Főzelék, ahogy mindig is szerettük volna

Kevés annyira megosztó étel van a magyar konyhában, mint a főzelék. A többségnek leginkább homályos rémképek derengek a menzáról, azonban van néhány fanatikus, akiket ezekkel a borzalmakkal sem sikerült elijeszteni. A túlfőtt zöldségek, melyek valami meghatározhatatlan állagú, íztelen, lisztes, ne adj’ Isten csomós pépben úszkálnak, sokakat képesek egy életre elrettentetni, azonban a műfaj ennél messze több lehetőséget rejt magában.

Egészséges verziók

Ha főzelékekről beszélünk, akkor ma már a sokaknak Szatmári, azaz Főzelékes Feri neve ugrik be elsőre, egyértelműen neki köszönhetjük az elmúlt néhány év főzelék reneszánszát. Blogján és két szakácskönyvén keresztül mutatja meg, hogy a hagyományos ízeket lehetséges egészséges és izgalmas módon újratervezni. A főzelékek önmagával sűrítése már eleve sokkal szerethetőbbé teszi őket, de kár lenne megállni ennyinél, a lehetőségek tárháza ugyanis végtelen, akár fűszerezés, akár feltétek terén. A zöldfűszerek használata még frissebbé teheti ezeket a fogásokat, és attól sem kell megijedni, hogy paradicsommal, sült paprikával vagy akár kókusztejjel bolondítsuk meg őket. Feltétként pedig, tudnunk kell, hogy a fasírton túl is van élet: a sült zöldségtől egészen az olajos magvakig.

Hétköznapi luxus

Amellett, hogy a főzelék szuper egészséges is lehet, igazán kényeztető verziók is készülhetnek. Ha sűrítés közben néhány kocka vajjal gazdagítjuk, buggyantott tojást, esetleg kandírozott bacont tálalunk mellé mesés végeredményt kapunk. De képzeljünk csak el egy tökfőzeléket rengeteg friss kaporral, lime-mal és görög joghurttal, garantáltan senki nem fog arra panaszkodni, hogy unalmas az ebéd.

Hagyományos ízek

Be kell, hogy valljam, én még akkor is szeretem a főzelékeket, ha semmi villantás nincs benne, sőt. Vannak olyan kedvenceim, amelyeken időnként alig szoktam változtatni. A krumplifőzeléket akármennyire is érdekes variálni, tejföllel és babérlevéllel is kell néha. Sőt, az egyik legnépszerűtlenebb, a kelkáposzta is mesés tud lenni, ha csak annyira vigyázunk, hogy ne főzzük túl az alapanyagokat.

Írjon véleményt