Ázsia legjobb étterme, mintha egy másik bolygó lenne – 22 fogás telistele trükkökkel

Gaggan Anand étterme konyháját „progresszív indiainak” írja le. A kritikusok által rendszeresen éltetett, kísérletező Gaggant immár harmadszor választották meg a legjobbnak Ázsia top 50 étterme közül, a séf pedig igazi szupersztárrá nőtte ki magát.

Köszöntünk a Gaggan-bolygón!

Így üdvözlik a vendégeket az étteremben, amely az utóbbi években jónéhány változáson ment át, talán azért, mert a séf tervei szerint 2020-ban be fogja zárni, és új vállalkozásba kezd Japánban. Ezek közül talán a legfontosabb az, hogy bevezettek egy olyan kóstoló menüsort, amely kizárólag emojikkal van leírva. Ezek közül néhány egész informatív, mint például a padlizsán, de az esetek nagy többségében inkább összezavarják vagy szándékosan félrevezetik a vendégeket.

(Fotó: Gaggan // Facebook)

Amikor a séf is jól szórakozik

Az ételek tálalása a legkevésbé sem szokványos: van itt hullámzó acélháló- vagy épp friss magma-szerű képződmény, csókos száj licsizseléből, de olyan sült „csirkecomb” is, amiről kiderül, hogy valójában nagyon meggyőző vegán húsutánzat. A séf saját bevallása szerint egy fogás megalkotásánál először a tálalást tervezi meg, csak utána találja ki, hogy miből készítse el magát az ételt. És valóban: nála minden egyes tányér egy-egy egyedi műalkotás. Sok fogáshoz fogyasztási instrukciók is járnak, annak érdekében, hogy a vendégek elhagyják a társadalmi konvenciókat és egy kicsit lazítsanak. Például gyakran az ujjukkal kell elfogyasztani az ételt az „érzékibb élmény” érdekében – na és persze, mert az mókásabb. Vacsora közben maga a séf szórakoztatja a vendégeket, aki néha felkiált: „Fogadok egy üveg pezsgőben, hogy nem tudja kitalálni, mi ez az étel!” Persze, senki sem vállalja a kihívást, hiszen ezen a bolygón semmi sem az, aminek látszik.

Érzelmek viharában

A kóstoló menü során 22 fogást szolgálnak fel, ami első hallása rengetegnek tűnik, de mivel egyáltalán nem laktató ételekről van szó, még az sem meglepő, ha valaki éhesen távozik a vacsoráról. A sebességre viszont semmiképp nem lehet panasz: Gaggan utálja ugyanis, ha a kóstoló menüt órákig tart végigenni, ezért az ő éttermében valóban pörögnek az események. A vacsora végén a vendégek megkapják az emoji-menü megfejtéséhez szükséges információt, Ekkor derül ki számukra, hogy mit is ettek. Van itt minden: sushi, taco, indiai kenyér. Ahogy maga a séf is előszeretettel hangoztatja: „Ez nem indiai konyha, nem japán konyha – ez Gaggan!”.

Forrás: Muchies

A képek a Gaggan Facebook oldaláról származnak.

Írjon véleményt