Desszert nekünk – édes utazás 3 kontinens körül

Utazz velünk, nézzünk szét együtt a nemzetközi édességpiacon!
Ahány ház, annyi szokás. Ahány ország, annyi különböző desszert a legegyszerűbbektől, a nagyon összetett és bonyolult receptekig. Utazd velünk körbe a bolygót, nézzük meg együtt, melyek a legtipikusabb harapnivalók egy ebéd vagy vacsora után. Tipp: a cikk olvasásához egy jó nagy adag édesség társaságában fogj hozzá!

Mit kínáljunk a tea mellé?

Mandulás, málnalekváros mini torta vagy egy rebarbarás pite? Cukorszirupos-melaszos, vagy egy feketeribizli szósszal megtöltött sütemény? Mindez créme fraichesel? Természetesen Angliában járunk.

Edessegek_a_vilag_korul_2_Anglia

Málnalekváros minitorta

Hűsítő csemege az Égei-tenger mellől

Tradicionális édesség Mélosz szigetéről. Ha csendben, turistáktól mentesen töltenéd a nyarat, látogass el erre az Athén és Kréta között félúton lévő kis szigetre, melynek lakossága nem haladja meg az ötezer főt. Gasztronómiai élményekben nem lesz hiány. Egyik kedvenc édességük a görögdinnyés pite (karpouzopita), melyet mézzel szervíroznak.

Fotó: www.funkycook.gr

Karpouzopita
(Fotó: www.funkycook.gr)

Távol-keleti édességek, különleges alapanyagokból

Ázsiában sem nélkülözik a finom falatokat. Hongkongban igen népszerű a lao po bing, vagyis a viasztökös, mandulakrémes, szezámmagos pite. Több legenda is él a köznyelvben a sütemény származását illetően. De itt van még egy hagyományos kókusztorta és egy érdekesség vörösbabbal, tojássárgájával.

Fotó: www.gracephua.blogspot.hu

Lao po bing
(Fotó: www.gracephua.blogspot.hu)

Csoki és kókusz, a nyerő páros!

Ha nagyobb vendégséget tartasz, és valami újat mutatnál, ajánljuk figyelmedbe ezt a végtelenül egyszerű, mégis kiadós kekszet egyenesen Nigériából. Ropogós, kókuszos, amit a legjobb csokiszószba mártogatni.

Fotó: www.whatscookinginyourworld.blogspot.hu

Házi keksz
(Fotó: www.whatscookinginyourworld.blogspot.hu)

Színes egyéniség

Jöjjön a mexikóiak örök kedvence, a pastel tres leches, mely attól olyan krémesen ellenállhatatlan, hogy a tej mellett sűrített tejet és tejszínt is tartalmaz. Próbáljuk ki különféle fagyasztott gyümölcsökkel!

Fotó: www.nbclatino.com

Pastel tres leches
(Fotó: www.nbclatino.com)

Brazil bonbon

Ugorjunk át Brazíliába, amiről csak azt tudjuk, hogy ott terem a kakaó, de nem is gondolnánk, hogy milyen isteni desszerteket készítenek belőlük, helyben. Nézzük csak meg közelebbről ezeket a bonbonokat!

Edessegek_a_vilag_korul_7_Brazilia

A thai konyha másik oldala

Mit szólnál egy omlós pitéhez ananászlekvárral töltve? A fengli su taiwani édesség, nagyon egyszerű és könnyű nagyon sokat enni belőle. Itt van még a fekete szezámmagos, édes-olajos csodájuk is, és a napsütemény, amely olajos és vizes tészta keverékéből és cukros-vajas töltelékből áll. A jó hír pedig az, hogy mindenhez adhatunk citromos-mézes zselét!

Fotó: www.dessertfirstgirl.com

Fengli su
(Fotó: www.dessertfirstgirl.com)

Írjon véleményt