A kanál, amitől finomabb lesz az étel

A kések, villák és kanalak funkciója már nem csupán annyi, hogy egyfajta szállítóeszközként eljuttassák a finom falatokat a tányérunkról a szánkba. Két innovatív tervező megalkotta azt a kanalat, ami bármilyen ételt ízletesebbé varázsol. De mégis hogyan? A válasz meglepően egyszerű: olyan alakja van, mint egy ujjnak.

Légy újra gyermek!

A séf/pszichológus Charles Michel és a formatervező Andreas Fabian ötletének lényege, hogy minél több érzékszerv bevonásával, az evést intenzívebb élménnyé alakítsák. Úgy vélik, a kezünk a legjobb eszköz az étkezéshez, ezzel a legörömtelibb elfogyasztani az ételeket. (Gondoljunk csak arra, amikor az üvegből esszük a Nutellát – mert, őszintén, kivel nem fordul elő néha, hogy így nassol egy kicsit?) Ám az asztali etikett fejlődése miatt, ma már furcsán néznek ránk, ha kézzel eszünk az asztalnál. Ezt az élvezetet akarja visszahozni az életünkbe Michel és Fabian – de úgy, hogy közben elegánsak tudjunk maradni. A Goûte – vagyis ízelítő – névre keresztelt kanál tulajdonképpen az ujjunk meghosszabbítása. Tehát senkinek nem kell külön elmagyarázni, hogyan kell használni, hiszen ezt ösztönösen érezzük, a tervezők szerint pedig mindenki örömét leli benne, hogy ilyen módon felszínre hozhatja a valahol mélyen még mindig benne élő gyermeket. A kanál anyagának megválasztására is nagy hangsúlyt fektettek: üvegből készült, ami nagyon kellemes, lágy érzést kelt az ajkakban és a nyelvben.

A Goûte – vagyis ízelítő – névre keresztelt kanál
(Minden fotó Michel / Fabian és Joe Sarah jóvoltából a www.michelfabian.com oldalról származik.)

„Naponta többször eszünk, és úgy vélem, az emberek egyre tudatosabban gondolkodnak azzal kapcsolatban, hogy mit fogyasztanak, de hogy mivel teszik ezt, azzal nagyon kevesen foglalkoznak. Sokan terveznek evőeszközöket, de leginkább az esztétikai szempontokat veszik figyelembe” – magyarázza Michel a Munchies-nak. „Az étkezést leszámítva az egyetlen eszköz, amit a szánkba veszünk, az a fogkefe. Ez pedig egy kifejezetten személyes tárgy, amit nem osztanánk meg senkivel. És mégis, amikor étterembe megyünk, az ottani evőeszközöket előttünk már több százan használták, és ezt mi valamiért normálisnak tartjuk.”

Egy kis ízelítő

A projekten körülbelül két és fél éve dolgoznak már. Miután létrehozták a prototípust, találkoztak Daniel Ospiná-val, aki Heston Blumenthal éttermében, a Fat Duck-ban, dolgozott újfajta innovatív módszerek és designok után kutatva. Hárman létrehozták a saját márkájukat és forgalmazni kezdték a Goûte kanalat.  A céljuk megváltoztatni az emberek hozzáállását az étkezés élményéhez, és elérni, hogy tudatosabban és lassabban egyenek, minden falatot kiélvezve. A kanál jelenleg forgalomban lévő verziója még csak krémes állagú ételekhez használható, mint például a joghurt vagy a méz, de a tervezőpáros gőzerővel dolgozik az újabb különös megoldásokon, amelyekkel igyekeznek feloldani az étkezéssel kapcsolatos konvenciókat, és játékosabbá és örömtelibbé tenni ezt a tevékenységet. Kíváncsian várjuk, mivel állnak elő legközelebb.

Forrás: Munchies

Írjon véleményt