Mitől jobb ízű a saláta az étteremben?

Salátát még azok is rendelnek az étteremben, akik otthon nem  kérnek. Mit csinálnak az éttermi konyhákban az unalmas zöldekkel, amitől jobb ízük lesz? Friss saláta rukolával, radicchióval, ropogós, vékonyra vágott hagymakarikákkal és hajszálvékony sajtszeletekkel. Így fest egy valamirevaló saláta az étteremben. Vannak ételek, melyeket, ha eleget gyakoroljuk, ugyanúgy el tudunk készíteni, mint a legszuperebb étterem. De miért nem sikerül a saláta ugyanolyanra? Hogy kötünk ki mindig ugyanannál az unalmas íznél?

Összegyűjtöttük az éttermek trükkjeit, amiket ellesve otthon is izgalmas salátákat készíthetünk.

Az étteremben…

ettermisalata_soMegsózzák a salátát:  egy jó saláta megkapja a neki járó sómennyiséget, talán jobban, mint gondolnánk. A legtöbb étteremben nemcsak a dresszinget, magát a salátát is megsózzák.
Ha eddig nem nagyon adtunk hozzá otthon, érdemes kipróbálni a tengeri, vagy a himalája sót, zongorázni lehet a különbséget!

ettermisalata_olajZsírt és olajat locsolnak rá: csakúgy, mint a sónál, az éttermek nem félnek használni a zsírt sem. Sokkal több olívaolajat, kacsa- vagy libazsírt használnak, mint azt gondolnánk. Ettől még nem lesz zsíros a fogás, sőt! Minden saláta jobb ízű lesz, ha valamilyen zsiradékot adunk hozzá. Valamennyit pedig a legszigorúbb diétánál is be kell vinned a szervezetedbe, ami segít a tápanyagok beépítésében.

ettermisalata_egyszerusalataVáltozatos és összetett salátákat készítenek: sokszor a legegyszerűbbeket a legbonyolultabb elkészíteni. A fent említett saláta egyszerűnek hangzik, de ha a rukolát és a hagymát is apróra vágjuk, sok időt veszítünk. Egy étteremben rengeteg géppel dolgoznak, így nem okoz gondot az aprítás, de otthon nagyon macerás. Az ízekre koncentráljunk inkább, mint a kinézetre, mert sosem fogunk tudni otthon tökéletesnek kinéző salátákat készíteni, hacsak nem bíbelődünk velük órákig.
Egy étteremben a legtöbb hozzávaló mindig kéznél van; a legkülönfélébb zöldségek és gyümölcsök, főtt húsok, darált magvak, müzlik. Otthon gondolkodjunk kevésbé összetett salátákban, különben rámegy az egész esténk, és máskor neki sem akarunk majd fogni.

ettermisalata_keverotalA keverés titka az óriási tál: Ezt a trükköt minden további nélkül elleshetjük otthoni használatra. Akár egy elegáns étteremről, akár a sarki törökről legyen szó, a saláta ízesítés a következő; fogj egy hatalmas tálat, egy kis adag salátát, és öntsd nyakon a dresszinggel. Így az összes levelet, magot megízesíti az öntetünk. keverjük össze egy erre alkalmas evőeszközzel, vagy egyszerűen csak a kezünkkel. Egyszerű, praktikus és nem utolsó sorban igen látványos mutatvány ez, amit jó, ha eltanulunk az éttermektől.

ettermisalata_pincersalataAmin változtatni nem lehet: jobb ízű az étel, ha más csinálja: persze, hogy jobban ízlik, ha valaki más csinálja! Más ételek is jobban csúsznak, ha elénk rakják, a salátára ez méginkább igazán. Nem tudjuk, hogy pontosan mi van benne, milyen ízesítésű a dresszing, csak sejtjük, mert ismerős minden íz. De nem nekünk kellett megmosni, felvágni, ízesíteni és ettől máris jobb íze van.

(Forrás: thekitchn.com)

Írjon véleményt