Miért jó a pultnál enni?

Régen a bár egy dologról szólt: az italozásról. Japánban és Spanyolországban ugyan már évtizedek óta nagy szerepe van a pultnál történő étkeztetésnek, Amerika csak 1-2 éve kezdett el ebbe az irányba nézelődni és ettől maga David Chang, az amerikaiak gasztro Oscarját, a James Bread-díjat többszörösen bezsebelő séf és étteremtulajdonos sem lehetne boldogabb, aki össze is szedte a GQ magazinnak, miert is jó a pultnál enni.

Helyezkedésbardining_1

Mindenkivel előfordult már, ha máshol nem, akkor Franciaországban biztosan, hogy egy zsúfolt, asztalokkal teli helyen kínosan mozogva, minden mozzanatra odafigyelve próbálta nem a szomszédjába döfni a könyökét vacsora közben. Ugyan régebben az asztalos helyek számítottak a legjobbnak egy étteremben, az igazság az, hogy mindössze körülbelül a 10%-uk tartozik valóban ebbe a kategóriába. Ezen kívül a fine dining világában egy asztalnál történő vacsora gyakran a degusztációs menüvel és a természetszerűleg koreografált szervizzel jár együtt. Ennek következtében felmerül tehát a kérdés: miért ne lehetne akár a pultnál egy lazább hangulatú vacsorát elfogyasztani? Vannak olyan luxus éttermek is már világszerte, mint például a New York-i Del Posto étterem, ahol mindenféle feszengés, kényelmetlenség, sőt mi több foglalás nélkül elfogyaszthatod a vacsorádat a bárpultnál ülve.

Checklist

Akadnak ugyan hátrányai is annak, ha valaki a pultnál foglal helyet, de ezek könnyen elkerülhetőek néhány alapszabályra odafigyelve.

  1. Számold meg a bártendereket. Legyen minimum kettő belőlük, mert akkor az egyikőjük biztosan tud a bárnál ülőkre koncentrálni.
  2. Válassz jó helyet a pultnál. Amennyiben egy hosszú, egyenes pultról van szó, semmiképpen se ülj a végére.
  3. Ne csoporttal érkezz, mert arra nem megfelelő a bárpult, viszont randira tökéletes. Két főt könnyen egymás mellé lehet ültetni a pultnál és sokkal közelebb lesztek egymáshoz mint egy asztalnál.
  4. Viszont talán még a randinál is jobb egyedül. Néha mindenki vágyhat egy nyugodt, csöndes, “magányos” vacsorára.
  5. Legyél felkészülve a barátkozásra. A bárnál ülő, magányos farkasok könnyen szóba elegyedhetnek.

Ezek tehát azok a dolgok, amiket ha észben tarasz, egészen biztosan egy szuper bar dining élményben lesz részed, már csak arra kell várni, hogy a Magyarországon is beinduljon ez a trend a gasztronómiában.

Írjon véleményt