Túrót nektek! – A mártogatóstól a legfinomabb pogácsáig

Szuper alapanyag, ami egészséges és finom is egyben? Ez a túró. Alapja a teljes tej. Vágjatok bele a házi elkészítésbe, de semmiképp se a “bolti dobozosból”!

Tejből túró, nem varázslat!

A tejet hagyd előbb megaludni, utána melegítsd fel, de csak 60-65 fokra, forralni nem szabad, 75 fok felett ugyanis vége az összes kálciumnak és vitaminnak! Ha már szépen kialakulnak a rögök, akkor ezt a túrós alvadékot vászonkendőbe lapátold át és lógasd fel valahová, hogy jól kicsepeghessen és kihűljön. Amikor a savó lecsöpög, a kendőben csak a finom, friss túró marad. Mennyei lesz! A túró egészséges táplálék, fehérjét, kalciumot és foszfort is tartalmaz, alacsony energiatartalma miatt és mert könnyen emészthető. Felhasználása igen sokrétű, fogyókúrázóknak maga a megváltás (ez saját tapasztalat 24 kg leadása után).
Legegyszerűbb formájában fogyaszthatjátok édesen, friss gyümölccsel. Szintén egyszerű a sós verziója, különböző mártogatósokat, szendvicskrémeket kreálhattok belőle, ízlés szerint fűszerezve.
A túró tehát egészséges, olcsó, könnyen beszerezhető vagy házilag elkészíthető, és most még a legfinomabb házi túrós pogácsa elkészítését is megmutatom belőle.

VP_OÁ_Turos_pogacsa_kombo

Bevásárlólista:

40 dkg zabpehelyliszt, 40 dkg liszt (BL-55), 50 dkg túró, 25 dkg vaj, 23 dkg tejföl, 4 tojás, 30 g só, tetejére +1 tojás, sajt és lenmag.

Így készítsd!

A kétféle lisztet a sütőporral sóval, vajjal és a túróval morzsold szét. Mikor már egynemű, rakhatod  bele a tejfölt, a tojásokat majd alaposan gyúrd össze. Lisztezett deszkára kirakva és letakarva pihenjen 20 percet. Ujjnyi vastagra nyújtsd ki és a késsel csinosan kockázd be a tetejét. Kisméretű szaggatóval adagold ki és egy felvert tojással kend meg. A tetejére mehet egy kis plusz sózás után: sajt, lenmag vagy egy kis kakukkfű. Melegen a legjobb! Vigyázat, könnyen túladagolható!

Írjon véleményt