Söröm, söröm, mondd meg nékem…5 izgalmas budapesti söröző

Iszunk egy sört? – eddig isemrős a sztrori, most jöjjön a folytatás! Jó sörökbe szerencsére egyre könnyebb belefutni, íme, öt szuper opció, melyek mindegyikét másért szeretjük, van, ahol hihetetlen választékot találunk, van, ami már-már festői környezetben helyezkedik el. Hajrá, irány sörözni!

Élesztő

Az Élesztőházat 2013-ben nyitották meg a Főzdefeszt szervezői, lassan igazi közösségi térré növi ki magát, számos szuper helynek ad otthon, mint például akad ott bor- és tapas bár, vasárnaponként piac, de amiről egyértelműen a legtöbben ismerik, az a zseniális kézműves sör kínálata. Csupa magyar főzde, tökéletes ízléssel kiválogatva a kínálat legjava, ezzel az egyik legbiztosabb ponttá téve a város sörtérképén. A kínálat rendszeresen változik, folyamatosan megtaláljuk a gyümölcsös söröktől kezdve a mára már nem is annyira kuriózumnak számító portert, vagy mondjuk az american pale ale-t. Megfontolandó tipp, és tapasztalatom szerint a pultnál állva nem annyira evidens, mint amilyennek leírva tűnik, hogy mivel ezek a sörök gyakran meglepő alkoholtartalommal bírnak – elkerülendő a másnap reggeli kellemetlen meglepetéseket – célszerű poharat választani korsó helyett. Persze mindenkinek más a tűrőképessége, de így többet ki tudunk próbálni.

(Fotó: Facebook)

Cech In

Még valamikor a húszas éveim közepén jártam először Prágában, ekkor még nem különösebben vonzottak a sörök, azonban itt rá kellett jönnöm, hogy ez teljesen más, mint amit eddig ismertem. Szerelem volt ez első kóstolásra. A Cech In már két helyen is megtalálható a városban, a Lázár utca mellett a Lónyayban is erősíti a sörözők sorát. A választék folyamatosan változik, de van néhány biztos pont, a Jezek-et mindenképpen érdemes megkóstolni. Nemcsak ihatunk, de olyan Budapesten viszonylag nem túl gyakran előforduló ételeket kóstolhatunk meg, mint a hermelin, azaz pácolt camembert.

(Fotó: Facebook)

Csakajósör

A Kertész utca sörök tekintetében az egyik legkiemelkedőbb pontja a városnak, az ott található helyek közül választéka miatt emelkedik ki a hely. 
Kartonok, dobozok, alátétek mindenhol, jóleső zsúfoltságban. A pult mögött a hazai sörforradalom egyik élharcosa, Kővári Gergely. Amiért kifejezetten megéri ide ellátogatni, az a külföldről származó sörök végtelen tárháza. Mivel a vendégtér nem túl tágas, így sokkal inkább elviteles helyként él a fejemben, annak viszont kiváló, akár saját fogyasztásra, akár a téma iránt érdeklődő barátoknak meglepetésként.

(Fotó: Facebook)

Jónás Kézműves Sörház

A Bálna az a hely a belvárosban, amiben vitathatatlanul óriási lehetőségek vannak, ám a nehézkes kezdet megnehezítette az indulást. Szerencsére azonban egyre többen fedezik fel a város egyik legszebb kilátással rendelkező helyét, az épületben található Jónást. Külön szeretem benne azt, hogy ha a teraszon már nincs szabad szék, bátran ki lehet ülni a lépcsőre, és onnan bámulni a Dunát. Ár-érték arányban sem rossz a választék, igazi laza, beszélgetős söröket találunk, poharanként 5-600 forint körüli összegért. Örök kedvenc a Ravasz hód, ami ugyan barna sör, az enyhe citrusossága miatt kategóriájának könnyedebb képviselője.

(Fotó: Facebook)

Spíler Biergarten

Jó sörözőkben a budai oldalon szűkebb a választék a túlparthoz képest, akadnak azonban itt is olyan helyek, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni. Olyan elhelyezkedéssel pedig, mint a Spíler Biergarten pedig nagyon kevesek büszkélkedhetnek, ugyanis a kerthelyiség a Várban található. Csapon hazai főzdés választékból is akad mindig néhány, ha pedig megéheznénk, akkor sincs ok aggodalomra, sőt. Az étlapon szuper burger és kolbász is található.

(Fotó: Vanik Zoltán)

Írjon véleményt