal megszórva. Ha a Kettle Black Londonban vagy New Yorkban nyílt volna meg, a hipszterek és foodiek reggelente hosszasan kígyózó sorokban várnák az ajtó előtt, hogy bejuthassanak. Itt, Melbourne-ben is igen népszerű, de sorban állni azért nem kell hozzá. Egyszerűen azért, mert még nagyon sok hasonló színvonalú kávézót találhatunk a városban, ahol az emberek rajonganak a jó kávéért, és ahol a minőséghez közvetlenség társul.

The Kettle Black (Fotó: Facebook)

The Kettle Black
(Fotó: Facebook)

Forrás: 1843

Írjon véleményt