Le a stresszel! – 10 frissítő tipp a túléléshez

Csak nem eljött idén is a tavaszi fáradtság? Ok, egy részét hagyd átzúdulni magadon, a többit pedig legyűrjük együtt! A jelszó: csak lazán!

1. A mosogatógép várhat!

Végül is miért tegyél el mindent a helyére, ha nemsokára úgyis visszakerülnek a gépbe? Egyszerűen hagyd őket benne, és ha szükséged van valamire, onnan vedd ki, aztán, ha a gép kiürült, megtöltheted újra a koszos edényekkel.

LE_Nyugodt_fozes_01_Mosogatogep

2. Csak akkor mosogass, ha muszáj!

Egy zsíros edényt nyilván el kell mosni, de egy csészét vagy kanalat, amit csak arra használtál, hogy kimérj vele valamilyen hozzávalót a főzéshez, elég vízzel leöblíteni. És, ha valamilyen száraz alapanyaggal érintkezett, akkor tulajdonképpen még ez sem szükséges. Ha szépen visszateszed a fiókba, soha senki nem tudja meg.

LE_Nyugodt_fozes_02_Merokanal

3. A reszelőt sem kell elmosni!

Persze nem arról van szó, hogy hagyd koszosan, de mosogatószerre nem feltétlenül van szükség a reszelők tisztán tartásához. Csak tedd valamilyen hőforrás közelébe (pl. a sütőhöz) vagy olyan helyre, ahol jól jár a levegő, hogy megszáradjanak a rajta maradt héjdarabok. Egyszerűen maguktól lefognak potyogni róla, és olyan lesz, mintha nem is használtad volna.

LE_Nyugodt_fozes_03_Reszelo

4. Tartsd az edényeket a mosogató fölött!

Nincs szükség külön edényszárító rácsra és tároló helyre, a kettőt össze is lehet vonni, amivel helyet és időt takaríthatsz meg, hiszen nem kell minden edényt elrakni miután megszáradtak. Lógasd fel őket a mosogató fölé, ott nem baj, ha csepeg róluk a víz.

LE_Nyugodt_fozes_04_Edenyek

5. Használj minél kevesebb edényt!

Ha olvasztott vajra van szükséged egy ételhez, ne bajlódj a mikróval. Inkább abban a serpenyőben olvaszd meg, amit egyébként is használnál a sütéshez. Így egyből ki is vajazod az edényt, és nem koszoltál feleslegesen össze egy tálat.LE_Nyugodt_fozes_05_Vajolvasztas

6. A robotgép alkatrészait tartsd egy helyen!

Teríts egy konyharuhát a robotgép táljába és ahelyett, hogy külön helyre raknád el a gép különböző tartozékait, csak hagyd őket a konyharuhán. Amikor használod a gépet, csak kiemeled belőle az egészet. Így a tál sem lesz poros, amíg nem használod.LE_Nyugodt_fozes_06_Konyhai_Robotgep

7. Kiolvasztás és ízesítés egyszerre

A brining egy Amerikában elterjedt technika, amit leginkább a hálaadási pulyka ízesítéséhez vetnek be, de remek módszer lehet máskor is, például akkor, ha elfelejtetted időben kivenni a húst a mélyhűtőből és nem maradt időd megvárni, amíg kiolvad és utána még fűszerezni is. A brining lényege, hogy sós vízben állni hagyjuk a húst, ez pedig könnyen kombinálható a kiolvasztással – hiszen az utóbbit is lehet úgy végezni, hogy a húst egy tál vízbe áztatjuk. Csak annyi a különbség, hogy ezúttal sót (4 csésze vízhez ¼ csésze sót használjunk) és fűszereket teszünk a szobahőmérsékletűnél nem melegebb vízbe. Ezt tedd a hűtőbe, amíg ki nem olvad a hús.

LE_Nyugodt_fozes_07_Hus

8. Kinek kell habverő?

Felejtsd el! A tejszín felverésének legegyszerűbb módja, ha egy befőttes üvegbe öntöd, jól rácsavarod a tetőt és kb. egy perc alatt jól összerázod. Ennyire egyszerű az egész! Adhatsz hozzá csipetnyi cukrot és némi vanília kivonatot, ha pedig egy kis hétköznapi luxusra vágysz, keverj bele egy kis juharszirupot. Remek megoldás akkor, ha nincs kéznél habverő.

LE_Nyugodt_fozes_08_Tejszin

9. Kelesztés melegítőpárnával

Ha szeretnéd felgyorsítani a kenyér kelesztését, tegyél a tészta alá egy melegítőpárnát (ha ilyened nincs otthon, próbálkozhatsz melegvizes palackkal is). Nem csak hogy gyorsabban kel majd meg a tészta, de az állaga is jobb lesz, mivel így a hő egyenletesen éri az egész felületét.

LE_Nyugodt_fozes_09_Kelesztes

10. Takarítás cukrászspatulával

Ez az eszköz nem csak a torták díszítéséhez jön jól: a pult letakarítását is nagyban megkönnyíti. A segítségével gyorsan eltávolíthatjuk a felületről a port, koszt és a morzsákat. Ha heti egyszer végigmegyünk vele a pulton, helyettesíteni tudja a takarítószereket és a konyharuhát.

LE_Nyugodt_fozes_10_Cukraszspatula

 

Forrás: thekitchn.com

Írjon véleményt