Elena Arzak, Spanyolország egyik legsikeresebb séfje, San Sebastiánban él és dolgozik. Nehezen tudnánk eldönteni, hogy az ő vagy Anne-Sophie Pic karaktere rokonszenvesebb, mindenesetre elég menő összhatás, amikor a tehetség, a báj és a kiváló tehetség így összeáll. Elena az 1843-nak elmesélte, milyen fogásokból állnának az étkezései egy tökéletes napon.
Reggeli
A napot kávéval és az Arzak nevű étterméből hazahozott maradék kenyérrel indítja, amit megpirít és megken extra szűz olívaolajjal (vajat nem használ). Majd mielőtt vagy miután vásárolni megy a piacra, beugrik a Bar Ganbarába egy kis pintxos-ra (nyárson sült hús és zöldség) és egy párolt rákos vagy gombás lepényre. „Emlékszem, amikor hét- vagy nyolcévesen beléptem az étterembe, és megéreztem a párolódó rák illatát. Olyan volt számomra, mint valami parfüm!” – meséli.
Ebéd
Ebédre a fokvárosi Test Kitchenbe ülne be legszívesebben, ahol nemrég járt először, és igazán pozitív benyomásokkal hagyta el az éttermet. Nagy kedvence a snoek, ami egy, leginkább a tonhalhoz hasonló halfajta. A séfet a különböző bogyós gyümölcsök és a száraz fehérbor mellett lenyűgözte a kötetlen, otthonos atmoszféra is.
Uzsonna
„A D’O-ba mennék, Davide Oldani éttermébe, ami Milánó mellett van, San Pietro All’Olmo-ban, és rizst rendelnék feketeborssal és Marsalával. Grana Padano sajttal és tojássárgájával szolgálják fel, amit te magad keverhetsz össze a rizzsel. Olyan, mint a carbonara kicsit másképpen. A rizs tökéletesre van főzve, fantasztikus, nagyon krémes, az íze pedig rendkívüli. Sosem fogom elfejteni ezt az ételt.” A másik lehetőség egy New York-i food truck lenne. Ezek nagyon szimpatikusak neki, pedig San Sebastiánban nem találkozhat food truckokkal. „Egyik nap talán indiait szeretnél enni, másnap ázsiaira vágysz, utána vegetáriánus ételekre. Ez tartja életben a városokat, és az étel szorosan kapcsolódik a városi élethez.”
Vacsora
A Sydney-i Tetsuyában felszolgált pisztráng nagy meglepetést okozott a spanyol séfnek: sosem gondolta volna, hogy ilyen intenzív íze lehet ennek halnak. Ha már Sydney-ben járna, biztosan útba ejtené halpiacot is. Nagyon szereti a tasmaniai osztrigát, ami kisebb, mint amihez hozzá van szokva, de az íze is erőteljesebb. „Nem tudom szavakba önteni. Kevésbé sós és nagyon lédús. Szeretem Sydney-t, mert a tengernél van és, mert a gasztronómia nagyon fontos nekik. Nagyon hasonlít San Sebastiánhoz, ahol minden az étel körül forog, a születésedtől fogva a halálod napjáig.”
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra