Alkohol: barát vagy ellenség? A 3M szabállyal te is megszelidítheted!

A fesztiválszezon küszöbén, a ballagási bankettek előtt és amúgy is: bárhol bármikor szívesen beszélünk a felelős alkoholfogyasztásról. Olyan szerzőt kértünk erre, aki többezer italt adott már ki a pultból, és hát mindent látott már a szomorúivástól diszkrét ünneplésig. Kocsis Lilla vezet körbe minket a bárélet komoly oldalán és ad megszívlelendő tanácsokat.

A bárélet egyik legvitatottabb témaköre az alkohol kérdése, ami alapvetően azért vicces felvetés, mert az alkohol nélkül nem igazán beszélhetnénk ital- és bárkultúráról. Mindennapi jelenléte az életünkben nem annyira szélsőséges, mint mondjuk a XX. század elején, noha sokkal több ismert negatív, mint pozitív oldala van. Komoly társadalmi és szociális problémák kötődnek hozzá, függőség, agresszió, lelki problémák mind kapcsolatba hozhatók vele. Kétségtelen, hogy az ember természetének gyenge oldala könnyűszerrel behódol akár napi szinten az -OH molekuláknak.

Az idők kezdete óta

Az alkohol léte és használata több ezer évre vezethető vissza és a világ minden olyan zugára igaz ez, ahol fejlettebb civilizációk megjelentek. Mindezt régészeti leletek, rajzok, meglelt üvegcsék igazolják hitelesen. Hogy milyen mértékben volt elérhető a tömegek számára nem tudni, bár sejthető, hogy csak a kiváltságos ranggal vagy vallási titulussal bírók fértek hozzá. Az biztos, hogy ezek az italok messze mást jelentettek, mint a ma kapható palackozott párlatok. Fakad ez abból, hogy előállításuk – profi eszközök hiányában, természetes úton zajlott, így csak egy bizonyos alkoholfokot lehetett elérni ezekben az italokban. A különböző növényi és állati részek áztatása, macerálása nem volt ismeretlen már azokban az időkben sem, sőt a gyógyászati célok szentesítették az alkohol létjogosultságát, hogy a pozitív oldaláról is essen szó.

Vödör a mérték?

Napjainkban az alkoholos italok eladása komoly szabályok közé van szorítva minden országban adókkal, szigorú könyvelési eljárásokkal. Ez sem újkeletű, hiszen az angliai gin vagy skót whisky-gyártás megadóztatásának története több, mint háromszáz évvel ezelőtt kezdődött. A média sem engedi elfelejteni, hogy az alkohol káros, és nem riad vissza az elrettentő példák bemutatásától sem. Noha kommunikációs szempontból nem a leghatékonyabb nevelési forma a riogatás, az alkoholról alkotott képünk nagyrészt ezekre az információkra épül. Hol van azonban a határ, ha van ilyen, és mit lehet tenni, hogy egy jól sikerült koktélos estét vagy egy kifinomult párlat ízeinek élvezetét ne kövesse másnap lelkiismeretfurdalás? Hogy lehet okosan balanszírozni a végletek világában, a bio búzafűlé és a vodka martini között? Hagyjunk ki egy-két bulimeghívást vagy tartsunk száraz hónapot? Vagy csak a vörösbor a jó választás?

Az eufória és a depresszió határán egyensúlyozva

Az biztos, hogy az alkoholfogyasztás rövid és hosszú távon is igénybe veszi a testünket.
Talán az első és legfontosabb, hogy biológiailag nincs egyensúlyban egy átmulatott éjszaka egy hét detoxxal. A test adott állapottal kell gazdálkodjon és nincsenek emlékei arról, hogy a tavaszi méregtelenítés milyen jól sikerült. Ha alkoholt fogyasztunk, azt így is úgy is fel kell dolgoznia. Így a saját tűrőképességünk és a határaink ismerete kell, hogy legyen az elsődleges kiindulópont. Az alkohol a gyomorba, majd a vérbe kerülve utazik tovább a szövetekbe, így jutva el az idegsejtekig. Itt fejti ki hatását, amit bódult, helyenként eufórikus állapotnak él meg az ember, mindezek mellett a szorongások és gátlások oldását is hozza. A túlzott alkoholfogyasztás azonban álmosságot, elalvást, depresszió közeli állapotot, agresszív viselkedést, sőt kómát is okozhat.

Alkohol, a szükségtelen rossz

A felszívódott alkoholt a máj az alkohol-dehidrogenáz nevű enzim segítségével bontja acetaldehidre, ami mérgező vegyület. Ettől az acetaldehid-dehidrogenáz nevű enzim segítségével szabadulunk meg, mely ecetsavvá bontja le azt, így károsító hatását csak rövid ideig fejti ki. Ha hosszabb ideig hat, nos, akkor tombol a másnaposság szétrobbanó fejjel és egyéb kellemetlen fájdalmakkal. Hogy a lebomlás kiben milyen gyorsan játszódik le, az már abszolút alkat kérdése. Óránként 7-10 gramm alkoholt jelent általában. A rossz hír a csajoké, mert a nők testében az acetilaldehidet bontó enzim sokkal kevesebb, mint a férfiakéban. Az elfogyasztott étel késlelteti az alkohol felszívódását, így a vér alkohol szintje lassabban éri el a maximumot. Ezáltal egyes egyénekben csökkenhet az alkohol okozta rosszullét. A gyümölcslével, cukorral készülő édes koktélok tovább terhelhetik a májat, hiszen a cukrot is bontani kell, az alkohollal egyetemben. Plusz az egész este magasan tartott vércukorszint egy idő után esni kezd, ezért érkezik hajnalra a kezelhetetlen farkaséhség, amelynek kezelése komoly plusz kalóriákat jelent a következő napokra. Ezért praktikus italozás közben aprókat enni. Semmiképp sem ajánlott azonban másnap az edzőterembe rohanni. A megterhelés nem múlik el nyom nélkül és sokak szervezetét kínozza dehidratáció. Célszerű minden ital után nagy adag vizet fogyasztani, hogy kiküszöböljük, vagy legalábbis minimálisra csökkentsük a jelentkező kellemetlenségeket. A dolog fordítva sem működik, mert ha edzőteremből ugrunk be egy pohárra ugyanolyan rosszat teszünk ugyanis a szervezet az edzés után minden csepp folyadékot hasznosítani akar és sokkal gyorsabban jut az alkohol a szövetekbe.

Légy tudatos alkoholfogyasztó!

Mit tehetünk hát? Együnk jobbat, igyunk jobbat, éljük meg tudatosabban a hedonista kalandozásokat.
Igyunk inkább két drágább, kisebb és jobb minőségű italt, koktélt, mint hat olcsót és nagyot. Szerencsére az ételek területén jobban állunk, hiszen sokkal tudatosabban választunk akár már az alapanyagok alapján. Alkoholos italok területén azonban maximum borpreferenciáink vannak. Párlatoknál ritkán figyelünk az alkoholfokra, koktéloknál kevésbé ismerjük az összetevőket. Pedig nem elvetemült információk ezek, egyszerűen meg kell kérdezni a bárost, a pincért a sommeliert. Hiszen nekik az is a feladatuk, hogy informáljanak bennünket, fogyasztókat a vásárolni kívánt termékről. A legjobb egyébként, ha olyan italt választunk, amiben kevesebb a cukor és kisebb az alkoholfoka. Az alkoholnak ugyanis maximum másodlagosan lehetnek jó hatásai, az is inkább pszichés és nem biológiai, gondolok most a társasági életünkre.

Szögezzük le: az alkohol nem egészséges, viszont nem is egy betörhetetlen szörnyeteg. Csupán okosan kell bánni vele. Hiába ugyanis a sok tanulmány az egészséges borokról, keserűkről meg antioxidánsokról, a cukor és az –OH csoport ezekben is jelen van. Ahhoz pedig, hogy például a vörösbor antioxidánsai jól hasznosuljanak, kell egy gén, ami nem mindenkinek a szervezetében található meg. Ha már alkoholos ital, akkor az önismeret mellé a 3M javasolt: mérték, megfontoltság és minőség.

Írjon véleményt