Legyél te is szmóker-király! – Mindent a barbecue-ról 2. rész

Tavasz közeledtével egyre többen veszik elő és porolják le kerti vagy teraszos grillkészletet, mert grillezni jóBarbecue-zni pedig nem csak jó, de menő is. Az előző részben megmutattuk mi a különbség a grillezés és a BBQ között, hogy milyen sütőt, tüzelőanyagot használjunk, ha szeretnénk mi ia BBQ-partit rendezni otthon.
Most azt vesszük sorba, hogy a sertéshúson (oldalas, lapocka, tarja vagy akár dagadó) túl, mit lehet még a szmókerbe tenni, mivel fűszerezzünk és milyen szószt készítsünk, hogy megidézzük Amerikát.

A hús

A csirkét a legérdemesebb egészben sütni. Ezt a pulykával is kipróbálhatjuk, de a kacsa már kevésbé használható erre a célra, mivel a bőre keményebb, a húsa pedig szárazabb. Ha marhahúst választunk, akkor az érleletlen legyen, az érlelés során ugyanis veszít a nedvességéből. Sajnos az a marha, ami a boltokban elérhető, sovány húsnak számít, így barbecue-hoz nem ajánlott. Ha ragaszkodunk a marhához, tenyésztőktől szerezzünk be magyar tarkát, és próbálkozzunk meg egy oldalassal. Ha nem akarunk egész nap a húsra várni – bár a BBQ lényege tulajdonképpen ez lenne – választhatjuk bármelyik jószág frissen süthető részeit, a kacsamell vagy a bárányborda például 50-60 perc alatt rozéra sül.

A fűszerezés

A barbecue-hoz használt szárazpácot rub-nak nevezzük. Ez angolul annyit jelent, dörzsölni – és valóban így kell tennünk, hogy egyenletesen be tudjuk vele fedni a húst (ezt sütés előtt jó néhány órával tegyük meg!). A fűszerkeveréknek rengeteg variációja lehet, bátran kísérletezhetünk vele, és összeállíthatjuk a saját rubunkat. A nagy szemű só és a bors minden rub alapvető eleme, ezeken felül gyakran használnak cukrot is (csak mértékkel!), őrölt pirospaprikát vagy chiliport, illetve egyéb kiegészítő fűszereket (pl. római kömény, szegfűszeg, koriander- vagy mustármag). Az amerikai rubokban általában szerepel vöröshagyma- illetve fokhagymapor vagy pehely. A szárított zöldfűszerek használata viszont nem ajánlott, mivel ezek viszonylag gyorsan megégnek. Hogyha mindenképpen zöldfűszerekkel akarjuk ízesíteni a húst, fedjük be friss ágakkal a pácolási idő alatt. Ha pedig nem szeretnénk saját fűszerkeverék összeállításával bajlódni, innen megrendelhetjük a Nyárspolgár BBQ által összeállított csomagok egyikét.

A szósz

A rubokhoz hasonlóan a barbecue szószoknak is rengeteg fajtája létezik, így ez az elem is bőven ad teret a kísérletezésre. Persze, egyáltalán nem muszáj szószt készítenünk, ha nem akarunk, Texasban például úgy gondolják, az igazán jól sikerült húshoz nincs rá szükség. Ám a szósz több különböző funkciót is betölthet a barbecue során. Használhatjuk nedves pácként, vagy a hús sütés közbeni nedvesítésére (mopping), a sütés befejező szakaszában glazúrnak vagy a kész fogás mellé mártogatónak (dip). Attól függően, hogy milyen szerepet szánunk neki, másmilyen állagúnak és összetételűnek kell lennie. A szósz általában paradicsom- vagy ecetalapú – utóbbit jellemzően moppinghoz használják -, de dolgozhatunk akár mustár- vagy majonézalappal is. A legfontosabb szabály – írja a BBQ Expedíció – hogy a szószunk ne legyen túl tömény és édes. Nem az a célunk vele, hogy elnyomja a hús ízét, hanem hogy kiemelje és harmonikusan kiegészítse azt.

Tervezz előre!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a BBQ meglehetősen időigényes műfaj. Ha úgy döntünk, hogy ki akarjuk próbálni, tervezzünk előre, mert egy ilyen vállalkozás komoly előkészületeket igényel. Magára a sütésre is rá kell szánnunk egy egész napot, hiszen ez a folyamat akár 8-10 órán át is tarthat. Ne kapkodjunk, és semmiképp ne próbáljunk időt spórolni olyan trükkökkel, mint például a hús előfőzése! A BBQ remek lehetőség arra, hogy egy kicsit kiszakadjunk a hétköznapok szürkeségéből, hogy eltöltsünk egy napot a szabad ég alatt, és nem utolsó sorban arra, hogy együnk egy jót.

Írjon véleményt