Ezért is az egyik kedvencünk Massimo Bottura

Azon a egyszerű tényen most azért felülemelkednénk, hogy szerkesztőségünk nemre és korra való tekintet nélkül, csak egy laza “ah”-val szokta nyugtazni, ha képeket, cikkeket mutogatunk egymásnak Massimo Botturáról. Inkább arra mennénk rá, hogy ez távolról sem legalábbis kellemes megjelenése okán alakult így, hanem az olyan ügyek miatt, mint amilyen a riói olimpia alatti jótékonysági akciója.

Ezzel nemhogy nem volt vége az akcióinak, hanem olyan eseményeken folytatta okosan és leleményesen jótékony akcióit, mint a milánói expó, vagy ezúttal a júniusi London Food Month. Ráadásul ez nem amolyan feszengős, ujjeltartós charity, amelyen méregdrága ruhákban, felesleget termelve adakozhat az elit, hanem életszerű, szerethető és környezettudatos. Hóna alá is csapta Alain Ducasse-t, aki szintén újrafelhasználat, kidobásra szánt alapanyagokból fog főzni a legújabb akcióban és el is mondta, mit szeretne:

Felelős menőség

Egyszerűen van az a szint, ami felett már nem érdemes túlfeszíteni a dolgokat, Massimo Bottura is elvonulhatna a világtól és tökéletesíthetné a tudását, grammonként kísérletezhetne az alapanyagokkal, és bizonyára neki is szüksége van néha az alkotói szabadságra. Ám annál sokkal gyakrabban szervezi egy csapatba a világ legjobb séfjeit és a tudatos fogyasztó vehemenciájával az ételpazarlás ellen és az elesettebbeknek való segítés mellett kampányol. Alapítványa, a Food for Soul olyan csodálatosan komplexen nyúl a témához, hogy eleve menő építészek vállalják az alkalmi éttermek tervezését, méghozzá szándékosan elhanyagolt, esetlegesen periférián lévő épületek jelentik a kiindulási alapot. Minden egyes projektnél rengeteg önkétessel dolgoznak, akik takarítanak, tálalnak. Számos nagy alapítvánnyal együttműködnek, akik a kidobásra szánt, ám még tökéletes élelmiszereket gyűjtik be. És mindehhez Massimo Bottura hozza a séflegenda barátait. A kedvezményezettek pedig, akik egészséges menühöz jutnak többek között a hajléktalanok, a menekültek, és a szegénységben élő nélkülözők.

Okosan kapcsolódva

Olimpia, Expo, London Food Month – csupa olyan esemény, ami eleve vonzza a sajtót. Okos húzás volt az alapítvány részéről, hogy ezekre húzta föl akcióit, amikor amúgy is milliók szeme szegeződik egy-egy helyszínre. És ettől még a London Food Month-nak is meglesznek a maga elitebb programjai, és azt úgyis kell, repkedhetnek a 100 Fontok a menő mesterkurzusokra. Csak mindeközben ugyanolyan hangsúllyal jelenik meg az egyre inkább tudatos és felelős fogyasztó ideája is. Amúgy az étteremben, a Refettorio Felixben a kíváncsi nézelődőknek minden délután 4 és 5 között tárlatvezetést tartanak.

(Fotó: www.finedininglovers.it)

 

 

Írjon véleményt