Idén vágj bele te is! – Mindent a barbecue-ról

Ha barbecue-ról van szó, egy dolog biztos: ez nem az a műfaj, ahol csak gondolunk egyet, mondván, hogy „Hétvégén szép idő lesz, próbáljuk ki a barbecue-zást!”, elszaladunk a boltba húsért, és az otthon már meglévő eszközeinkkel összedobunk egy jó kis ebédet. Persze, csinálhatunk valami ilyesmit is, de annak nem sok köze lesz a BBQ-hoz. Ez a sütési módszer ugyanis nem akármilyen előkészületeket igényel. Vegyük sorra, mi kell hozzá, hogy már az első barbecue-élményünket sikerként könyvelhessük el! Április 1-én pedig el is leshetjük a profiktól a budakeszi Briquette-ben megtartott Bolondos vacsorán.

Mi is az a BBQ?

Mielőtt nekiállnánk, nem árt tisztázni, mit is jelent pontosan barbecue-zni. A fogalmat definiálni nem könnyű, hiszen még hazájában, az Egyesült Államokban is vitatkoznak a pontos jelentéséről. A barbecue-ról megjelent első – és egyetlen – magyar könyv, az Adorjányi Máriusz és Kócsa László által jegyzett BBQ Expedíció meghatározása: „füstön sütés lassú tűzön”. A húst tehát parázs által kibocsátott hőn, alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig sütjük, így az ízét jelentősen befolyásolja az is, hogy milyen fát használunk tüzelőanyagnak (erre később még visszatérünk). A barbecue nem egyenlő a füstöléssel, hiszen ahhoz 100 °C alatt kellene tartani a hőmérsékletet, míg a klasszikus BBQ-nál 110-120 °C-on történik a sütés. A grillezéssel is sokan keverik, pedig ott magasabb hőmérsékleten (150-250 °C) készül az étel. Az is előfordul, hogy valaki a grillezést gyűjtőfogalomként használja, amely minden olyan ételkészítési technikát magába foglal, ahol faszénparázzsal, grillrácson sütünk. Bizonyos szempontból tehát a barbecue a grillezés egyik válfajának számít.

A sütő

Ha nem vesztünk el teljesen a sütési fogalmak keszekuszaságában, és nem adtuk fel a tervünket, hogy kipróbáljuk ezt a különleges technikát, akkor bizony be kell szereznünk hozzá egy megfelelő sütőt. Erre rengeteg különböző lehetőség van, de mi itt csak azokkal foglalkozunk, amelyek szóba jöhetnek kezdő BBQ-sok számára, és amelyekhez itthon is hozzá lehet jutni. Az első ilyen eszköz a szekrényszmóker, ami jól szabályozhatóságának és takarékosságának köszönhetően az USA-ban nagy népszerűségnek örvend. Ráadásul már Magyarországon is gyártják, innen lehet beszerezni. A jóval kisebb töltényszmóker is alkalmas barbecue-zásra, de grillezésre is remekül használható, ahogy a kamadó-grill is, amely egy kerámiából készült ősi japán találmány keresztezése az amerikai grillhagyományokkal. Szintén multifunkcionálisnak számítanak a Magyarországon is elterjedt gömbgrillek, ám ezeket barbecue-zásra használni nem egyszerű feladat, amely gyakorlatot igényel, így barbecue-szűzeknek nem ajánlott ezzel kezdeni. A jó minőségű eszközöket persze, meg kell fizetni, cserébe viszont az esélyeink a csalódások elkerülésére elképesztő mértékben megugranak. Ráadásul, ha egy ilyen termékre ruházunk be, és odafigyelünk a karbantartására, akár húsz évig is vígan sütögethetünk vele.

A tüzelőanyag

A jelszó: fő a természetesség! Ha minőségi BBQ-élményre vágyunk, kerüljük a faszénporból készült brikettek és a begyújtó folyadék használatát. Ezek az egészségre káros anyagokat tartalmaznak, és az ízélményt is elrontják. A parázs forrása keményfa vagy keményfából készült, természetes faszén legyen. Faszenes sütés mellé a BBQ Expedíció legalább ötcentis fadarabok használatát javasolja. De vajon milyen fát használjunk erre a célra? Gyakorlatilag bármelyik hazai gyümölcsfa megteszi. Persze, mindegyik más ízt fog eredményezni, a legnépszerűbbek között van a lágy ízű alma, az édes és gyümölcsös cseresznye, a telt szilva, amely sertéshúshoz ajánlott, de még a szőlőtőke is alkalmas kiegészítő ízesítőnek.

A hús

Mit is érne a jó sütő és a minőségi fa, ha az alapanyag, amivel dolgozunk, nem üti meg a mércét? Nem sokat, az biztos. Ezért érdemes elkerülni a rossz minőségű, vékony és zsírtalan hús vásárlását. Mivel a barbecue során a hús szárazabbá válik, mindenképp zsíros húst vásároljunk. Nem minden fajta alkalmas ehhez a technikához, de azért így is sok lehetőségünk van. Ám körültekintőnek kell lennünk: bizonyos húsrészek elkészítése korántsem egyszerű, ilyen például „a BBQ királya”, a marhaszegy is. Az ilyen nehezen elkészíthető húsoktól óvakodjunk a kezdetekkor, és majd akkor térjünk vissza hozzájuk, ha igazi BBQ-mesternek érezzük magunkat. Na de nézzük, milyen hússal ideális belépőt váltanunk a BBQ világába! A legalapvetőbb, kezdőknek ajánlott hús, a sertésoldalas, amely a BBQ Expedíció szerint „gyakorlatilag elronthatatlan”. Egyébként hazai viszonylatban a sertés az az állat, amelynek a legtöbb része alkalmas a barbecue-hoz, ilyen a lapocka, a tarja és a dagadó is. 

A legátfogóbb magyar szakirodalom: BBQ Expedíció

Hogy milyen húsok alkalmasak még a barbecue-zára, hogyan érdemes azokat fűszerezni, na és milyen szószokat készítsünk hozzájuk, megtudhatjuk a folytatásban.

Keresőszavak:

Írjon véleményt