Vágod? – 100 apró trükk, amitől picit jobb lesz a konyhában

Vannak ezek a terhelt hetek, időszakok, nagy ünnepek, szünetek, amikor a vasárnapi sofőrökhöz hasonlóan kell beszabadulni a konyhába olyanoknak is, akik amúgy nem pörögnek ott túl sokat. Rájuk is gondoltunk, meg persze akár a rutinosaknak is mondhat újat összeállításunk. Kis lépések, nagy boldogság a konyhában.

Kenhető, puha vaj

Vajas kenyérre vágysz, de nincs időd, vagy türelmed megvárni, amíg a hűtőből kivett vaj megpuhul? Netán a sütemény tésztájához lenne szükséged szobahőmérsékletű vajra? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád! Reszeld, le egy sajtreszelőn, ettől megpuhul, és máris mehet a kenyérre, tésztába vagy krémbe, ahová szántad.

Forrás: HouseholdHacker

Fokhagymapucolás egyszerűen

Ki ne szeretné a fokhagymát? Hiszen szinte minden étel ízét feldobja, a probléma csak az, hogy olyan macerás meghámozni. Szerencsére van egy tippünk, ami megkönnyíti majd a dolgodat.
Tedd az összes fokhagymát, amire szükséged van egy lezárható dobozba, és rázd össze jó alaposan. Amikor kinyitod a dobozt, látni fogod, hogy a kis gerezdekről levált a héjuk, és már csak külön kell őket válogatnod, aztán mehet is az ételbe.

Forrás: HouseholdHacker

Facsard ki az utolsó cseppig!

Kár lenne elpazarolni egy cseppet is a gyümölcsök levéből. Jöjjön hát néhány módszer a gazdaságosabb facsarásért!
A legtöbben, hogy minél több levet kinyerjenek a citrusfélékből, rányomják a konyhapultra, és úgy görgetik egy kicsit, amitől valóban könnyebben ki lehet majd préselni a levét. De van egy másik – talán még hatásosabb – lehetőség is: tegyük a gyümölcsöt a mikróba 10-30 másodpercre. Ezután nem lesz nehéz dolgunk vele. Gyors és kényelmes megoldás!

Forrás: HouseholdHacker

Így teheted látványosabbá a sült húst

Van egy titkos összetevő, ami gyönyörű fényessé varázsolja a sült hús külsejét: a lekvár! Ha a kész húst bekened gyümölcslekvárral, a végeredmény mindenkit elkápráztat majd, ráadásul különleges, édeskés ízt ad majd az ételnek. Bármilyen lekvárt használhatsz, de húshoz hagyományosan leginkább barackot vagy szilvát szoktak párosítani. Csak arra figyelj oda, hogy a sütés legvégén kerüljön rá a máz, különben könnyen megéghet.

Forrás: cookinglight.com

Egyszerű vendégváró falatok

Ha vendégek jönnek hozzád, és valamilyen gyors előételt szeretnél nekik feltálalni, esetleg jó lenne egy kis kísérő az italok mellé, van egy ötletünk, amit érdemes lehet kipróbálni. Egyszerű, gyors, ráadásul nem kell hozzá semmilyen bonyolult hozzávaló!
Egy kenyeret vagdoss be jó mélyen (de ne vágj belőle szeleteket), vízszintes és függőleges irányból is, hogy kis kenyérkockák legyenek a tetején. Ezek közé dugdoss sajtszeleteket és fűszereket, esetleg vajat vagy locsold meg egy kis olívaolajjal. Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra, és tedd be a kenyeret húsz percre. Amikor feltálalod a vendégeknek, könnyen tudnak majd törni belőle egy-egy darabot, az olvadt sajttal pedig igazán ínycsiklandozó látványt fog nyújtani minden falat.

Forrás: minq.com

(Fotó: www.minq.com)

Dobd fel a tükörtojást!

Ha unod már szokásos tükörtojást, esetleg szeretnél valakit lenyűgözni, van egy egyszerű trükk, amivel feldobhatod az unalmas reggelit, és mosolyt varázsolhatsz bárki arcára.
A titok: sütemény kiszúró! Ezt nem csak sütik formázáshoz lehet ám használni, ha a serpenyőre helyezed, és ebbe ütöd bele a tojást, annak olyan formája lesz, amilyet csak szeretnél. Ha van nagyobb méretű kiszúród, próbáld ki palacsintával is.

Forrás: huffingtonpost.com

Pirított magvak a mikróból

A különböző dió-és mogyorófélék ízét felerősíti, ha megpirítjuk őket. Ezt általában a tűz fölött, egy serpenyőben szokás elvégezni, ami azonban viszonylag sok időbe telik, és a magvakat egy pillanat alatt oda lehet égetni. Hogy ezt elkerüljük, tegyük be őket a mikróba, és magas fokozaton pirítsuk egy-két percig. Mivel a mikró magától kikapcsol, nem égnek meg, akkor sem, ha nem tartjuk rajta a szemünket folyamatosan.

Forrás: cookinglight.com

Villámgyors sült krumpli

Mielőtt a sütőbe tennéd, magas fokozaton mikrózd a burgonyát kb. négy percig. Ezután mehet az előmelegített sütőbe, addig, amíg a külseje szépen megpirul. Így legalább félórát megspórolhatsz, de a végeredmény mégis ropogós lesz.

Forrás: cookinglight.com

Alaplével okosan

A húsleves alaplé nagyon hasznos hozzávaló, de amikor hidegen hozzáadod a többi alapanyaghoz, lelassítod vele a főzési folyamatot. Ezért mielőtt beleöntenéd az edénybe, külön melegítsd fel, amíg gyöngyözni nem kezd. Ezután már nyugodt szívvel használhatod, nem veszítesz miatta időt.

Forrás: cookinglight.com

 

Írjon véleményt