Pompás napindítások – Három menő reggeli, ami egészséges is!

Anyukánk milyen sokszor elmondta, és mi is ezt mantrázzuk a gyerekeinknek: a reggeli a legfontosabb étkezés! Akkor itt az ideje, hogy ezt magunkra is érvényesnek tekintsük: figyeljünk oda, mit is eszünk ébredés után, és munkába menet előtt. Tankoljunk fel, hogy legyen erőnk és energiánk a télen kissé kimerült tartalékainkat újramozgósítva! Használjunk bátran olyan újdonságnak számító superfoodokat, mint a chia, a goji bogyó vagy a quinoa. Ehhez mutatunk most három nem csak egészséges, de őrületesen finom reggeli receptet.

Epres-kókusztejes chia puding, pirított banánnal

Hozzávalók 2 személyre

  • 125 g eper
  • 200 ml sűrű kókusztej (a konzerves verziót ajánlom, ami nincs higítva)
  • 100 ml tej (ezt lehet helyettesíteni a higított kókusztej verzióval)
  • másfél evőkanál xilit/egyéb egészséges cukorpótló
  • 4 és fél evőkanál chia mag
  • 1 db banán
  • 1 csipetnyi kókuszpehely

Elkészítés

A tisztára mosott epret összeturmixoljuk a kókusztejjel, a tejjel és a xilittel. Belekeverjük a chia magot, majd a masszát a hűtőben állni hagyjuk, akár egy éjszakára.
Felkarikázzuk a banánt, megszórjuk xilittel, majd egy serpenyőben kókuszolajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Majd a kókuszpelyhet enyhén megpirítva chipsé varázsoljuk és készen is vagyunk.

LL_szeptemberi_reggeli_quinoa_NYITO

Kesudiós-vanilliás quinoa maracujaval és goji bogyóval

Hozzávalók 2 személyre

  • 100g quinoa
  • 500 ml kesudiótej (helyettesíthető bármilyen tejjel ízlés szerint)
  • 1 púpos evőkanél xilit/egyéb egészséges cukorpótló
  • 4 kávéskanál vanillia kivonat/ 1 vanilliarúd kikaparva
  • 2 maracuja
  • 1 kis marék kesudió és goji bogyó
  • ¼ kopaszbarack

 Elkészítés

A vízzel átmosott, lecsepegtetett quinoát, egy magas peremű, száraz serpenyőbe helyezzük és enyhén megpirítjuk. Közben a kesudiótejet forrásig melegítjük, majd pirított quinoára öntjük. Hozzáadjuk a vaníliát és a xilitet, kavargatjuk és egészen addig főzzük, amíg a quinoa be nem szívja az összes tejet.
A kihűlt quinoához adjuk a maracuja kikapart magjait, a goji bogyót és a kesudiót. Tálaláskor, egy fél maracujával és egy negyed, vékonyra szeletelt barackkal díszítjük.

Fűszeres granola aszalt fügévelLL_szeptemberi_reggeli_granola_1

Hozzávalók

  • 300g nagy szemű zab
  • 3 db füge
  • 100g vegyes, apró mag
  • 50g mandala/dió/mogyoró
  • 30g kókuszpehely
  • 1 púpos evőkanál Garam Masala fűszerkeverék (fahéjjal vagy egyéb hasonló fűszerkeverékkel tudjuk helyettesíteni)
  • 1 evőkanál xilit/egyéb egészséges cukorpótló
  • 100g kókuszolaj/vaj
  • 2 evőkanál agave szirup (mézzel helyettesíthető)
  • 2 evőkanál oliva olaj

Elkészítés

A száraz hozzávalókat, tehát a zabot, a magvakat, az apróra darabolt fügét, a mandulát, a kókuszpelyhet, a xilitet és a Garam Masala fűszerkeveréket egy nagy tálban jól összekeverjük. Ezt követően, a kókuszolajat az agavét és az olívaolajat alacsony lángon felmelegítjük, összedolgozzuk. A száraz zab keverékünket egy nagy méretű, sütőpapírral bélelt tepsire egyenletesen elosztjuk, majd a meleg agavés masszánkkal megöntözzük, összekeverjük. A 180 fokon előmelegített sütőbe berakjuk és körülbelül 15-20 percenként kevergetjük. Nagyjából 1 – 1 és ¼ óra után pedig el is készült az isteni, fűszeres granolánk, amit tetszés szerint fogyaszthatunk joghurttal, tejjel, gyümölcsökkel, de akár magában is reggelire.

  1. „Nagyjából 1 – 1 és ¼ óra után pedig el is készült …” Életszerű, fél háromkor felkelek, hogy ezt összeüssem, ehetőre hűljön, és még dolgozni is beérjek… Így már nem csodálkozom, hogy szegény nők azt állítják az OECD-kutatásban, hogy naponta (!) a munkahelyi melójuk mellett még négy és fél (4,5) órát dolgoznak otthon. 🙂
    Egészséges cukorpótló – aha, meg tíz deka vaj. Lesz mit lefitnesszelni… Komolyan, aki ilyeneket le tud írni és megél belőle, ügyes. Mindenesetre elmondhatom, háromszor láttam ezt az oldalt: először, utoljára és soha többé.

Írjon véleményt