A pult őrzői – Dez és Niki, Budapest bartender csillagai

Folytatjuk kutatómunkánkat a bárpult másik oldalán, hogy rájöjjünk, mitől lesz igazán jó egy bártender. Ezúttal egy hölgyet is beválogattunk a csapatba, hogy megmutassuk, itt nincs diszkrimináció: a tehetség és a kreativitás a koktélbárokban is utat tör magának.

Dez O’Connell

Dez csaknem tíz éve él Budapesten és a Brody Studios párlat-, és koktélszakértője. Nem mellesleg rendhagyó és izgalmas kóstolókat, tematikus esteket és szakmai programokat szervez a Vörösmarty utcában.

Hol és hogyan inspirálódsz, honnan veszed az új ötleteket?

Legtöbbször más bártenderek által. Nem úgy értve, hogy ellopom az ötleteiket és csak megváltoztatom a koktél nevét. Ha találkozom valakivel vagy megkóstolok egy újabb italt, amely új perspektívát ad valamiben, vagy tanít valami klasszat, vagy valaminek a mélyebb aspektusát mutatja.

Mit teszel azért, hogy az ötleteidet eredetiben tudd megvalósítani?

Megvitatom az ötleteimet olyan bártenderekkel, akikben megbízom. Mostanság az általam vezetett kreatív programokhoz is megpróbálok inspirációt vagy kapcsolatot nem gasztronómiai témájú tárgyakban találni. Építészet, zene, irodalom, történelmi személyek stb.

Mit szoktál csinálni, ha kreatív zsákutcába kerülsz?

Megállni. Megpróbálok nem inspirálódni. Ha erőltetem, akkor jó eséllyel valami átlagos születik. Ami nem igazán elfogadható. Le kell nyugodni, az ötlet jönni fog.

Van valami kreatív hobbid, ami segít a pulton mögött is?

Van néhány dolog, bár nem tudom mennyiben hasznosak a munkám során. Talán csak egy kicsit segítenek távol maradni a bártól.

Történt már olyan hogy úgy gondoltad, most nagyon kreatív voltál és balul sült el?

A példa, ami az inspirációs kérdéshez is kapcsolódik. Szerettem volna egy italt Lemmy tiszteletére egy prezentáció alkalmával, amit híres italozókról készítettem. Ellenben annyira fókuszban tartottam bizonyos összetevőket, ami kapcsolatba hozható volt vele, hogy nem figyeltem az aranyszabályokra, sem az ösztöneimre. Készítettem valamit, ami nem igazán volt jónak nevezhető, tele megkérdőjelezhető egyensúllyal. Ahogy telt az idő, hagynom kellett volna, de itt bújik egy másik lecke, az italkreativitáshoz időre és térre van szükség és az esetek többségében a kreativitás nem túl nagy rajongója a határidőknek.

Bednárik Nikoletta

Niki miután a LAB-ben megszerezte bártender diplomáját, a Boutiq’Bar inasa, majd bártendere lett immáron harmadik éve. Kreativitása rengeteg versenyen megmutatkozott már, illetve a bárpult mögött boldogan alkot estéről estére.

Bednárik Nikoletta (Boutiq’Bar)

Hol és hogyan inspirálódsz, honnan veszed az új ötleteket?

Új ötleteket, általában internetről lesek el cikkekből, videókból vagy könyvekből. Jó pár könyvet szereztem be az elmúlt egy évben, rengeteg információt lehet hasznosítani belőle, nagyon jó segítség egy új recept kitalálásához.
A másik forrásom, pedig a srácok a bárban. Érdekes, de egy-egy elejtett mondattal vagy sztorival egész jól tudjuk egymást inspirálni. Legalábbis engem tudnak, akár egy névvel az italhoz vagy egy hozzávalóval. Minden hónapba van egy havi menünk, amire csak a mi italaink kerülnek fel egy adott párlattal. Ezen általában együtt dolgozunk, ilyenkor elég sok új ötlet kipattan a fejünkből. A tapasztaltabbak sokat tudnak segíteni, például van hogy nem teljesen kerek egy ital,és lehet hogy nekem órákat kéne agyalnom, hogy mi is hiányzik belőle mire megtalálnám. Zoli (Nagy Zoltán) vagy Roland (Lukács Roland) viszont csak belekóstolnak és általában egyből megmondják, hogy ebből több kell abból meg kevesebb bele. Persze ilyenkor elmondják, hogy miért, ezt az információt meg szépen el kell raktározni és fel lehet használni a következő receptúra kitalálásához! Szóval a kérdésre a rövidebb válasz: a bárba, otthon, az interneten, könyvekből, és a kollégáktól.

Mit teszel azért, hogy az ötleteidet eredetiben tudd megvalósítani?

Sokat kell gyakorolni, vagy lepróbálni egy italt, míg az olyan nem lesz, amire az első pillanatba gondoltam. Van, hogy napokat kell bejárni a bárba, amikor például egy versenyre készülünk. Tegyük fel, hogy elképzeltem benne egy ízt, legyen a banán (mi más), akkor nem csak egy opciót próbálok találni rá, hogy akkor csak banán likőrt használhatok, hanem felkutatok más formákat: banán aroma, banán lekvár stb. Vagy az elkészítési módján agyalok: banánt megsütni majd lepépesíteni, vagy karamellizálni és úgy felhasználni.
A pohár választás is nagyon fontos, rengeteg opció van rá. Van nálunk is egy-két érdekesség, például a Budapest BBq-s konzervdoboz, vagy egy másik italhoz fogmosó pohár. Az emberek imádják ezeket a rendhagyó dolgokat.

Mit szoktál csinálni, ha kreatív zsákutcába kerülsz?

Akkor teljesen ki kell zárnom magam a bárból. Ilyenkor nagyon jó, ha el tudok utazni picit a barátaimmal vidékre vagy hazamenni szülőkhöz, elmenni más bárokba, éttermekbe, vagy moziba, hiszen ezeken a helyeken rengeteg dolgot láthatsz, hallhatsz, ízlelhetsz ami segíthet, és esetlegesen beugorhat egy nagyon jó gondolat vagy kreatív ötlet.

Van valami kreatív hobbid, ami segít a pulton mögött is?

Nagyon szeretek festeni, ami sokat segít nekem a bárban is. Ugyanúgy színekkel és formákkal dolgozunk a bárban, mint a festészetben.

Történt már olyan hogy úgy gondoltad, most nagyon kreatív voltál és balul sült el?

Persze! Van, hogy nem sikerül mondjuk eltalálni valakinek az ízlését, és nem az ital ízére gondolok, hanem a küllemére. Készíthetek kék italt egy burában, ha a vendég nem épp úgy gondolta az „extrém” vagy „special” kifejezést. Ilyenek szoktak előfordulni néha, de hál istennek sokat tanultam a bárban, nem csak italokat készíteni hanem felismerni azt, hogy kinek mire, milyen italra van szüksége, leolvasni az arcáról vagy éppen megérteni pár szóból, hogy éppen nyitott-e egy extrémebb koktélra, így szerencsére ritkán fordul elő, hogy balul sül el egy adott kreáció.

Írjon véleményt