Akkor most jöjjön Bangkok és a thai konyha!

Lehet, hogy vannak olyan thai ételek, amelyek egész egyszerűen nem ízlenek, de olyat biztosan nem találunk köztük, ami unalmas lenne. Meghökkentően izgalmas viszont annál több.

Ízek, színek, fűszerek

Az európai és amerikai thai éttermek szokásos felhozatala (satay, pad thai és vörös curry) nyomokban sem adják vissza az ország gasztronómiájának sokszínűségét. Thaiföld déli részén jellemző étel, a világ egyik legízletesebb sült csirkéje, a gai tod, vagy a különböző kókuszos curry-k, melyeket a maláj konyha ihlette, nem találhatók meg az európai kínálatban. De az ország északi régióiban is olyan fűszernövényekkel és zöldségekkel találkozhatunk, mint a világon sehol máshol. Az itteni ételek zordak és tüzesek, a ragacsos rizs gyakori elem bennük. Bangkokban pedig egyetlen nap alatt megismerkedhetünk az összes stílussal, ami a thai konyhában keveredik.

Ahol a street food nemzeti hagyomány

Indíthatjuk a napot egy utcai árusnál, ahol sok izgalmas, finom falat vár ránk. Például vehetünk szeletelt, főtt sertésbőrrel, kolbásszal, rizzsel, mogyoróval és chilivel töltött kagylóhéjat, ami elsőre talán kissé extrém reggelinek hangzik, de nagyon is ízletes. A folyóparti standoknál nagyon széles kínálattal találkozhatunk: nyárson sült sertéssel, csirkével, kolbásszal, de még tintahallal is. Van itt még laap is (gazdagon fűszerezett zsíros sertéshús, belsőségek és vér elegye) és persze grillezett férgek, ropogós tücskök és kis, kerekded hangyatojások.
Sokan hajlamosak „rovarevőknek” titulálni a thai embereket, pedig ezek a szokatlan ételek a városban leginkább csak izgalmas nassolnivalónak számítanak, nem mindennapi ételnek.

Gaggan Anand és bangkoki étterme
(Fotó: Facebook)

Bangkoki elsők

Azért arról se feledkezzünk meg, hogy a világ legjobb éttermeinek listáján két helyet is bangkoki étterem foglal el. Ezek a Nahm és a Gaggan. Utóbbi nem thai, hanem bengáli ételeket kínál. A séf, Gaggan Anand korábban Ferran Adria világhírű éttermében, az El Bulli-ban dolgozott, most az itt szerzett tapasztalatot saját étterme kísérletező szellemű menüjén keresztül hasznosítja. A konyhán kiemelt hangsúlyt fektetnek a textúrákra és a hőmérsékletre. Olyan ételeket képzeljünk el, mint például a grillezett sertéshús és a zöld mangósaláta (ahol a gyümölcs épp csak egy kicsivel érettebb és édesebb annál, mint amire számítunk) egy erjesztett halas dresszinggel vagy a tökéletesen készült vajhal, ami úgy van elrendezve a tányéron, mintha a saját farkába harapna.

Nahm
(Fotó: Facebook)

A Nahm egy ausztrál séf, David Thompson étterme, aki a thai konyha koronázatlan királya. Az ételek elsőre egyszerűnek tűnnek – képzeljünk el például egy tálat, rajta két darab húsgolyóval. Ám, amikor beleharapunk, megérezzük, mennyi különböző íz találkozik bennük: garnéla, csirke, mogyoró, pálmacukorban párolva egy-egy szelet ananászon tálalva és egy kis chilivel megkoronázva. Ez az egy fogás valahogy magába foglalja az egész thai konyha jellegzetességeit. Édes, sós, savanyú ízek egy ételben, de – ami a legfontosabb – egyszerűen árad belőle az életöröm.

Forrás: 1843

Írjon véleményt