A bartenderek titkos kifejezései

A szakzsargon kifejezés az értelmező kéziszótár szerint, az a szakmai szöveg, amelyben a szakszavak túlzott használata miatt, az üzenet érthetetlenné válik a nem azonos szakmában dolgozó, abban nem járatos emberek számára. A szakzsargon minden szakmában előfordulhat, s csak a csoporthoz tartozó emberek számára érthető és befogadható. Ez alól a vendéglátás és az italkészítés sem kivétel. Az ezúttal összegyűjtött kifejezések egy része a párlatgyártás területéről származik, de akad néhány bárpultok mögül és a „pályáról” is.

Angel’s kiss

Ha betérünk egy koktélbárba és ezt a kifejezést halljuk a pult mögül, akkor nem feltétlenül kell konkrétan az angyalok csókjára gondolni. Ebben az esetben arról van szó, hogy a koktél tetejére folyékony tejszínt öntenek. Ezáltal egy vékony krémes, fehér réteg csücsül majd az ital tetején.

Angel’s Share – Angyalok jussa

Az angyalok jussa terminus szerte a világon használatos a párlatgyártásban. A hordós érlelés során légneművé váló párlatmennyiséget jelöli. Leggyakrabban a whiskygyártás kapcsán találkozni vele, de bármilyen hordós érlelésű párlatra, cognacra, calvadosra, sherryre, pálinkára vonatkozhat.

Alcohol by volume/abv

A százalékos arányszám az abv nem az alkohol hangerejét jelenti – ó, varázsos angol nyelv – hanem adott párlat alkoholtérfogatát, azaz annak erősségére utal. Szakmai rendezvények klasszikus félrefordításai között ez az egyik legeredetibb.

Asztali patika vagy patikaszerek

Mielőtt a “kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét”- mondat ugrana be, gyorsan szólunk, hogy a patikaszerek a vendég vagy a felszolgáló által, az asztalnál használt fűszerek és ízesítőszerek csoportja. Az ecet, az olaj, a mustár, a ketchup, a bors és a porcukor tartozik ide elsősorban. Természetesen ez a kör folyamatosan változik és bővül, lásd tabasco, fűszeres olajok stb. Nyilván az sem mindegy, hogy milyen étteremben patikáznánk éppen.

Blind tiger vagy blind pig

A vak tigris és a vak malac nem egy furcsa állathősöket felvonultató tanmese szereplői, hanem az engedély nélküli kocsmákat hívták így a XIX. században. A speakeasy-k létrejötte nemcsak az alkoholtilalomhoz köthető, ahogy azt sokan gondolják, hiszen léteztek ezek már az 1850-es évektől szerte Amerikában.

Dreko

Bárosok és felszolgálók által használt kombinált üvegnyitó szakmai neve.

Kármentő

A kármentő a csárdák jellegzetes, lécráccsal elkülönített söntése volt. Neve nem véletlen, hiszen a csárda italkészletét volt hivatott védeni egy esetleges kocsmai bunyó esetén. Találkozhatunk a kármentővel bortermelő vidékeken is. Itt a hordók alján lecsöpögő italt felfogó tálkát hívták kármentőnek.

Keksz

Nem, nem, ez nem a desszert. Ez kérem a söralátét.

On-the-rocks, azaz sziklákon

Bármilyen bor, alkohol vagy koktél jégen felszolgálva. Elsősorban a koktélkészítéskor használatos.

Straight-up (egyenesen fel) vagy straight

A kifejezés azt jelenti, hogy jég nélkül szervírozzuk a párlatot vagy koktélt. Ebben az esetben gyakori az előhűtött pohár használata vagy az italt shake-eli a bartender jéghidegre, hogy sokáig fogyasztható maradjon.

Sour (ejtsd: száör)

Párlat alapú, citromlével, cukorral shake-elt jellegzetesen savanyú rövid ital, amely egyre gyakoribb a modernebb koktéllistákon.

Swan Neck

A hattyúnyak a párlatok desztillálásakor használt rézüst ívben hajló nyaka, ami tényleg mintha egy hattyú nyakát formázná. Vagy egy flamingóét.

Szoknya

Nem, nem a divattal folytatjuk. A vendéglátásban a szoknya a büféasztalok oldalán kialakított, majdnem földig érő, sima vagy ráncolt textíldíszt jelenti.

Pick-me-up – Szedj fel (vagy össze)

Másnaposság elleni összeállítás. Alapanyagai általában párlatok vagy keserűk, mentával, fűszerekkel, néha erőlevessel keverve. Ha tojássárgáját egészben tartalmaz, az ital neve Oyster, de a Bloody Mary ismerősebb lehet a homályos reggelekről. Vagy mondjunk inkább kora délutánt?

Wet Cake

A nedves süti kissé bizarr elnevezése a fermentáláson már átesett, nedves gabonát jelöli, ami visszamarad az üst aljában whisky-gyártáskor.

Írjon véleményt