A tökéletes előjáték: pástétom ropogós pirítóssal

 

A pástétom manapság nem vált ki túl nagy lelkesedést az emberekből, úgy gondolunk rá, mint egy retró slágerre. Pedig rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik benne. Sokan azt hiszik, a pástétom olcsó, maradék húsból készül, de ennél sokkal szofisztikáltabb ételről van szó, az elkészítése olyan bonyolult feladat, amit legjobb a profikra hagyni. De nézzük most azt, hogy hogyan érdemes fogyasztani ezt a régi kedvencet, hátha sikerül kedvet csinálni hozzá.

Tálalás

A legtöbb étteremben nem sikerül eltalálni a pástétom és a hozzá járó kísérők megfelelő arányát, utóbbiakkal mintha gyakran spórolnának. Először is a felszolgált pirítós annyira kevés a pástétomhoz képest, hogy ha el szeretnénk fogyasztani az egészet, rá kell halmoznunk a kis szelet kenyérre vagy szinte könyörögnünk kell a pincérnek, hogy hozzon még pirítóst. Ha otthon étkezünk, készüljünk megfelelő mennyiségű kenyérrel, és ha igazán jót akarunk enni, akkor szerezzünk vagy készítsünk mellé chutney-t is. Ha többen fogyasztjuk a pástétomot, fontos, hogy mindenkinek legyen saját tányérja. Ráadásul olyan tányér, aminek van egy kis pereme is, hogy lehúzhassuk a felesleget a késünkről, amikor kenjünk a pirítósunkat, így pont annyi pástétom kerül majd a kenyérre, amennyit szeretnénk.

Ne a hűtőből!

Gyakori hibának számít az éttermekben a pástétomot a hűtőből kivéve egyből feltálalni, és otthon is mindenki nagyon ügyel rá, hogy ne álljon a konyhapulton, nehogy megromoljon. Pedig ettől egyáltalán nem kellene tartani: akár egy-két órán át is kint hagyhatjuk, akkor sem lesz baja. Mint minden magas zsírtartalmú étel, a pástétom is finomabb lesz, ha már szobahőmérsékletűre melegedett.

Egy kis asztali etikett

Ha többen eszünk egyszerre, először tegyünk a saját tányérunkra egy adag pástétomot, és abból kenjük meg a kenyerünket. Ha egyből a kenyérre kennénk rá, biztosan belemorzsáznánk a kitett pástétomba, ezt pedig jobb elkerülni. Nem csak a látvány miatt, hanem azért is, hogy tovább elálljon a pástétom.

Csirkemáj- és lazacpástétom

Mikor fogyasszuk?

Ne hallgass azokra, akik azt hangoztatják, hogy a pástétom minden étkezésre fogyasztható – ők valószínűleg éppen pástétomot akarnak eladni neked. Ez az étel, mert most komplett fogásként beszélünk róla, nem pedig hozzávalóként, nem reggelire való. Sokkal inkább ebéd vagy előétel a vacsorához. A hidegtálak összeállításához is tökéletes. Egyszerűen rakjunk egy tálra különböző húsokat, sajtokat, kenyérféléket, chutney-t és zöldségeket és már tálalhatunk is.

Variációk pástétomra

Sok recept van, ami különböző zöldségpástétomok elkészítését írja le, pl. gombából vagy édesburgonyából, de a pástétom valójában fűszerezett darált húsból vagy halból készül. Így ezek a vegetáriánus változatok – bár kétségkívül lehetnek nagyon finomak is – nem tekinthetőek pástétomnak. Érdemes kerülni a nagyon különlegesnek hangzó verziókat: csak semmi szárított gyümölcs vagy gyömbér! Elvégre nem egy karácsonyi sütiről van szó, hanem egy egyszerű uzsonnáról. Maradjunk a hagyományos francia fűszereknél, mint például a fokhagyma és a kakukkfű.

Kísérők

A legfontosabb természetesen a pirítós, amit mindenképpen vajazzunk meg (kivéve, ha esetleg olyan pástétomot vásároltunk, aminek a tetején zsírréteg van, hogy tartósítsa azt). A vaj mindig jó ötlet. Bármilyen fehér kovászos kenyeret választhatunk, de a barna kenyeret inkább hanyagoljuk, annak túl erőteljes az íze. Kerüljük a kétszersültet, a különböző kekszeket és a pirított pitát is. Egyik sem az igazi.
Jól illik a pástétomhoz a savanyúság is, bármilyen zöldség szóba jöhet, a klasszikus választás a savanyú uborka, de vehetünk hagymát vagy vöröskáposztát is. A zelleres remulád mártás is jó ötlet, de a majonézzel óvatosan bánjunk. A mustár viszont kifejezetten jól megy a pástétomhoz. A már említett chutney vagy valamilyen sós lekvár is szóba jöhet, de ezekkel is vigyázzunk, mert az édeskés ízük nem feltétlenül a lesz a pástétomunk legjobb barátja.

Forrás: The Guardian

Írjon véleményt