Vendégséf, gasztro-reality Vajda Pierre-rel

Milyen jó lenne, ha a vasárnapi ebéd elkészítéséhez hívhatnánk egy szakavatott séfet, aki szépen megfőzi nekünk az ebédet, mi meg csak elegánsan hátradőlnénk, és kényelmesen, kipihenten megennénk a minden bizonnyal fenséges ebédet.
Ez mától fogva nem lehetetlen, az RTL vasárnap 10:50-kor sugározza Vajda Pierre új műsorát, Vendégséf címmel, ahol ez az álom valóra válik.

Egy műsor és ami mögötte van

Pierre az utóbbi időben számtalan üzenetet kapott az ország különböző részeiből, családoktól, amelyekben arra kérték, hogy segítsen elkészíteni a kedvenc ételeiket. Pierre úgy határozott, hogy nem receptekkel fogja segíteni őket, hanem felkutatja az ország legjobb séfjeit, és házhoz viszi őket, hogy ők mutassák meg a segítségre szoruló családoknak, hogyan főzhetik meg kedvenc ételeiket a saját konyhájukban. Pierre aszerint válogatott, hogy ki, miben a legjobb, nem volt rest és bevásárolt, majd megjelent a kiszemelt séfnél, átadta a nyersanyagokat és megkérte őket, hogy főzzék meg a kiszemelt családnál a megbeszélt ételt, mutassák meg a trükköket, tanítsák meg a család tagjait kedvenc ételük elkészítésére.

Séf a háznál

Forster Zoltánnál aligha találhatnánk jobb és türelmesebb séfet. Mackósan kedves, dörmögő természetű, aki minden konyhai trükköt megmutat, és végül feltálalja az ideális vasárnapi ebédet, bebizonyítja, hogy semmi ördöngösség nem kell ahhoz, hogy egy kacsamell szaftos, omlós maradjon, elég betartani néhány, de fontos szabályt, mint például azt, hogy a kacsamell bőrét finoman, óvatosan, hogy a húst ne sértsük, be kell irdalni. Ekkor lehet sózni, borsozni. Szinte száraz, de nagyon forró serpenyőben, a beirdalt oldalán kezdjük sütni a mellet, amit a hirtelen kiolvadó zsír süt meg, sőt érdemes, mielőtt megfordítjuk a mellet, hogy a húsos fele is süljön, a kiolvadt zsír nagyobb részét leönteni, és a húsos oldalát a megmaradt kevés zsírban megpirítani. Hozzátehetünk friss zöldfűszer ágat, ahogy Forster is tette, 180 fokos sütőben pár percet melegíthetjük, majd kivéve visszatehetjük a tűzhelyre és néhány olvadó vajkockával locsolgathatjuk a húsos felét, nem elég, hogy a zöldfűszer ízét átveszi a hús, hanem ezzel a kímélő módszerrel, az olvadó forró vajjal adhatjuk meg a végső állagát a kacsamellnek. Kis pihentetés után felvághatjuk, és íme, ott a rózsaszín omlós kacsahús, az igazi vasárnapi csoda.
Ehhez egy kis szalonnán pirított savanyú káposztát tálalt Forster, akit nyugodtan nevezhetünk a káposzta készítés nagymesterének, és hogy teljes legyen a vasárnapi fogás egy kis árpagyöngyét is készített „rizottó” módszerrel, ami pusztán csak annyi, hogy a kacsa megmaradt csontjaiból, nyesedékekből főzött levessel locsolgatta az árpagyöngyöt, míg kész nem lett.

Ezek után, reméljük, mindenki elhiszi, hogy otthon is főzhet úgy, mint egy séf, de ha még így is maradtak volna kétségei, írja meg Pierre-nek, hogy mi a kedvenc étele, és ő megtalálja hozzá a legjobb séfet, és elvisszük Önhöz, hogy ott az Ön konyhájában mutassa meg, hogyan is kell azt a bizonyos kedvenc ételt elkészíteni.

Írjon véleményt