Londonból igazolt séfet a Spíler Shanghai

Meghraj szerint egy konyhafőnöknek jó szakácsnak kell lennie, de legalább ennyire fontos, hogy jó szervező és vezető is legyen. Célja, hogy a Spílert még energikusabb és frissebb hellyé tegye mind a vendégek, mind a munkatársak részére.

Meghraj Indiában, Mumbai mellett született 32 éve, és ott tanult vendéglátói menedzsmentet. Nem szakácsnak készült, de miközben mesterfokozatú nemzetközi marketingdiplomáján dolgozott Londonban, konyhai munkákból fedezte a tandíját. Itt talált rá egyik szerelmére, a főzésre, majd a konyhán kívül lelte meg a másikat. Meghraj mindkettő mellett elkötelezte magát, így nemrég magyar feleségével Budapestre költözött, hogy a Spíler Original és a Spíler Shanghai séfje legyen.

Mennyire volt ez vakmerő döntés a részedről?

Olvastam már korábban a Zsidai Csoportról, és tudtam, mennyire elkötelezettek, hogy a magyarok újra híresek legyenek vendéglátásukról, és hogy Magyarországot ismét visszahelyezzék a gasztronómia világtérképére. Valaha együtt dolgoztam a Hiltonnál a dél-afrikai Vernon Strachannel, aki már korábban csatlakozott a csapathoz és jelenleg is a Zsidai Csoport executive séfje. Valamint az elmúlt tíz évben többször is jártam Budapesten, így csöppet sem vakon vágtam bele ebbe az izgalmas küldetésbe.

Milyen változásokat tapasztaltál az elmúlt évtizedben a főváros gasztronómiai kínálatában?

Elsősorban a változatosságot említeném. Sok új üzlet és koncepció született ebben az időszakban, amiben az az igazán figyelemre méltó, hogy a legtöbb valami egyedit hozott, és nem egy meglévő kaptafára készült. Találunk sok olaszt, ázsiait, mexikóit, burgerezőt és a magyarhoz is különbözőképpen nyúlnak hozzá a helyek. A biztonság mellett ez is nagyon fontos szempont a turisták döntésében. Az pedig szabad szemmel látható, hogy egyre több utazó választja úti céljának Budapestet.

Mi volt az első benyomásod az új kollégáidról?

A munkamorállal alapvetően nincs probléma, de a szakmabelieknek Magyarországon nincs egyensúlyban a munkájuk és a privát életük. Ahhoz, hogy szeressenek dolgozni, hagyni kell őket élni. Ehhez még Vernon vezényletével meg kell honosítanunk egy modern hozzáállást, és akkor mindenki kellő időt tölthet majd a családjával és a barátaival. Ha ezzel megvagyunk, akkor megfelelő alternatívát fogunk tudni nyújtani a külföldön dolgozó magyar vendéglátósoknak, akikre és a kint szerzett tapasztalataikra nagy szükség lenne Magyarországon.

Milyen csapatot kaptál a Spílerben?

Ugyanolyat, mint a hely: fiatalok és tele vannak energiával. Vágynak a tanulásra, érdeklik őket az új stílusok és technikák, ez pedig engem is inspirál. Nem azért jöttem ide, hogy utasításokat adjak, hanem hogy összeszokjunk, és együtt fejlődjünk. Ahogy engem tanítottak munka közben a séfek, úgy szeretném én is átadni a tudást.

A Spíler Shanghaiban már megújítottad az étlapot. Mesélj róla, miben lett más?

Az ár oldalon semmiképpen. Továbbra is a hazai vendégek a fő célközönségünk, ezért már az alapanyagok megválasztásánál ügyelünk arra, hogy a jó ár-érték arányt végül a tányéron is meg tudjuk őrizni. Megtartottuk továbbá a Spíler-stílust, csak egy kicsivel több frissességet és ázsiait tettünk bele. A visszajelzések szerint az új ételkínálat és a friss ízek, új fűszerek jól illeszkednek abba csomagba, amit a vendégek már megszoktak, és amibe ugyanolyan súllyal tartozik bele a hely atmoszférája, a bártenderek koktéljai és a felszolgálás. Már teszteljük a Spíler Original új ételeit is, és nemsokára hozzáadjuk őket a közönség kedvenceihez, így ott nagyjából 50%-ban lesz új a menü.

Egy séf sem felejti el honnan jött, mennyire lehet majd érezni az ázsiai fűszereket az ételekben?

Nem lesznek autentikus indiai fogásaink, maximum a napi menükben, de az indiai konyha hatásait fel tudják majd fedezni a tapasztaltabb vendégek, és fűszereket is biztosan fogok hozni, ha legközelebb hazamegyek.

Ha az otthoniaknak meg akarnád mutatni a magyar konyhát, mit főznél nekik?

A kedvenceimet: rántott csirkét, paprikás csirkét és bejglit.

Mit gondolsz a magyarországi indiai éttermekről?

Nem voltam túl sok helyen, de az a pár étterem, ahol megfordultam, az tetszett. Bizonyos mértékig a helyi ízléshez alakították az ételeket, de azok egyáltalán nem lettek rosszak.

11 évet éltél Londonban,  a Spíler Shanghait szeretné az ottani a közönség?

Ennek a helynek van egy olyan könnyed stílusa, amit szerintem nemcsak a fiatal közönség fogad szívesen. A vendég szempontjából nem az a fontos, hogy az étterem vagy bár kinézete legyen extrém, hanem hogy az ott kapott élmény legyen extrémen jó. És ha ezt úgy kapja, hogy nincs az egésznek izzadtságszaga, akkor az működni fog a világ bármely pontján.

 

Fotók: Mark Umbrella

Írjon véleményt