Vendégséf, gasztro-reality Vajda Pierre-rel – A séf: Erhardt Zoltán

A családi paprikás csirke készítése avatottabb kezekbe nem is kerülhetett volna, mint a soproni Erhardt Zoltánéba. Zoltán a régió legsikeresebb és legautentikusabb családi éttermét vezeti. Többgenerációs hagyományok őrzője és művelője. Aranykezű séf.

Mert mi kell egy jó paprikás csirkéhez? Azt gondolná az ember, hogy könnyű válaszolni erre a kérdésre. Kell a jó fajta baromfi, igen ám, de honnan? Arra gondoltam, hogyha már nagymamám paprikás csirkéje, akkor elmegyek Zolival egy jó ismerőséhez, és ott nála körülnézünk a baromfiudvarban, kiválasztunk egy szép csirkét, legyen abból a paprikás, egy frissen vágott jószágot, azt vittük magunkkal.

Erhardt Zoltán a Szilágyi családnál főz paprikás csirkét

Ha csirke, akkor kapirgálós

Szóval friss csirke biztos kell hozzá, ha ennek híján vagyunk, akkor is törekednünk kell arra, hogy házi csirke legyen, mert annak az íze semmiféle nagyüzemi csirkével össze nem hasonlítható. Ennek az az oka, hogy a ház táján tartott csirke részben maga gondoskodik a táplálékáról, kapirgál, meg persze kap kukoricát is. Ha egy ilyen csirkét megnézzük, azonnal szembetűnik, hogy hosszabb a lába a gyárinál a folyamatos kapirgálástól, hogy begyesen járkál a baromfiudvarban a természetes közegében. Jófajta válogatott paprika is kell, mert az sincs mindenhol, aztán a házi tejföl, legyen zsíros, sűrű, selymesen fanyar. Nokedli nélkül elképzelhetetlen, ehhez meg friss tojás kell, de, ha már van házi csirkénk, tojásunk is lesz.

Paprikás csirke és túrógombóc

Innentől már az aranykezű séfünk Erhardt Zoli gondja, hogy a Szilágyi család konyháján elkészítse az ételt. Zoli érti a dolgát, minden fontos trükköt elárul, fázisról fázisra bevonja a családot a főzésbe, a gyerekeket is megbízza apróbb feladatokkal, ezen a módon semmiségnek tűnik egy jóízű vasárnapi ebéd elkészítése. Túrógombócot is készítenek, na, az se piskóta, Erhardt ismeri a módját, pihe könnyű, ellenállhatatlan gyönyörűséget készít. Aki szívesen megtanulná ezeknek az örök klasszikus magyar ételeknek az elkészítését, az megnézheti Erhardt Zolit a Vendégséf című műsorban vasárnap 10:55-kor az RTL-en.

Írjon véleményt