Most edd! – Tavaszi erdőkerülés kucsmagombás receptekkel

Bár a többség elfelejtette a szezonális alapanyagok értelmét és létezését, tavasszal mindenki ki van éhezve a friss, igazi és zöld hozzávalókra, amelyek ilyenkor bőséggel teremnek. A szabadföldi szezon első terményei a hónapos retek, a spenót, a fejes saláta, a turbolya, a medvehagyma és a kucsmagomba. Utóbbi három annyira szabadföldi, hogy vadon teremnek, legutóbbi pedig nem is növény, hanem gomba. 

Egy időben, egy tányéron

Ahogy elveszítettük a kapcsolatot az alapanyagok szezonalitásával, úgy felejtettük el azt a gyönyörű logikát is, hogy az egyszerre termő alapanyagok remekül kiegészítik egymást, de nem csak a naptárban, hanem a tányéron is. Ez igaz a fenti csokorra is, gátlástalanul lehet őket keresztbe-kasul vegyíteni, elég pár technológiai fogást fejben tartani és melléjük venni a bárányt, ami szintén tavasszal nő meg megfelelő súlyra és különösen a kucsmagombának remek párja.
 
A cseh kucsmagomba (Verpa bohemica) nyitja a szezont, majd a különböző kucsmagomba fajok követik szép sorban, késő márciustól májusig. A kucsma könnyű felismerhetősége miatt is a hobbigombászok egyik kedvenc zsákmánya, ráadásul minden faja ehető, azonban mind össze is téveszthető a redős papsapkagombával, ezért rájuk is érvényes az az ökölszabály, hogy csak gombaszakértői vizsgálat után fogyaszthatók. Ha pedig erdőkerülés közben nem jutottunk egy reggelire elegendő adag kucsmagombához, ugorjunk el a piacra vagy a Csarnokban lévő Trifflába.
A kucsma nem elég, hogy az első friss hazai alapanyagok közé tartozik, de az egyik legértékesebb hazai gomba, íze fűszeres, a fenti zöldségek mellett tejtermékekkel is jól kombinálható, erős karaktere jól viseli a tejszínes lágyítást, és bárány mellett nyulat és csirkét is lehet vele fűszerezni. A többi erdei gombához hasonlóan nem ajánlott túl sokat fogyasztani belőle, érzékeny gyomrúakat a hascsikarásig terhelhet fél kiló kucsma, elég fejenként 15-20 dkg-ot számolni egy kiadós főételhez. 
 
Fontos tudni a kucsmagombákról még, hogy 20 perces hőkezelés után fogyasztható gombák, ezért se nyers, se csak úgy lazán odapirítós receptekben ne gondolkozzunk vele, cserébe aromaanyagai kiválóan bírják a hőkezelést, fagyasztást és szárítást is.

Nagyon tavaszi receptek

Salátafőzelék kucsmagombával

1 fejes saláta
1 marék kucsmagomba
1 evőkanál zsír
1 evőkanál liszt
kb. 1/2 liter tej
2 dl alaplé
só, frissen őrölt fekete bors

A zsíron kissé megpirítom a lisztet, rádobom a kucsmagombákat, átforgatom, fokozatosan felöntöm a hideg alaplével, 10 percig csendesen főzöm. Belekeverem a féltenyérnyire tépett salátaleveleket, alaposan elkeverem és lassan felöntögetem a tejjel. Sózom, borsozom, lassú tűzön, néha megkeverve 10 percig főzöm, addig összeesik a saláta.
Hétperces tojással is tálalható.

Márciusi frittata

1/2 csokor medvehagyma
1 marék friss kucsmagomba
1 evőkanál zsír
3 tojás
só, frissen őrölt fekete bors

A gombát közepes lángon a zsíron megpirítom, majd alacsony lángon 10 percig kevergetve sütöm. Habosra verem a tojásokat, elkeverem a medvehagymával. A lángot legmagasabbra veszem, beleöntöm a tojást, pár másodperc múlva a lángot a legalacsonyabbra mérsékelem és lefedem. Kb. 5 perc múlva alányúlok egy nagy lapáttal és megfordítom. (ha még nem aranybarna alul és a közepe nagyon folyós, még pár percig békén hagyom sülni a fedő alatt)
Megfordítom, egy percig sütöm a másik oldalát, tányérra borítom, só, bors, finom.

Írjon véleményt