Mit iszunk? – A legújabb bártrendek a profiktól

A báripar, mint párlatokra épülő üzletág, soha nem volt még olyan izgalmas, mint mostanság. Trendekről beszélve a koktélbárok esetén hajlamosak vagyunk első körben az alapanyagokra és azok minőségére gondolni. Jól is tesszük, hiszen ez az a forma, amiben a divatkövetés legegyértelműbben megnyilvánulhat.

Holisztikus bartrending

Ahogy az ételek területén, úgy az italok esetében is a rendhagyó ízek és ízkombinációk egyre elfogadottabbak a fogyasztók körében. Az igazán jó bárokban a divat azonban nemcsak az alapanyagokhoz kötődik, hanem a miliőhöz, a szervizhez, sőt még a napi teendőkhöz is. A holisztikus bartending egyre közismertebb fogalom, ahol a bartenderség nemcsak az italkészítésre és receptismeretre korlátozódik. Persze nem azt jelenti, hogy az aktuális napi és éves horoszkópot kapjuk poháralátétként, inkább arra vonatkozik, hogy napjainkban  trendek követése a részletekben rejlik. Mit vegyünk észre, ha nemcsak az Instán akarjuk reklámozni, hogy menő helyen jártunk? Mire figyeljünk, ha valóban fel akarjuk fedezni, hogy mennyire összetett, sokrétű és szerteágazó az az atmoszféra, amelyikbe csöppentünk? Íme, néhány tipp a jövőre nézve.

Lokális termékek

Nemcsak az éttermek vagy a háztartások kezdik felfedezni a helyi közösségek termékeiben rejlő potenciált, hanem a bárok is. Ehhez nemcsak a kézműves sörök divatja járult hozzá. A kicsi lepárlók kis szériás termékei gyakran csiszolt gyémántok, a szaktudás és szakmaiság minden eredményét fölvillantva. Jellemzően helyi növényeket, alapanyagokat használnak fel, ezzel is hangsúlyozva a lokálpatriótaságukat. Noha nem feltétlenül Magyarországon találhatók ezek a lepárlók (bár bítunk benne, hogy az az idő sincs messze), ezek a termékek kis utánajárással, de beszerezhetők. Így kisszériás terméket támogathatunk, globálisan és lokálisan.

A részletek hangsúlya

Egy-egy koktél megjelenési formáján a felszolgálásához használt poharak sokat javítanak (vagy rontanak.) Egyre több az izgalmas megoldás, amivel elkápráztatni szeretnék a fogyasztókat. Réz ananász, konzervdoboz, befőttes üvegek, míves puncsos tálak. Szerencsére a fantázia ezen a téren határtalan.

Kevesebb gyümölcslé, több párlat

Elsőre furcsának tűnhet ez a fajta megközelítés, hiszen hol marad akkor az egészség? Rossz hírem van, nem a bárokban elfogyasztott gyümölcslével kezdődik, sőt. A felhasznált levek csak ritkán készülnek frissen facsarva, ezért külön jó, ha kihagyjuk a tartósítószert és a fölösleges cukrot. Nemzetközi szinten ez az irányzat clear drinking néven fut. Az izgalmas ízű párlatkombinációk térnyeréséhez a még mindig divatos speakeasy-k is hozzájárultak az évek során.
És ha már a párlatoknál tartunk, minél alacsonyabb az alkoholfok, az ital annál szexibbnek minősül manapság. Újra divatban a vermouthok, a hangsúlyos amarók, de a port- és sherry-rajongók is lázba jöhetnek. Jéggel lazított párlatkeverékek, könnyen iható, aromás és egyben frissítő kombinációk jelentik a másik nagy irányt az italbizniszben.

Természetes ízek és szezonalitás

Ahogy a konyhákban a bárokban is évről-évre egyre fontosabb a szezonalitás. Noha nem minden hely engedheti meg magának, hogy egy évben az évszakoknak megfelelően legalább négyszer cseréljen menüt, heti vagy havi ajánlatokban sok helyen meg tud jelenni a szezon. És mik azok a természetes ízek? Kókuszvíz például, amely szuper egészséges és nincsenek benne egyéb hozzáadott anyagok, vagy a kombucha, amely természetes erjedés eredménye. De helye van 2017-ben az aloénak, a yuzunak és a hidegen préselt gyümölcsleveknek is.

Zöldüljünk

Az egészségcentrikusságot a bárokban nem lehet elégszer hangsúlyozni. Zöldséglevek felhasználása koktélban nem ért el túl nagy popularitást, összehasonlítva a gyümölcsös ízekkel, ennek ellenére töretlenül jelen vannak a trendhatározókban, már 5-8 éve.

Ecofriendly bartending

A szelektív üveggyűjtés fontos eleme lehet a napi rutinnak azokon a helyeken, ahol valóban szentelnek figyelmet a környezettudatosságnak. Sok bár használ papírpoharakat, papír szívószálat, újrahasznosított papírból készült szalvétákat szerte a világon. Fontos elem lehet a környezettudatos bartendingben a szemét mennyiségének a csökkentése, a hulladék-menedzsment pedig lassan igazi versennyé növi ki magát nemzetközi szinten. Mindez kiegészülhet környezetbarát tisztítószerek használatával.

Kreatív menü és vendégcentrikusság

Noha a kreatív menük nagy szenzációnak számítanak az Artesian bár aranykora óta, a trend töretlen, mégha az Artesian már „nincs is köztünk” régi mivoltában. Nem mindenki alapozza a teljes menüjét kreatív koncepcióra, a bárok többsége mégis teret enged a kreativitásnak, minimum egy-két szignifikáns koktél esetében.

(Fotó: Artesian // Facebook)

Ice, Ice Baby

A 2016-os év egyik legdivatosabb itala a Frozé (Frozen Rosé) volt, noha nálunk az Aperol spritz még mindig a tuti. A Frozé népszerűsége valószínűleg idén sem hagy alább és 2017 nyarán várhatóan kiegészül egyéb ízesítőkkel. Nem kétséges hát, hogy a nemzetközi porondon a színes jégkásáké lesz ez a nyár.

(Fotó: @parisinfinito // Twitter)

Írjon véleményt